Ξεκίνησαν στον ΣΥΡΙΖΑ να προετοιμάζουν το έδαφος για τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, όπου παρά τη σιγουριά των στελεχών, ότι θα πιάσουν όχι μόνο το 17,8% του Αλέξη Τσίπρα, αλλά θα το ξεπεράσουν ακουμπώντας το 20%, εντούτοις όπως δείχνουν τα πράγματα, με «ευχολόγια» και «θετική σκέψη» τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνουν να ανεβαίνουν. Όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Βούλα Κεγαχιά, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Ναυτεμπορική και στη δημοσιογράφο Νικόλ Λειβαδάρη, θεωρούν ότι ένα αποτέλεσμα μεταξύ 17% και 20% είναι εφικτό. Συγκεκριμένα, η κυρία Κεχαγιά είπε ότι «εμείς έχουμε θέσει ως στόχο ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο -όπως λέει και ο πρόεδρός μας, ο κύριος Κασσελάκης-, θα ήταν να δούμε και το δυάρι μπροστά από τα αποτελέσματα που θα βγουν από την κάλπη της 9ης Ιουνίου». Βέβαια το τι είναι καλό, με το τι είναι στην πραγματικότητα εφικτό, είναι δυο τελείως διαφορετικά πράγματα.

Επειδή σε καμία δημοσκόπηση μέχρι στιγμής ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πιάσει καν το 17%, με τις πιο αισιόδοξες να τον βρίσκουν πέριξ του 16%, ξεκίνησαν να «χτίζουν» το αφήγημα ότι «δεν χάθηκε ο κόσμος και με ένα ποσοστό της τάξεως του 15%. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, εάν ένα ποσοστό κάτω του 17% θα είναι πρόβλημα, η κυρία Κεχαγια απάντησε ότι «δεν θα είναι πρόβλημα κυρία Λειβαδάρη. Δεν θα είναι όμως το αποτέλεσμα το οποίο θα μας δημιουργήσει ενθουσιασμό» για να συνεχίσει λέγοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα χρόνο, πέρασε από σαράντα κύματα και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά αυτό. Είχαμε το διπλό εκλογικό σοκ Μαΐου - Ιουνίου το 2023, την αποχώρηση από την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, εσωκομματικές εκλογές, εκλογή νέου προέδρου, δυο διασπάσεις, ένα συνέδριο και παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή σε ποσοστά μεταξύ 15% και 16%, σύμφωνα και με τις τελευταίες χθεσινές δημοσκοπήσεις. Άρα, δεν θα ήταν κακό ένα αποτέλεσμα στο 15%».

Δεν είναι τυχαίο το «timing» της αναδίπλωσης

Ενώ με μια απλή πρώτη ανάγνωση, θα μπορούσε να καταλήξει κανείς στο εύλογο συμπέρασμα: ότι βλέπει το επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη πως με «ευχολόγια», «θετική σκέψη» και «Πάουλο Κοέλιο», τα ποσοστά δεν λένε να αγγίξουν τον στόχο του 17,8%, ενώ ταυτοχρόνως, γνωρίζουν ότι μεγάλο μέρος του εκλογικού ακροατηρίου του Στέφανου Κασσελάκη, δεν είναι οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ. Πράγμα που συνεπάγεται την μεγάλη πιθανότητα, το συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο να προτιμήσει τις παραλίες από τις κάλπες, την ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών. Όμως, μια τέτοια κίνηση - να «αδειαστεί» δηλαδή τόσο άτσαλα, η εκλογική στρατηγική τόσων μηνών, δυο εβδομάδες πριν από τις Ευρωεκλογές, καταμαρτυρά πανικό. Και η «πηγή του πανικού» έχει όνομα κι επώνυμο: Αλέξης Τσίπρας.

Επειδή στο επιτελείο του Στέφανου Κασσελάκη βλέπουν ότι το 17,8% είναι περίπου «άπιαστο όνειρο» για τις Ευρωεκλογές και ακριβώς επειδή ξέρουν, ότι αυτό θα είναι το βασικό επιχείρημα για την αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη από τον Αλέξη Τσίπρα -ο οποίος έχει προγραμματισμένη εκδήλωση στα πλάισια του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας», έξι ημέρες μετά τις Ευρωεκλογές-, σπεύδουν να προκαταλάβουν ενα αποτέλεσμα κάτω από τον πήχη που οι ίδιοι έχουν θέσει, ούτως ώστε να αφαιρέσουν ένα από τα «όπλα της φαρέτρας» του Αλέξη Τσίπρα. Άλλωστε, ήδη από χθες έχει ξεκινήσει ο Στέφανος Κασσελάκης να δείχνει την δυσαρέσκειά του απέναντι στον Αλέξη Τσίπρα, με παραπολιτικές διαρροές μέσω δημοσιογράφων, καθώς και με τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι επόμενες τρεις εβδομάδες, θα έχουν μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον.

Η δήλωση της Βούλας Κεχαγιά

Νικόλ Λειβαδάρη: «Ποιος είναι ο στόχος τελικά του ΣΥΡΙΖΑ, για τις Ευρωεκλογές της άλλης Κυριακής; Είναι το 20% που επανέφερε ο κύριος Κασσελάκης; Είναι ένα ποσοστό, το οποίο θα είναι αντίστοιχο με την επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, στις περσινές εθνικές εκλογές; Τι θα είναι επιτυχία; Τι θα ορίσετε ως επιτυχία τελικά;»

Βούλα Κεχαγιά: «Θα σας πω μόνο "το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα" και ξέρω ότι δεν αρκείστε σε αυτή την απάντηση. Πιστεύω ότι η αποτίμηση των αποτελεσμάτων, για όλα τα κόμματα, θα είναι συνδυαστική. Δηλαδή, δεν θα δούμε μόνο τα αποτελέσματα του ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα που θα συγκεντρώσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ή ανεξάρτητα από το τι ποσοστά θα συγκεντρώσουν τα άλλα κόμματα. Θα δούμε τη συνολική πολιτική εικόνα. Βεβαίως, το κάθε κόμμα βλέπει και τα του οίκου του. Εμείς έχουμε θέσει ως στόχο ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο -όπως λέει και ο πρόεδρός μας, ο κύριος Κασσελάκης-, θα ήταν να δούμε και το δυάρι μπροστά από τα αποτελέσματα που θα βγουν από την κάλπη της 9ης Ιουνίου. Πιστεύουμε ότι ο στόχος αυτός είναι εφικτός και σε περίπτωση που έχουμε ένα καλό ποσοστό, που μπορεί να αγγίξει από 17 έως 20%. Μακάρι να είναι και υψηλότερο. Εγώ μιλάω αυτή τη στιγμή, με βάση τις δημοσκοπήσεις και τη δυναμική που δείχνει στην παρούσα φάση που μιλάμε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Νικόλ Λειβαδάρη: «Κάτω από 17% θα είναι πρόβλημα;»

Βούλα Κεχαγιά: «Δεν θα είναι πρόβλημα κυρία Λειβαδάρη. Δεν θα είναι όμως το αποτέλεσμα το οποίο θα μας δημιουργήσει ενθουσιασμό. Δεν θα είναι πρόβλημα -και το εξηγώ αυτό- διότι ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα σε ένα χρόνο, πέρασε από σαράντα κύματα και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά αυτό. Είχαμε το διπλό εκλογικό σοκ Μαΐου - Ιουνίου το 2023, την αποχώρηση από την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα, εσωκομματικές εκλογές, εκλογή νέου προέδρου, δυο διασπάσεις, ένα συνέδριο και παρόλα αυτά, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτή τη στιγμή σε ποσοστά μεταξύ 15% και 16%, σύμφωνα και με τις τελευταίες χθεσινές δημοσκοπήσεις. Άρα, δεν θα ήταν κακό ένα αποτέλεσμα στο 15%, αλλά πιστεύουμε ότι μπορούμε σε αυτή τη φάση και περισσότερο και ότι μπορεί να αναπτυχθεί περαιτέρω δυναμική».