Χρειάστηκαν δύο πλειστηριασμοί και μία γονική παροχή που βγήκε άκυρη, για να μπορεί να απολαμβάνει ο Στέφανος Κασσελάκης τη θέα από το επιβλητικό αρχοντόσπιτο των Σπετσών και να καλεί μέσα στον χειμώνα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για brainstorming. Όπως έμαθε όλη η Ελλάδα από το excel που παρουσιάστηκε ως «Πόθεν έσχες», ο Θόδωρος και η Ευαγγελία Κασσελάκη έκαναν γονική παροχή το συγκεκριμένο σπίτι στον Στέφανο Κασσελάκη το 1990, όταν εκείνος ήταν μόλις 2 ετών - και κράτησαν εξ ημισείας την επικαρπία, όπως συνηθίζουν οι περισσότεροι γονείς. Όμως, δύο χρόνια αργότερα, το μερίδιο του πατέρα βγήκε σε πλειστηριασμό, λόγω ακάλυπτων επιταγών, όπως γράφει το protothema.gr.
Σε μία κίνηση απελπισίας, ο Θόδωρος Κασσελάκης επιχείρησε - μάταια - να σταματήσει τον εκπλειστηριασμό του ποσοστού της επικαρπίας του, κάνοντας γονική παροχή το μερίδιό του στον Στέφανο, μόλις πέντε ημέρες πριν «να χτυπήσει το σφυρί». Ο πατέρας Κασσελάκης αντιμετώπιζε τότε πολλαπλά προβλήματα με τους προμηθευτές ναυτιλιακών χρωμάτων στην εταιρεία του, την γνωστή CASCO. Παράλληλα, αντιμετώπιζε πρόβλημα και με την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στην επιχείρησή του.
Εκείνη την περίοδο, ο πατέρας Κασσελάκης είχε δικηγόρο τον μετέπειτα αντίδικό του Μιχάλη Βαρκλαντή, τον οποίο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήριζε «παραδικαστικό» στο βίντεο της 29ης Αυγούστου, ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στο έγγραφο της γονικής παροχής, ως προσωρινή κατοικία του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος ήταν ήδη μαθητής στις ΗΠΑ, είχε δηλωθεί η διεύθυνση του δικηγορικού του γραφείου, στην οδό Κανάρη, στο Κολωνάκι…
Ωστόσο, η διαδικασία του πλειστηριασμού είχε ήδη ξεκινήσει και – μοιραία – η κίνηση του πατέρα Κασσελάκη ακυρώθηκε από τους δικηγόρους των πιστωτών του. Ο πλειστηριασμός έγινε πέντε ημέρες αργότερα και παρά το γεγονός ότι αφορούσε μόνον το 50% της επικαρπίας ενός σπιτιού – δηλαδή όχι την πλήρη κυριότητα – δύο αδέλφια νεαρής ηλικίας πρόσφεραν 40.000 ευρώ και τον κέρδισαν. Ωστόσο, η οικογένεια Κασσελάκη συνέχισε να χρησιμοποιεί τα επόμενα χρόνια το σπίτι και το 2017, ο Στέφανος προσέφερε 100.000 ευρώ στα αδέλφια και πήρε πίσω το 50% της επικαρπίας.
Τα δύο αδέλφια ζήτησαν – και πέτυχαν - την προσημείωση του σπιτιού για 75.000 ευρώ, καθώς ο Κασσελάκης τους έδωσε αρχικά 25.000 ευρώ ως προκαταβολή για το ποσοστό τους επί της επικαρπίας. Η εξάλειψη της προσημείωσης καταγράφηκε στο υποθηκοφυλακείο των Σπετσών στις 29 Οκτωβρίου του 2018, όταν πια ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν CEO ενός αστερισμού ναυτιλιακών LLC (Περιορισμένης Ευθύνης) εταιρειών, υπό την ομπρέλα της εισηγμένης στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ΤipTree Inc.
Είχε προηγηθεί– στις 20 Αυγούστου του 2004– ένας άλλος πλειστηριασμός, εκ πρώτης όψεως ακατανόητος, για το αρχοντικό των Σπετσών: Η Στεφανία Γκρούγια, γιαγιά του Στέφανου Κασσελάκη από την πλευρά της μητέρας του, πήρε το 50% της επικαρπίας που είχε η κόρη της, Ευαγγελία, σύζυγος του Θόδωρου Κασσελάκη, με την επίκληση ενός χρέους προς αυτήν, ύψους 90.000 ευρώ. Εν ολίγοις, η μάνα εμφάνισε ένα χαρτί βάσει του οποίου απαιτούσε να πάρει εκείνη την επικαρπία του αρχοντικού στις Σπέτσες από την κόρη της – μια εκ πρώτης όψεως σκληρή κίνηση. Όμως, δεν υπήρχε άλλος τρόπος ώστε να παραμείνει ο έλεγχος της επικαρπίας στην οικογένεια. Τι είχε μεσολαβήσει; Η απόφαση του μονομελούς πρωτοδικείου του Πειραιά, στις 18 Μαΐου του 2004, με την οποία ο πατέρας Κασσελάκης έχασε την εταιρεία του, ο έλεγχος της οποίας πέρασε στις offshore του Βαρκλαντή.
Ήδη από το 2003, ο επιχειρηματίας και ο δικηγόρος του «τα είχαν σπάσει»: Ο Βαρκλαντής κατηγορούσε τον Θόδωρο Κασσελάκη ότι είχε υπεξαιρέσει πάνω από 700.000 ευρώ, του πήρε την εταιρεία αλλά δεν σταμάτησε να κυνηγά δικαστικά τον πατέρα του Στέφανου ως τον Ιανουάριο του 2018, όταν η υπόθεση έληξε με δικαστικό συμβιβασμό – δηλαδή με την αποζημίωσή του με ένα ποσό που δεν καταγράφηκε στο δικόγραφο, όπως άλλωστε συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις.
Πριν φτάσουν σε χρόνια δικαστική διαμάχη, ο πατέρας Κασσελάκης και ο Μιχάλης Βαρκλαντής, είχαν πουλήσει τη βίλα στην Εκάλη, την οποία το ζεύγος Κασσελάκη είχε αγοράσει - τον Μάιο του 1988 μέσω μίας λιβεριανής offshore, της Oswego, που τους ανήκε εξ ημισείας - ένα ακίνητο, επί των οδών Πανός 2 και Τερψιχόρης στην Εκάλη, αποτελούμενο από διώροφη κατοικία σε οικόπεδο 2.905 τ.μ. Στη συνέχεια, η offshore υπέβαλε δήλωση έναρξης δραστηριότητας στην Ελλάδα με έδρα τον Πειραιά (Ακτή Μιαούλη 93), όπου στεγαζόταν η επιχείρηση ναυτιλιακών χρωμάτων του Κασσελάκη και αντικείμενο εργασιών είχε την εκμετάλλευση του εν λόγω ακινήτου.
Το 1994, το ζεύγος εμφανίστηκε να νοικιάζει το σπίτι από την offshore, αλλά όλα τελείωσαν στα τέλη Μαρτίου του 2002, λίγες ημέρες μετά τον πλειστηριασμό του 50% της επικαρπίας του σπιτιού στις Σπέτσες, όταν το ΣΔΟΕ εισέβαλε στο δικηγορικό γραφείο του Βαρκλαντή και ανακάλυψε έγγραφο στο οποίο ο Κασσελάκης παραδεχόταν ότι ήταν συνιδιοκτήτης της offshore μαζί με την σύζυγό του.
Λιγότερο από έναν μήνα μετά, η Oswego – δηλαδή οι Κασσελάκηδες – με εκπρόσωπο της ετιαρείας του τον Βαρκλαντή, πωλούν τη βίλα της Εκάλης στην Κτηματική Τεχνική ΑΒΕΤΕ αντί τιμήματος 3.228.173 ευρώ, μοιράζοντας το τίμημα: Κατά τα δύο τρίτα ο Κασσελάκης, κατά το ένα τρίτο ο Βαρκλαντής. Το ΣΔΟΕ αποκάλυψε ότι οι αγοραστές είχαν λάβει τραπεζικό δάνειο για την αγορά – το οποίο ουδέποτε αποπλήρωσαν...
Στην περίπτωση των Σπετσών, οι Κασσελάκηδες δεν ακολούθησαν τη μέθοδο της αγοράς μέσω offshore. Αγόρασαν το σπίτι ως φυσικά πρόσωπα - και μάλιστα έκαναν γονική παροχή την ψιλή κυριότητα στον γιο τους Στέφανο, όταν εκείνος ήταν ακόμα νήπιο, όπως αναγράφεται στο συμβόλαιο.
Πηγή: protothema.gr