Οι αδιανόητες κατηγορίες του Θανάση Οικονόμου, μέλους της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, για «συναλλαγές» μεταξύ κορυφαίων θεσμικών παραγόντων της διακυβέρνησης Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να κλείσουν θέματα με το «πόθεν έσχες του», αλλά και η προσωπική επίθεση που εξαπέλυσε στην τότε πρόεδρο της επιτροπής ελέγχου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, προκάλεσαν αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, σε βαθμό που η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Βούλα Κεχαγιά, αναγκάστηκε να αδειάσει από τηλεοράσεως (Kontra) τον κ. Οικονόμου, με τη φράση «δεν εγείρουμε ζήτημα για τα "πόθεν έσχες" του κ. Μητσοτάκη».

Πάλι τα ίδια

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν πανέξυπνο να επαναφέρουν τη ρητορική του 2012-2015. Διαφθορά, διαπλοκή, νταβατζήδες και δάνεια κομμάτων βρίσκονται καθημερινά στην ημερήσια διάταξη. Πέντε-έξι αναρτήσεις την ημέρα κάνει ο πρόεδρος Στέφανος, ρωτώντας μετ’ επιτάσεως πόσα είναι τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, εάν εξυπηρετούνται και ποιος τα πληρώνει, υπονοώντας ότι ο κομματικός δανεισμός είναι παράνομος και μη εξυπηρετούμενος. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση είχε κάνει Eξεταστική Eπιτροπή το 2017 για τα δάνεια των κομμάτων και το πώς αυτά εξυπηρετούνται και τα είχε βγάλει όλα καλώς καμωμένα με μια πορισματική πρόταση 1.008 σελίδων (!). Οπότε, τα τινά είναι δύο: Είτε οι σύμβουλοί του τον αφήνουν (κακώς) και εκτίθεται είτε όντως γνωρίζει το πόρισμα, αλλά εν απουσία άλλης ρητορικής αναγκάζεται να επαναφέρει μια «νεκρή» συζήτηση καθαρά για λόγους εκλογικής συσπείρωσης.

Με Ανδρέα κατά Ανδρουλάκη

Σε ευθεία, προσωπική επίθεση κατά του Νίκου Ανδρουλάκη προχώρησε ο πρόεδρος Στέφανος, κατά την προεκλογική του ομιλία, την Τρίτη το βράδυ, στο Ηράκλειο Κρήτης. Επιχειρώντας επίκληση στο (πασοκικό) συναίσθημα, ο Κασσελάκης δήλωσε: «Για ποιο ΠΑΣΟΚ μιλάμε σήμερα; Πιστεύετε ότι αν έβλεπε από μια μεριά ο Ανδρέας Παπανδρέου τον σημερινό αρχηγό του ΠΑΣΟΚ (…), θα ήταν ευχαριστημένος; Ο Ανδρέας (…) θα είχε γκρεμίσει το καθεστώς Μητσοτάκη. Ή μήπως ο Ανδρέας Παπανδρέου θα ήταν περήφανος για το ιστορικό κόμμα που ίδρυσε, βλέποντάς το σήμερα να γίνεται φυτώριο στελεχών της ΝΔ; Κάνουν το αγροτικό τους στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και ύστερα πάνε και γίνονται υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη του Μητσοτάκη. Αυτό δεν είναι η προοδευτική παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα. Γιατί η μεγάλη δημοκρατική παράταξη δεν ήταν ποτέ συμπλήρωμα της Δεξιάς».

Τρικυμία

Ρωτάνε την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δώρα Τσαμπάζη, στον ΣΚΑΪ, εάν είναι σίγουρη ότι ο Μητσοτάκης έχει 39 σπίτια, όπως ισχυρίζεται το κόμμα της, γιατί στο «πόθεν έσχες» φαίνεται πως έχει μόνο 9 ακίνητα και τα άλλα είναι αγροτεμάχια και μάλιστα ούτε καν αποκλειστικά δικά του. «Μα το είπε ο πρόεδρος και τα έδειξε σε συγκριτικό πίνακα, δεν το είδατε;», ήταν η απάντηση της κυρίας Τσαμπάζη προς το έκπληκτο ακροατήριο. Εν ολίγοις, η υποψήφια Δώρα έξυπνα τα φόρτωσε στον πρόεδρο Στέφανο. Δηλαδή, ο πρόεδρος ψεύδεται, όχι εγώ.