Πλήρης αναβρασμός επικρατεί τις τελευταίες ώρες στον ΣΥΡΙΖΑ με τις χθεσινοβραδινές δηλώσεις του Θανάση Οικονόμου, στενότατου συνεργάτη του Στέφανου Κασσελάκη, στο Action24, περί «σκιών» και «συνδιαλλαγών» στελεχών του κόμματος στη διαδικασία ελέγχου του πόθεν έσχες του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.

Οι αιτιάσεις του Θανάση Οικονόμου ότι ουσιαστικά το πόθεν έσχες του νυν πρωθυπουργού δεν ελέγχθηκε όπως θα έπρεπε την περιόδο που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία διαδέχονται το φιάσκο με το excel που παρουσίασε ως πόθεν έσχες ο Στέφανος Κασσελάκης από τη Θεσσαλονίκη. Την κατάσταση επιχείρησε να περισώσει η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, σημειώνοντας ότι «δεν εγείρουμε ζήτημα για τα τελευταία πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη».

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Θανάσης Οικονόμου που συμμετείχε στο πάνελ της εκπομπής «Επόμενη Ημέρα», σε μία προσπάθεια να απαντήσει στον βουλευτή της ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, με αφορμή τη συζήτηση περί του πόθεν έσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη, προέβη σε απίστευτες καταγγελίες για πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας άναυδο τον πρώην πρόεδρο της Βουλής. Συγκεκριμένα στην αποστροφή του Νικήτα Κακλαμάνη ότι την περιόδο εκείνη «ο κ. Βαρεμένος ήταν, με πρόεδρο την κυρία Χριστοδουλοπούλου. Μπορείτε λοιπόν να τους ερωτήσετε αν έκαναν έλεγχο και τι βρήκαν στον έλεγχο και κλείνω το θέμα αυτό. Σας λέω και ονόματα, ο κύριος Βαρεμένος και η κυρία Χριστοδουλοπούλου», ο Θανάσης Οικονόμου απάντησε: «Μα η κυρία που λέτε, απολογείται γιατί διόρισε την κόρη της. Τι ακριβώς μου λέτε; Αυτό έγινε. Την κόρη της και για αυτό δεν έβαλε την επόμενη φορά υποψήφια».

«Μα τι μπλέκετε τώρα, εγώ σας λέω για την Επιτροπή», ανταπάντησε ο Νικήτας Κακλαμάνης, με τον Θανάση Οικονόμου να επιμένει πως «υπάρχουν σκιές σε αυτούς τους ελέγχους. Ακούστε κύριε Κακλαμάνη. Προφανώς υπάρχουν σκιές σε αυτές τις Επιτροπές».

«Υπήρξαν συναλλαγές»

Άμεση ήταν η αντίδραση του παρουσιαστή, Σεραφείμ Κοτρώτσου, ο οποίος ζήτησε από τον Θανάση Οικονόμου να διευκρινίσει αν «υπάρχουν σκιές στους ελέγχους που έγιναν τότε από την κυβερνητική πλειοψηφία και τα πρόσωπα που εκπροσωπούσαν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην συγκεκριμένη επιτροπή», για να λάβει την απάντηση: «Και σας το λέω με σαφήνεια, γιατί υπήρξανε κάποιες ας το πω εντός εισαγωγικών συναλλαγές».

«Δηλαδή λέτε ότι ο κύριος Βαρεμένος και η Χριστοδουλοπούλου τα έπιασαν, για να βγάλουνε λάδι τον κύριο Μητσοτάκη» αντέδρασε ο Νικήτας Κακλαμάνης, με τον Θανάση Οικονόμου να συνεχίζει λέγοντας πως «σας λέω επί προχείρω ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου δεν ξαναέβαλε υποψήφια την επόμενη σεζόν, γιατί διορίστηκε η κόρη της στη Βουλή και πλειάδα άλλων βουλευτών που συμμετείχαν στις επιτροπές και πιθανόν, πιθανολογώ, εικάζω ότι μπορεί να συμμετείχανε, για να αρχειοθετηθούν αυτές οι υποθέσεις».

«Τι είναι αυτά που λέτε κύριε Οικονόμου, δηλαδή φτάνω στο σημείο να υπερασπίζομαι εγώ το Βαρεμένο;», ήταν η αντίδραση του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος επικαλέστηκε στο σημείο αυτό τον τότε πρόεδρο της Βουλής: «Ξέρετε ποιος ήταν Πρόεδρος της Βουλής εκείνη την εποχή; Ο Νίκος Βούτσης και μου λέτε ότι κάτω από την Προεδρία του Νίκου Βούτση έγιναν αυτά τα πράγματα; Και δεν ντρέπεστε να τα λέτε αυτά για το κόμμα σας;» διερωτήθηκε. Ο Θανάσης Οικονόμου άφησε αιχμές και για τον πρώην πρόεδρο της Βουλής, καθώς σε ερώτηση για το εάν θεωρεί ότι ήταν σε γνώση του όλα αυτά, απάντησε: «Δεν το γνωρίζω, δεν μπορώ να υποκαταστήσω εγώ, αλλά όταν υπάρχουν γεγονότα ευλόγως θέτω και ερωτήματα, ερωτήματα θέτω».

«Αδειασμα» από την Κεχαγιά

Ακολούθησαν δηλώσεις της εκπροσώπου του κόμματος, Βούλας Κεχαγιά, η οποία «άδειασε» τον Θανάση Οικονόμου, λέγοντας πως «δεν εγείρουμε ζήτημα για τα τελευταία πόθεν έσχες του κ. Μητσοτάκη». Ωστόσο, στο εσωτερικό του κόμματος η ένταση είναι εμφανής.