Ολοένα και περισσότερο απομακρύνεται το ενδεχόμενο σχηματισμού ενιαίου πολιτικού φορέα στην Κεντροαριστερά, καθώς όπως φαίνεται, στον ΣΥΡΙΖΑ μάλλον δεν θέλουν να ακούσουν «ούτε κουβέντα». Ο Πέτρος Παππάς απέκλεισε το ενδεχόμενο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι της Ναυτεμπορικής και στους δημοσιογράφους Νικόλ Λειβαδάρη και Ευθύμη Χειμάρα. Κληθείς να σχολιάσει το συγκεκριμένο σενάριο, ο κύριος Παππάς είπε ότι «Εμείς και προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά απευθύνουμε ένα πλατύ, ευρύ, δημοκρατικό προσκλητήριο, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες οι οποίοι αυτή τη στιγμή, είτε βρίσκονται εκτός πολιτικής διαδικασίας, είτε ψηφίζουν άλλα κόμματα», για να συνεχίσει λέγοντας ότι «δεν θεωρούμε και δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει κάποια συζήτηση με τους αρχηγούς των κομμάτων σε ένα επίπεδο ηγεσιών. Γιατί καταρχήν, τα πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ κόμματα είναι Ι.Χ. πολιτικά μορφώματα, τα οποία ιδρύθηκαν από τη ματαιοδοξία και τις προσωπικές στρατηγικές των ηγετών τους - και αναφέρομαι στο κόμμα του κυρίου Βαρουφάκη, το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου και στο μόρφωμα της Νέας Αριστεράς, το οποίο υπέκλεψε τις έδρες και τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζει μια επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι σε πολλά κοινωνικά θέματα».

Όπως όλα δείχνουν, οι μόνοι που επιθυμούν τον ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς, είναι ο Αλέξης Τσίπρας και οι άνθρωποι πέριξ αυτού. Όλοι οι άλλοι -από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, έως το ΠΑΣΟΚ- φαίνεται να αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός τέτοιου πολιτικού εγχειρήματος. Είναι άλλωστε φυσικό, ουδείς αρχηγός επιθυμεί να γίνει «στρατιώτης» ενός άλλου φορέα, που μάλλον τους χωρίζουν περισσότερα απ' όσα τους ενώνουν, συμπεριλαμβανομένων και των φιλοδοξιών τους. Πάντως, ο κύριος Παππάς χρησιμοποίησε πολύ σκληρή γλώσσα για το ΜέΡΑ 25, την Πλεύση Ελευθερίας και τη Νέα Αριστερά, χαρακτηρίζοντάς τα «Ι.Χ. πολιτικά μορφώματα», ενώ για την Νέα Αριστερά επιφύλαξε μια ακόμη κατηγορία την υφαρπαγή των εδρών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες «βγήκαν» από τους ψηφοφόρους του συγκεκριμένου κόμματος.

«Τι μέλλει γενέσθαι» στην Κεντροαριστερά;

Για να μπορέσει να σταθεί ένα τέτοιου είδους κάλεσμα, προϋποθέτει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει εκρηκτική δυναμική, προκειμένου τα στελέχη και οι ψηφοφόροι αυτών των κομμάτων να έχουν μεγάλο δέλεαρ, για να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποτυπώνεται σε καμία δημοσκόπηση ενώ εφόσον αποτυπωθεί η συγκεκριμένη εικόνα και στις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής, το μόνο που θα έχουν καταφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ, είναι να αποκτήσουν «ορκισμένους εχθρούς». Για να μην αδικούμε όμως τον ΣΥΡΙΖΑ, ακριβώς το ίδιο κάνουν και οι αρχηγοί των λοιπών κομμάτων, οπότε κάπως έτσι συμπληρώνεται η εικόνα της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα: μικρά φέουδα πολιτικών αρχηγίσκων, οι οποίοι μπερδεύοντας «τη σκιά τους με το μπόι τους», προσπαθούν ο ένας, να καθυποτάξει τον άλλο.

Και πολύ καλά κάνουν, καθώς αποδεικνύουν ακούσια το γιατί ο συγκεκριμένος πολιτικός χώρος, ιστορικά μαστίζεται από διασπάσεις: διότι ακόμη κι αν λένε κατά 90% τα ίδια πράγματα, αυτό το 10% των διαφωνιών τους αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για ένα ενδεχόμενο συνεργασίας. Αυτό γίνεται διότι ο καθείς πιστεύει για τον εαυτό του, ότι είναι ο «μοναδικός κάτοχος» της ιδεολογικής «αλήθειας». Στην Αριστερά -όπως και σε άλλες θρησκευτικές οργανώσεις- το φαινόμενο ονομάζεται «σεχταρισμός» και περιγράφει όλα τα στραβά μιας ιδεολογίας, που στον πυρήνα της δεν έχει την καλυτέρευση της ζωής των ανθρώπων, αλλά να αποδείξει ότι οι όλες οι άλλες ιδεολογίες είναι λάθος. Ας συνεχίσουν έτσι, καλό στην κοινωνία κάνουν.

Η δήλωση του Πέτρου Παππά

Νικόλ Λειβαδάρη: «Να δούμε λίγο και την επόμενη ημέρα των εκλογών. Έχει ήδη αρχίσει -θεωρούμε βασίμως και από τις πληροφορίες, ότι θα ανοίξει ακόμη πιο πλατιά- η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην Κεντροαριστερά συνολικά, Αριστερά και Κεντροαριστερά. Στο τραπέζι υπάρχουν προτάσεις, για ενιαίο προοδευτικό μέτωπο, ακόμη και για ενιαίο φορέα της Κεντροαριστεράς. Ποια είναι η θέση σας; Το βλέπετε εφικτό; Θα το επιδιώξετε;»

Πέτρος Παππάς: «Εμείς και προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά απευθύνουμε ένα πλατύ, ευρύ, δημοκρατικό προσκλητήριο, σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες οι οποίοι αυτή τη στιγμή, είτε βρίσκονται εκτός πολιτικής διαδικασίας -δηλαδή δεν θέλουν να πάνε να ψηφίσουν-, είτε ψηφίζουν άλλα κόμματα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, τα κόμματα της Αριστεράς, που βρίσκονται πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ. Από εκεί και πέρα, δεν θεωρούμε και δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να γίνει κάποια συζήτηση με τους αρχηγούς των κομμάτων σε ένα επίπεδο ηγεσιών. Γιατί καταρχήν, τα πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ κόμματα είναι Ι.Χ. πολιτικά μορφώματα, τα οποία ιδρύθηκαν από τη ματαιοδοξία και τις προσωπικές στρατηγικές των ηγετών τους - και αναφέρομαι στο κόμμα του κυρίου Βαρουφάκη, το κόμμα της κυρίας Κωνσταντοπούλου και στο μόρφωμα της Νέας Αριστεράς, το οποίο υπέκλεψε τις έδρες και τις ψήφους του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη μεριά το ΠΑΣΟΚ, εμφανίζει μια επαμφοτερίζουσα στάση απέναντι σε πολλά κοινωνικά θέματα. Να θυμίσω τη στάση στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και αποτελεί ένα φυτώριο στελεχών της Νέας Δημοκρατίας. Όλα αυτά μας οδηγούν στο ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο διαλόγου με τις ηγεσίες των κομμάτων. Αυτό το οποίο όμως μπορούμε -και πρέπει να κάνουμε, και θα το κάνουμε, και το κάνουμε ήδη- είναι να απευθυνθούμε σε όλες τις υγιείς δυνάμεις που υπάρχουν μέσα στα κόμματα και τις προσκαλούμε πραγματικά, να έρθουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους με τον πυλώνα, τον κύριο πυλώνα της Κεντροαριστεράς και της προοδευτικής παράταξης, που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ - και θα το αποδείξει και με τα ποσοστά του στις εκλογές της 9ης Ιουνίου».

Νικόλ Λειβαδάρη: «Αναφέρεστε και σε στελέχη αυτών των κομμάτων; Όχι μόνο στους ψηφοφόρους, σε αυτό το προσκλητήριο, το να έρθουν στον ΣΥΡΙΖΑ;»

Πέτρος Παππάς: «Προφανώς υπάρχουν υγιή στελέχη, στελέχη που δεν πλήγωσαν το σώμα της Αριστεράς, στελέχη τα οποία δεν υπέκλεψαν έδρες, στελέχη τα οποία έχουν ένσημα εργασίας και δεν προέρχονται από τον πολιτικό σωλήνα. Στελέχη νέα, τα οποία πλαισιώνουν και την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα. Προφανώς υπάρχουν και τέτοια στελέχη, αλλά κυρίως τέτοιοι ψηφοφόροι. Πολίτες, οι οποίοι καλούμε, να συμπαραταχθούν μαζί μας».

Ευθύμης Χειμάρας: «Αναφέρεστε σε στελέχη - προφανώς υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη, όλα αυτά».

Πέτρος Παππάς: «Προφανώς, ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ο νεότερος ηγέτης -αυτή τη στιγμή- πολιτικού κόμματος στην Ελλάδα. Είναι ένας άνθρωπος ο οποίος δεν έχει κυβερνήσει. Δεν έχει να του χρεώσει κάποιος, κάποια λάθη κυβερνητικά. Είναι ένας πολιτικός άνδρας, ο οποίος εκφράζει αυτό το οποίο πρέπει να εκφραστεί από τη σύγχρονη Κεντροαριστερά, το 2024. Οπότε, θεωρώ ότι είναι ο άνθρωπος, ο οποίος μπορεί να συσπειρώσει όλες αυτές τις δυνάμεις».