Ακολουθώντας την τακτική του αντιπερισπασμού, η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεχαγιά προσπαθεί να καλύψει τα «ερωτηματικά» που γεννήθηκαν από το Πόθεν Έσχες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, επιχειρώντας μία αστοιχείωτη επίθεση με Fake News στη Νέα Δημοκρατία.

Ειδικότερα για το θέμα η κ. Κεχαγιά παραχώρησε συνεντεύξεις στον Real FM και το ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, στις οποίες ακολούθησε την ίδια αμφιλεγόμενη στρατηγική, ενώ αναφέρθηκε και στις ευρωεκλογές της Κυριακής. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Real FM και τους δημοσιογράφους Μ. Nιφλή και Ε. Παναγού η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μεταξύ άλλων επισήμανε:

Υποστήριξη των θέσεων Κασσελάκη

Για τις σκιές που επιχειρεί τώρα να ρίξει η ΝΔ για τον Στ. Κασσελάκη, μετά τη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες του, για το αν «ζει με δανεικά ή κρύβει»:

Εδώ και μήνες ζητούν να παρουσιάσει ο κ. Κασσελάκης το πόθεν έσχες του. Με απόλυτη διαφάνεια το παρουσιάζει, δείχνει όλη του την περιουσιακή κατάσταση και τώρα το Μέγαρο Μαξίμου προσπαθεί, ακριβώς όπως το λέτε, να ρίξει σκιές, βάζοντας ερωτήματα αόριστα να πλανώνται στην ατμόσφαιρα.

Ας απαντήσει το Μέγαρο Μαξίμου: Το πόθεν έσχες έχει δημοσιοποιηθεί. Βρίσκει κάτι μεμπτό; Αν υπάρχει κάτι μεμπτό, να το αναδείξει το Μέγαρο Μαξίμου και να το συζητήσουμε.

Για τον ισχυρισμό του Μεγάρου Μαξίμου ότι βάσει αυτών που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης, «δεν γίνεται, δεν βγαίνει, πρέπει να ζει ή με δανεικά ή έχει κάποιες άλλες πηγές»:

Ναι, όπως ακούσαμε τον κύριο πρωθυπουργό χθες να μας λέει ότι έπρεπε να …συντηρήσει τα παιδιά του και πούλησε κάποια ακίνητα ή οικόπεδα.

Οι σκιώδεις ισχυρισμοί ΣΥΡΙΖΑ

Εδώ και μήνες υπάρχει στη δημόσια συζήτηση το θέμα του πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη. Δόθηκε στη δημοσιότητα, πριν κατατεθεί - και το επισημαίνω αυτό διότι η πλατφόρμα της πολιτείας, του κράτους, παραμένει κλειστή, δηλαδή δεν μπορεί να καταθέσει το πόθεν έσχες του για το 2023 – και τώρα βρίσκουμε να συζητούμε άλλα πράγματα.

Αν η Νέα Δημοκρατία έχει να καταλογίσει, με βάση τα περιουσιακά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν χθες, οτιδήποτε στον κ. Κασσελάκη, ας το πει ευθαρσώς. Εμείς, στον αντίποδα, έχουμε να πούμε κάποια πράγματα στη Νέα Δημοκρατία.

Στο ερώτημα γιατί ο Κ. Κασσελάκης δεν είχε δώσει νωρίτερα το πόθεν έσχες του:

Ο λόγος που μέχρι τώρα ο κ. Κασσελάκης δεν είχε δημοσιοποιήσει, με δική του πρωτοβουλία, το πόθεν έσχες του, ήταν τα έγγραφα τα οποία αναμένει από το εξωτερικό, από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Στο ερώτημα γιατί ο Στ. Κασσελάκης δεν είχε δώσει πολύ νωρίτερα στη δημοσιότητα την περιουσιακή του κατάσταση με αναλυτικό τρόπο και «αν εισφέρει κάτι αυτό, πέντε μέρες πριν τις εκλογές»:

Εισφέρει στην αδηφάγα ανάγκη της Νέας Δημοκρατίας να κανιβαλίζει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς λοιπόν πετούμε το γάντι πίσω και λέμε "ιδού η περιουσιακή κατάσταση", διότι και όλα τα ΜΜΕ την επιζητούσαν, που είναι του 2023, και αναμένουμε από τον πρωθυπουργό να συμπληρώσει το αντίστοιχο excel και να μας δείξει ποια είναι η περιουσιακή του κατάσταση για το 2022 και κυρίως για το 2023, ώστε ο ελληνικός λαός, αφού φτάσαμε σε αυτό το σημείο, να κάνει άμεσα τη σύγκριση μεταξύ των δύο πολιτικών αρχηγών.

Επίθεση στον Γεωργιάδη

Για τη δήλωση του κ. Γεωργιάδη ότι «θεωρεί απίθανο να μην ασκηθεί δίωξη από τον οικονομικό εισαγγελέα» στον Στ. Κασσελάκη, για «πολλές πλημμέλειες» στο πόθεν έσχες του:

Κατά τη γνώμη του κ. Γεωργιάδη αυτά, ο οποίος θα πρέπει πρώτα να μας απαντήσει για τα «αδιευκρίνιστα» και μετά να πιάσει στο στόμα του τον κ. Κασσελάκη. Για να μην πω ότι όλο αυτό που κάνει είναι παρέμβαση προς τη δικαιοσύνη.

Για την ανάρτηση του Στ. Κασσελάκη που καλεί τον πρωθυπουργό να παρουσιάσει το πόθεν έσχες του και να υπολογίσει με πόσα μισόκιλα φέτα ισούνται τα 192.000 ευρώ που ξόδεψε μέσα σε ένα μήνα η ΝΔ, το πιο χρεωμένο κόμμα της Ευρώπης, για διαφήμιση στην Google:

H NΔ έχει κάνει 192.000 ευρώ διαφήμιση τον τελευταίο μήνα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει 24 χιλιάδες ευρώ και πιο κάτω βλέπω το ΠΑΣΟΚ με 16 χιλιάδες ευρώ και μετά τη Νέα Αριστερά. Υπάρχει μια τεράστια διαφορά και με βάση τα δεδομένα που όλοι γνωρίζουμε, ότι η ΝΔ χρωστάει περί το μισό δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, πώς έχει η ΝΔ τη δυνατότητα, πρώτον, να πληρώνει τον γνωστό «γκουρού» της επικοινωνίας, τον κ. Γκρίνμπεργκ, χωρίς να μας λέει ποιος τον πληρώνει και πόσο πληρώνεται;

Δεύτερον, να μας πει η ΝΔ τι ρύθμιση έχει κάνει με τις τράπεζες και το δάνειό της δεν αποπληρώνεται ή δεν εξοφλείται ποτέ; Είναι στο διηνεκές; Για πόσες δεκαετίες είναι αυτό το δάνειο της ΝΔ, το οποίο λογικά δεν θα αποπληρωθεί ποτέ; Και υπ' αυτή την έννοια, αφού είναι καταχρεωμένη η ΝΔ, πώς έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτή τη δαπανηρή επικοινωνιακή καμπάνια; Αυτά τα ερωτήματα θέτουμε.

Το ενδεχόμενο συνεργασιών

Για τυχόν προτάσεις συνεργασίας με άλλα κόμματα μετά τις ευρωεκλογές:

Θα σας παραπέμψω στις χθεσινές δηλώσεις του κ. Κασσελάκη κατά την κεντρική προεκλογική ομιλία της Θεσσαλονίκης: Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι συνεργασίες σε επίπεδο κορυφής δεν θα γίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μία αυτοδύναμη δύναμη της κεντροαριστεράς, ο οποίος θα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους δημοκρατικούς, προοδευτικούς και αριστερούς πολίτες που θεωρούν ότι ταυτίζονται και εφάπτονται με τις αξίες και τις αρχές του και θέλουν να συμπορευτούν με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ισότιμη βάση και χωρίς να υπάρχουν κομματικές επετηρίδες. Αυτός είναι ο σχεδιασμός του Στ. Κασσελάκη.

Θα υπάρξει ενδεχομένως και προσκλητήριο σε πρόσωπα αλλά και όποιος επιθυμεί και θεωρεί ότι μπορεί να συμπορευτεί με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι πόρτες είναι διάπλατα ανοιχτές. Και βεβαίως όλα αυτά θα καθοριστούν στην τελική τους μορφή στο καταστατικό Συνέδριο του φθινοπώρου.

Για την αποχή:

Μας προβληματίζει η αποχή, όπως πρέπει να προβληματίζει κάθε υγιή πολιτική δύναμη, και θα έλεγα και κάθε συνειδητοποιημένο πολίτη. Η αποχή θα «πλήξει» όλα τα κόμματα, δεν ξέρω αν υπάρχει αναλογικότητα ως προς τα ποσοστά στο ποσοστό της αποχής.

Εμείς λέμε ότι και μπάνιο μπορείς να κάνεις αν θέλεις, και να ψηφίσεις. Δεν απαγορεύει το ένα το άλλο.

Η αναγκαιότητα όμως να ψηφίσουμε έχει να κάνει και με το ότι και η καθημερινότητά μας καθορίζεται εν πολλοίς και από τις αποφάσεις που λαμβάνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο κόσμος και ο πολίτης πρέπει να έχει συμμετοχή για να μπορεί να διαμορφώνει και τις πολιτικές που ασκούνται, υπέρ του θα έλεγα, και όχι ερήμην του ή κατά του.

Για την επιστολική ψήφο και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ:

Θα σας πω τι συνέβη με την επιστολική ψήφο. Είχαμε θετική γνώμη για την επιστολική ψήφο, θα την ψηφίζαμε και η Νέα Δημοκρατία, για την ακρίβεια η κ. Κεραμέως, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, έφερε από το παράθυρο, την τελευταία στιγμή, τροπολογία για να ισχύσει και για τις εθνικές εκλογές, χωρίς αυτό καν να έχει συζητηθεί πουθενά. Τότε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίσαμε.

Εμείς υποστηρίξαμε τότε την επιστολική ψήφο, αλλά είδαμε μετά και την εξέλιξη. Και ξέρετε ποια είναι η εξέλιξη; Εβλεπα τα στοιχεία πριν από δύο ημέρες, και μόλις το 50%, δηλαδή 100 χιλιάδες πολιτών, άσκησαν το δικαίωμά τους, ενώ είχαν εγγραφεί 206 χιλιάδες πολίτες.

Δηλαδή, ακόμα και από αυτούς που ενεγράφησαν, οι μισοί άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα. Αυτό μάς προκαλεί πολύ μεγάλα ερωτηματικά και ενδεχομένως να σχετίζεται και με την έλλειψη εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πολίτες προς την κυβέρνηση της ΝΔ μετά και το γνωστό σκάνδαλο με τη διαρροή των e-mail από το υπ. Εσωτερικών.

Να κάνει το άσπρο - μαύρο

Νωρίτερα, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο, η Βούλα Κεχαγιά τόνισε εταξύ άλλων:

Για την παρουσίαση της περιουσιακής κατάστασης του Στ. Κασσελάκη:

Πραγματικά χρειάζονται πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ μηνιαίως για να συντηρηθούν και τα 40 ακίνητα που έχει ο κ. Μητσοτάκης στην κατοχή του.

Η πλατφόρμα για την κατάθεση πόθεν έσχες δεν έχει ανοίξει. Αρα αυτό που παρουσίασε ο κ. Κασσελάκης δεν μπορούσε να είναι ένα πανομοιότυπο αντίγραφο ή το ακριβές αντίγραφο ενός «πόθεν έσχες», το οποίο δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη.

Απαντώντας στο ερώτημα αν έπρεπε να παρουσιαστεί γραπτή δήλωση «πόθεν έσχες» από τον κ. Κασσελάκη:

Δηλαδή τώρα που παρουσιάστηκε το πόθεν έσχες, το πρόβλημα είναι γιατί δεν είναι σειρά τυπωμένων σελίδων;

Ναι, αυτό που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι πόθεν έσχες. Είναι η δήλωση περιουσιακής κατάστασης του Στέφανου Κασσελάκη, αναλυτική, και συγχρόνως προκαλούμε τον κ. Μητσοτάκη, γιατί του έχουμε στείλει μέσω e-mail στο πρωθυπουργικό γραφείο ένα excel, να συμπληρώσει αντιστοίχως, σε τέτοιο κείμενο, τα δικά του περιουσιακά στοιχεία.

Αφού θέλουμε να κάνουμε τις συγκρίσεις και να τις κάνουμε όλες, εγώ θα έλεγα να τις κάνουμε για όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κ. Κασσελάκης παρουσίασε τα περιουσιακά του στοιχεία για το 2023. Γιατί τώρα έγινε πολιτικός, δεν ήταν εδώ, ήταν απλώς επιχειρηματίας.

Ο κ. Μητσοτάκης λοιπόν, επειδή δεν έχουμε τα περιουσιακά του στοιχεία μετά το 2021, θα διευκόλυνε τη δημόσια συζήτηση αν συμπλήρωνε το excel που του έχουμε αποστείλει και να γίνει μια αντιπαραβολή των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας, και όχι μόνο, του κ. Κασσελάκη αλλά και των στοιχείων της ακίνητης περιουσίας και όχι μόνο, και των καταθέσεων, του κ. Μητσοτάκη.

Τα Fake news για Μητσοτάκη

Απαντώντας στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι ο Στ. Κασσελάκης έδειξε χθες περιουσιακά στοιχεία και του Κυρ. Μητσοτάκη:

Το δέον γενέσθαι όμως, είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός να παρουσιάσει τα στοιχεία της περιουσιακής του κατάστασης. Λέμε ότι από το '21 μέχρι το '23 μπορεί να έχει μεταβληθεί η περιουσιακή του κατάσταση.

Άκουγα χθες τον κ. Μητσοτάκη στο ραδιόφωνό σας να λέει ότι πουλήθηκαν κάποια ακίνητα για να συντηρηθούν τα παιδιά του. Γιατί προφανώς υπάρχει οικονομικό πρόβλημα, αντιλαμβάνομαι, όταν πουλάς ακίνητα. Ας μας δείξει τα στοιχε΄λια λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης – γιατί οι τελευταίες πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ήταν ότι είχε αυξήσει την ακίνητή του περιουσία.

Θέλουμε να ξέρουμε όλοι λοιπόν, ισότιμα, οι Έλληνες πολίτες, τι έχει ο κάθε πολιτικός αρχηγός.

Αναπάντητα ερωτήματα για τις Offshore

Απαντώντας στον κυβερνητικό ισχυρισμό ότι ο κ. Κασσελάκης παραδέχεται ότι παρανόμησε, όταν εξελέγη αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενώ δεν είχε απαλλαγεί από τη συμμετοχή του στην εταιρεία Osios:

Ήδη από το χειμώνα, όταν ξεκίνησαν τα δημοσιεύματα για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Κασσελάκη - υπήρξε και παρέμβαση εισαγγελική -, ο κ. Κασσελάκης είχε δηλώσει ότι αν έχει παραβιάσει τη νομοθεσία θα παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα και θα δώσει όλες τις δέουσες εξηγήσεις. Κι αυτό προτίθεται να κάνει εφόσον κληθεί.

Οι σχετικές δηλώσεις του κ. Κασσελάκη έγιναν όταν υπήρξε εισαγγελική παραγγελία και είπε τότε ότι αν έχει παραβιαστεί όντως ο νόμος, βεβαίως και θα εμφανιστώ και θα πω την άποψή μου.

Για το αν ο Στ. Κασσελάκης γνώριζε ότι υπάρχει αυτός ο νόμος όταν έγινε πολιτικός αρχηγός:

Όταν έγινε πολιτικός αρχηγός ο κ. Κασσελάκης, δεν ήταν καν βουλευτής. Ξέρουμε όλοι τις συνθήκες υπό τις οποίες έγιναν οι εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, πώς έβαλε υποψηφιότητα ο Στ. Κασσελάκης.

Είναι διάφανος, παρουσιάζει την περιουσιακή του κατάσταση, αλλά αξιώνει και από τους πολιτικούς αντιπάλους – αρχής γενομένης από τον κ. Μητσοτάκη – να πράξουν το ίδιο.

Νέα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία

Και υπάρχει ένα ακόμα θέμα στη δημόσια συζήτηση: Το θέμα των χρεών και των δανείων της Νέας Δημοκρατίας. Θέλουμε να παρουσιαστούν οι τραπεζικοί όροι με τους οποίους έχουν συναφθεί τα δάνεια της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και σε σχέση με την αποπληρωμή τους.

Την ώρα που χρωστάει μισό δισεκατομμύριο ευρώ στις τράπεζες, η ΝΔ κάνει μια κολοσσιαία διαφημιστική καμπάνια. Μόνο στη Google κάνει την πιο ακριβή διαφημιστική καμπάνια στην Ευρώπη, 172 χιλιάδων ευρώ.

Θα θέλαμε να ξέρουμε, αφού υπάρχει αυτή η στενότης με τα χρέη της ΝΔ, πώς κάνει αυτή τη γιγαντιαία καμπάνια;

Για το αν οι τελευταίες μέρες της προεκλογικής εκστρατείας θα αναλωθούν στη συζήτηση για το πόθεν έσχες:

Αν δεν απατώμαι, το αίτημα για την παρουσίαση του πόθεν έσχες του κ. Κασσελάκη τις τελευταίες ημέρες ήταν από κάθε κανάλι, από κάθε μέσο ενημέρωσης – δεν έχει συμβεί να βγω και να μην ερωτηθώ – και φυσικά από τα πολιτικά κόμματα, με τελευταίο τη ΝΔ όπου ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης ζήτησε να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν, από τη στιγμή που άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, θα πρέπει να δείξουμε όλοι πού βρισκόμαστε.