Φαινόμενο που όμοιο του δεν έχουμε δει ποτέ ξανά στο παρελθόν χαρακτήρισε την κακοκαιρία Daniel που έπληξε κυρίως τη Θεσσαλία ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Παύλος Μαρινάκης μίλησε για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που κάνει η Πυροσβεστική, αναφέροντας ακόμη και διασώσεις που γίνονται με βάρκες σε πλημμυρισμένα χωριά. «Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί περίπου 5.000 κλήσεις σε όλη τη χώρα και έχει απεγκλωβίσει 750 ανθρώπους μόνο στη Θεσσαλία. Σε όλη την επικράτεια έχει απεγκλωβίσει 820 άτομα. Σε πολλές περιπτώσεις το ύψος του νερού έφτανε τα δύο μέτρα» τόνισε. 

Για τις διακοπές ρεύματος, ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι μολονότι η μεγάλη πλειοψηφία των βλαβών αντιμετωπίστηκε μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, παρατηρούνται ακόμη προβλήματα στο Πήλιο, στη Σκιάθο και στην Καρδίτσα. «Απόλυτη προτεραιότητα είναι η διάσωση και ο απεγκλωβισμός πολιτών και η προστασία κρίσιμων υποδομών» σημείωσε. 

Ο Παύλος Μαρινάκης είπε ότι ο πρωθυπουργός θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία για να δει από κοντά την κατάσταση και επιβεβαίωσε ότι αναβάλλεται για λίγες μέρες η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. «Οφείλουμε να ειμαστε πάνω από κάθε τέτοιο πρόβλημα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερώτηση για τα ακραία φαινομενα του τελευταίου διμήνου και πρόσθεσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενισχυθεί ο κρατικός μηχανισμός με περισσότερα μέσα και ανθρώπους. 

Σε ερώτηση για την έλλειψη έργων πρόληψης των καταστροφών και τις πιθανές ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι όλοι κρίνονται και ότι οι πολίτες θα είναι αυτοί που θα απαντήσουν στις εκλογές του επόμενου μήνα.

Κανένας αβοήθητος 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε ότι οι ζημιές θα αποκατασταθούν και η καταγραφή θα αρχίσει αμέσως μετά το τέλος της κακοκαιρίας όπως έχει συμβεί και στις υπόλοιπες περιπτώσεις ακραίων καιρικών φαινομένων ή πυρκαγιών. Είπε, ωστόσο, ότι περισσότερες λεπτομέρειες θα δοθούν από τον πρωθυπουργό όταν επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. 

Όσοι ευθύνονται να τιμωρηθούν 

Για την υπόθεση του 36χρονου που πέθανε όταν ναυτικοί του πλοίου Blue Horizon τον έσπρωξαν στο λιμάνι του Πειραιά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι πρόκειται για «φρικαλέα και απάνθρωπη συμπεριφορά» και επισήμανε ότι όσοι ευθύνονται πρέπει να τιμωρηθούν παραδειγματικά και διαβεβαίωσε ότι η έρευνα για τυχόν παραλείψεις θα συνεχιστεί σε βάθος. Τέλος, επισήμανε ότι η πλοιοκτήτρια εταιρεία δεν μπορεί να εξαιρεθεί από τη διερεύνηση.

Δείτε την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και των ανταποκριτών ξένου τύπου από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο: