Νέο γύρο εσωστρέφειας φαίνεται ότι προκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ τα ανεκδιήγητα ψέματα του νεόκοπου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη με αφορμή το «πόθεν έσχες» του. Από χθες υπάρχει έντονη αναταραχή για τα λεγόμενα του στενού συνεργάτη του, Θανάση Οικονόμου, περί δήθεν «συναλλαγής» κάποιων στελεχών της περιόδου Τσίπρα για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή της εκλογής του ο κ. Κασσελάκης συνδυάζει εύκολα τα πιο ασύμβατα μεγέθη, συνεπικουρούμενος από ψέματα και θέσεις οι οποίες δεν έχουν καμία ιδεολογική συγγένεια με τον χώρο τον οποίο εκπροσωπεί. Ιδού και τα παραδείγματα:

-Παλιότερα είχε μιλήσει για το χωρισμό Εκκλησίας και Κράτους, ενώ πριν λίγους μήνες, όταν ήταν στις ΗΠΑ, αποκάλυψε δημόσια την πίστη του στα «θαύματα».

-Στην αρχή της θητείας του είχε υποστηρίξει –ο αρχηγός αριστερού κόμματος– ότι δεν είναι ορθό να «δαιμονοποιούμε» το Κεφάλαιο και τον πλούτο. Προφανώς, κάτι είχε στο μυαλό του σε σχέση με το «πόθεν έσχες» του.

-Σε άλλη συνέντευξή του είχε υποστηρίξει ότι όλοι εκείνοι οι φοιτητές που καταστρέφουν την πανεπιστημιακή περιουσία θα πρέπει να αποβάλλονται από το πανεπιστήμιο, ενώ την ίδια ώρα στελέχη του κόμματός του καταφέρονταν κατά της Αστυνομίας, όταν εκείνη έληγε καταλήψεις.

Δεν πείθει κανέναν

Τα τρία παραπάνω ψέματα ήταν προπομπός της πλειάδας ψεμάτων που έχει ξεστομίσει από το βράδυ της Δευτέρας σχετικά με το περιβόητο «πόθεν έσχες» του. Εξάλλου, στα θέματα διαφάνειας της οικονομικής του κατάστασης, τα ψέματα ήταν συνεχή. Λίγες ώρες μετά την παρουσίαση του μονοσέλιδου excel, είπε ότι επέλεξε την προβολή των στοιχείων σε οθόνη γιατί δεν έχει ανοίξει η σχετική πλατφόρμα για την υποβολή του «πόθεν έσχες». Ουδέν ψευδέστερον, αφού ο ίδιος όφειλε να υποβάλει αρχική δήλωση σε 90 μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων του. Η υπάρχουσα πλατφόρμα, δε, είναι ανοιχτή και δέχεται κανονικά αρχικές αιτήσεις. Στη συνέχεια ο «πολιτικός Μινχάουζεν» του ΣΥΡΙΖΑ είπε «ανοίξτε την πλατφόρμα και θα τα καταθέσω άμεσα», αλλά ταυτόχρονα ισχυρίστηκε ότι του λείπουν έγγραφα από την IRS (την αμερικανική φορολογική αρχή). Δηλαδή, ξεκάθαρα φάσκει και αντιφάσκει.
Αναληθές επίσης ότι οι μεταβιβάσεις των εταιρειών δεν κρύβονται με άλλο όνομα στο καθεστώς ανωνυμίας των offshore του Ντελάγουερ, ισχυρισμός που έγινε χωρίς να προσκομίσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξηγεί ότι το δάνειο που πήρε από αμερικανική τράπεζα, προκειμένου να αγοράσει το σπίτι του στη Νέα Υόρκη, είναι εξυπηρετούμενο από το μίσθωμα του ιδίου ακινήτου. Πράγματι, στα δηλωθέντα εισοδήματα του εμφανίζει, υπάρχει το ποσό των 71.000 δολαρίων από ενοίκια, το ψέμα του όμως, ή η μη αλήθεια, αφορά την πραγματική πηγή ή το πρόσωπο που καταθέτει τα συγκεκριμένα ενοίκια.

Σε ό,τι αφορά τη μη αποχώρηση εντός διμήνου από την ανάληψη των καθηκόντων του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, από την περιβόητη εταιρεία OSIOS LLC με έδρα το Μαϊάμι, μέσω της οποίας δανειοδότησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον περασμένο Δεκέμβριο για να πληρώσει τους εργαζομένους, παραδέχτηκε το ψέμα, κάνοντας ωστόσο λόγο για «παρατυπία».

Ενα άλλο ψέμα έχει να κάνει με την αγωγή που έχει καταθέσει τον Απρίλιο του 2023 μέσω των δικηγόρων του σε δικαστήριο της Νέας Υόρκης, κατά της Tiptree Inc., η οποία εξαγόρασε την εταιρεία Swiftbulfk που είχε ιδρύσει ο ίδιος. Με βάση την αγωγή αποκαλύπτεται ότι ο κ. Κασσελάκης θα αμείβεται με 175.000 δολάρια ετησίως και θα παίρνει ως ετήσιο bonus το 1% των μετοχών της εταιρείας Tiptree Inc., που πράγματι καταγράφει σημαντικά οικονομικά μεγέθη στην πορεία του χρόνου. Μια συμφωνία, όμως, που, κατά τον ίδιο, δεν εκπληρώθηκε, με αποτέλεσμα να του αποδοθεί το 2% των μετοχών της εταιρείας, έναντι του 5% που αντιστοιχούσε στα χρόνια συνεργασίας.

Εδώ, πάντως, προκύπτουν ορισμένα ερωτήματα: Τα κέρδη προ φόρων της Tiptree Maritime, της θυγατρικής που ασχολείτο με τη διαχείριση πλοίων, πράγματι διαμορφώνονται στα 49,8 εκατομμύρια δολάρια. Αυτό, όμως, δεν είναι το ποσό που αποδίδεται στους μετόχους του ομίλου, ο οποίος κατέγραψε μεν συνολικά έσοδα 1,4 δισ. δολάρια το 2023, όμως το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώνεται σε ζημιές 8,3 εκατομμυρίων δολαρίων! Υπό αυτή την έννοια, ο κ. Κασσελάκης καλείται να προσδιορίσει επακριβώς τις αμοιβές που προέρχονται από τη συνεργασία του, η οποία μάλιστα ολοκληρώθηκε στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023.

Δυσώδη υπονοούμενα

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ενώ υποστηρίζει ότι η πολιτική του παρουσία είναι διαφανής προτίμησε το excel και όχι την επίσημη κατάθεση, αφού τότε κινδύνευε να αντιμετωπίσει τις αυστηρές κυρώσεις που προβλέπει ο νόμος.

Παράλληλα, ενώ ο ίδιος αφήνει δυσώδη υπονοούμενα για τον πρόσφατα επανεκλεγέντα πρωθυπουργό του 41%, οι εκπρόσωποί του μιλούν διαφορετικά και μάλιστα με δική του εντολή. Χαρακτηριστικό είναι ότι η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά, επιχείρησε να «μαζέψει» τα όσα είπε ο Θανάσης Οικονόμου, δηλώνοντας ότι «δεν εγείρουμε ζήτημα για τα τελευταία "πόθεν έσχες" του κ. Μητσοτάκη». Για το ίδιο θέμα η Νέα Αριστερά κάνει λόγο για «αθλιότητα» που «άλλαξε πίστα», κατηγορώντας τον Στέφανο Κασσελάκη για «τακτικές Τραμπ», με «εξωφρενικές θεωρίες συνωμοσίας, απροκάλυπτα fake news, υπερωρίες της χωματερής του Διαδικτύου».