Σφοδρή κριτική εξαπέλυσε ο Χρήστος Σπίρτζης εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Kontra και στη δημοσιογράφο Νατάσα Γιάμαλη. Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, όπου είπε για τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν πρόκειται να είναι στην κυβέρνησή του, καθώς και ότι δεν θα διεκδικήσει κάποιο ρόλο στην Κεντροαριστερά, ο κύριος Σπίρτζης -εμφανώς ενοχλημένος- είπε «κατ' αρχάς για τον κύριο Τσίπρα μιλάει ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας. Δε μιλάει ούτε ο κύριος Κασσελάκης, ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος» για να συνεχίσει λέγοντας ότι «για να ορίσει κάποιος υπουργούς, πρέπει να γίνει πρωθυπουργός. Άρα νομίζω ότι η αμετροέπεια πρέπει να έχει "γραμμή" (σ.σ. όριο)». Στην «πάσα» της δημοσιογράφου, προκειμένου να μαζέψει -εφόσον το επιθυμούσε- τα περί αμετροέπειας Κασσελάκη, ο κύριος Σπίρτζης είπε ξεκάθαρα ότι «αυτά που λέω, είναι αυτά που θέλω να πω».

Στη συνέχεια ο κύριος Σπίρτζης επανάφερε την πρότασή του για «σύγκλιση του προοδευτικού χώρου», λέγοντας ότι δεν βλέπει να έχει τον αντίστοιχο «βηματισμό» ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε τα λοιπά κόμματα του προοδευτικού χώρου, και ότι για αυτό «σε αυτή την πρόταση και σε αυτή την πορεία της σύγκλισης, προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κληθεί από τα πράγματα, να παίξει τον δικό του διακριτό ρόλο. Και όχι μόνο ο Αλέξης». Είναι σαφές ότι την συγκεκριμένη σύγκλιση, την επιθυμεί μονάχα το στρατόπεδο του Αλέξη Τσίπρα. Ούτε ο Στέφανος Κασσελάκης, ούτε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ούτε και οι υπόλοιπες δυνάμεις της Αριστεράς, επιθυμούν κάτι αντίστοιχο και απλώς περιορίζονται στο πώς θα υφαρπάξει ο ένας το ακροατήριο του άλλου, κάνοντας λόγο για «σύγκλιση από τη βάση και όχι σε επίπεδο κορυφής». Μάλλον θα πρέπει να αρχίσει να ξεπερνάει σιγά-σιγά το απωθημένο του για «προοδευτική διακυβέρνηση» ο Αλέξης Τσίπρας, μιας και απ' ό,τι φαίνεται, ουδείς είναι διατεθειμένος να συνασπιστεί κάτω από κάποια «προοδευτική ομπρέλα».

Ο Κασσελάκης δεν εξελέγη πρόεδρος επειδή «κέρδισε τις καρδιές των συριζαίων»

Η κριτική του Χρήστου Σπίρτζη στο πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη, δεν περιορίστηκε στην αμετροέπεια, αλλά επεκτάθηκε και στο πώς εξελέγη πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ερώτηση της δημοσιογράφου, εάν δικαιούται να έχει φιλοδοξία να γίνει πρωθυπουργός, κάποιος ο οποίος κατάφερε να κερδίσει τις καρδιές των συριζαίων μέσα σε έναν μήνα, ο κύριος Σπίρτζης είπε ότι «οι λόγοι που ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε πρόεδρος, δεν είναι γιατί κέρδισε τις ψυχές των μελών του ΣΥΡΙΖΑ (...) είναι γιατί κάποιοι άλλοι τις είχαν χάσει, που ήταν υποψήφιοι. Και είχαν απορρίψει την πιθανότητα να είναι επικεφαλής αυτού του χώρου. Με τον τρόπο που είχαν συμπεριφερθεί τα προηγούμενα χρόνια, μέσα σε ένα πεδίο».

Ο κύριος Σπίρτζης προφανώς εννοεί τους ανθυποψηφίους του Στέφανου Κασσελάκη και κυρίως, όσους έφυγαν κατά τη διάσπαση, προκειμένου να φτιάξουν τη Νέα Αριστερά, ενισχύοντας έτσι την πεποίθηση ορισμένων, η οποία λέει ότι το «στρατόπεδο Τσίπρα» ενίσχυσε την υποψηφιότητα του Στέφανου Κασσελάκη, προκειμένου να μην κερδίσει το κόμμα η Έφη Αχτσιόγλου, με στόχο να «ξεφορτωθούν» τον Στέφανο Κασσελάκη στην «πρώτη στροφή». Αλλά τελικά, δεν τους βγήκε. Η πρώτη απόπειρα έγινε κατά το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου όμως αποδείχτηκε θνησιγενής. Κατά τα φαινόμενα, η δεύτερη προσπάθεια θα γίνει στην εκδήλωση του «Ινστιτούτου Τσίπρα», μια εβδομάδα μετά τις κάλπες. Αν λοιπόν ο Στέφανος Κασσελάκης δεν καταφέρει να πιάσει το 17,8% -ποσοστό που απέσπασε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές-, η εκ νέου αμφισβήτηση πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Η δήλωση του Χρήστου Σπίρτζη

Νατάσα Γιάμαλη: «Διάβασα τα αποσπάσματα της συνέντευξης που έδωσε σε πρωινή εκπομπή ο κύριος Κασσελάκης και κλήθηκε να απαντήσει σε κάποια ερωτήματα, τα οποία αφορούσαν τον κύριο Αλέξη Τσίπρα, τον πρώην πρωθυπουργό. Είπε ότι δεν πρόκειται να είναι στην κυβέρνησή του ως πρώην πρωθυπουργός και ότι δεν θα διεκδικήσει κάτι στην Κεντροαριστερά. Αντίθετα τον απασχολεί η προώθηση μιας προοδευτικής ατζέντας, σε ένα ευρωπαϊκό επίπεδο. Πώς είδατε εσείς αυτές τις δηλώσεις του κυρίου Κασσελάκη για τον κύριο Τσίπρα;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Ακούστε κυρία Γιάμαλη, κατ' αρχάς για τον κύριο Τσίπρα μιλάει ο ίδιος ο κύριος Τσίπρας. Δε μιλάει ούτε ο κύριος Κασσελάκης, ούτε εγώ, ούτε κανείς άλλος. Τώρα, αν θέλετε να σας πω την άποψή μου για αυτά που μου αναφέρατε, πρώτον για να ορίσει κάποιος υπουργούς, πρέπει να γίνει πρωθυπουργός. Άρα νομίζω ότι η αμετροέπεια πρέπει να έχει "γραμμή" (σ.σ. όριο). Και δεύτερον -»

Νατάσα Γιάμαλη: «Είναι αμετροεπής ο κύριος Κασσελάκης;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Αυτά που λέω, είναι αυτά που θέλω να πω. Δεύτερον, θεωρώ για τον Αλέξη Τσίπρα -και όχι μόνο για τον Αλέξη Τσίπρα-, ότι υπάρχουν αποφάσεις που δεν τις λαμβάνει κάποιος πολιτικός, γιατί το επιδιώκει. Αλλά γιατί το επιτάσσει το εθνικό συμφέρον, το επιτάσσει η προοδευτική παράταξη, το επιτάσσουν οι ανάγκες των καιρών. Εγώ με αυτά που παρατηρώ, δεν βλέπω να έχουμε -δυστυχώς, θα το παλέψουμε στις εκλογές, όσο μπορούμε καλύτερα-, δεν βλέπω να έχουμε έναν βηματισμό, ούτε εμείς, ούτε κάποιο άλλο κόμμα του προοδευτικού κόσμου, που να μπορεί να είναι ο άλλος εναλλακτικός πόλος του προοδευτικού κόσμου, σε σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Που να μπορεί να καλλιεργήσει ελπίδα, να δώσει όραμα. Άρα, επανέρχομαι στην πρότασή μου για σύγκλιση και σε αυτή την πρόταση και σε αυτή την πορεία της σύγκλισης, προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να κληθεί από τα πράγματα, να παίξει τον δικό του διακριτό ρόλο. Και όχι μόνο ο Αλέξης».

Νατάσα Γιάμαλη: «Μισό λεπτό όμως. Χαρακτηρίσατε αμετροέπεια, την φιλοδοξία -»

Χρήστος Σπίρτζης: «Όχι τη φιλοδοξία. Το να λέει κάποιος "θα κάνω υπουργό τον έναν, ή τον άλλο"».

Νατάσα Γιάμαλη: «Ωραία. Δεν δικαιούται, όμως, ένας πολιτικός ο οποίος κατάφερε μέσα σε έναν μήνα, να κερδίσει τις καρδιές και τις ψήφους των συριζαίων ψηφοφόρων, ώστε να του δώσουν το κόμμα; Δεν δικαιούται να έχει αυτή τη σιγουριά; Αφού τα κατάφερε σε έναν χώρο, μέσα σε έναν μήνα, μπορεί με τη σχετική προσπάθεια το 2027, να είναι πρωθυπουργός».

Χρήστος Σπίρτζης: «Κυρία Γιάμαλη, οι λόγοι που ο Στέφανος Κασσελάκης βγήκε πρόεδρος, δεν είναι γιατί κέρδισε τις ψυχές των μελών του ΣΥΡΙΖΑ».

Νατάσα Γιάμαλη: «Αλλά;»

Χρήστος Σπίρτζης: «Είναι γιατί κάποιοι άλλοι τις είχαν χάσει, που ήταν υποψήφιοι. Και είχαν απορρίψει την πιθανότητα να είναι επικεφαλής αυτού του χώρου. Με τον τρόπο που είχαν συμπεριφερθεί τα προηγούμενα χρόνια, μέσα σε ένα πεδίο. Σήμερα όμως - εδώ παρατηρούμε άλλα φαινόμενα, άλλα πράγματα, τα οποία δεν έχουν να κάνουν με τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ μόνο. Έχουν να κάνουν με μια γενικότερη θεώρηση, διαφορετικής αντίληψης της πολιτικής και νομίζω ότι αυτά τα ζητήματα, θα ήταν φρόνιμο -και καλό και θετικό- να τα συζητούσαμε στα όργανα του κόμματός μας, τα οποία όμως έχουν να συνεδριάσουν πάρα πολύ καιρό».

Νατάσα Γιάμαλη: «Εντάξει, είστε όμως σε μια φάση "αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με τον κόσμο", δεν γίνεται να τα θέλετε όλα δικά σας».

Χρήστος Σπίρτζης: «Τι εννοείτε, "αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας"; Δεν το καταλαβαίνω».

Νατάσα Γιάμαλη: «Εννοώ ότι "οργώνει" τη χώρα, ο κύριος Κασσελάκης».

Χρήστος Σπίρτζης: «Καλά, βέβαια και μπράβο του. Και καλό θα ήταν να "οργώνουν" τη χώρα, όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν γίνεται αυτό. Δεν "οργώνουν" τη χώρα όλα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει ομάδα αυτή τη στιγμή. Και αν θέλετε την άποψή μου και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και η αποτυχία που είχαμε στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, ήταν διότι δεν δείξαμε προς τα έξω -ή δεν υπήρχε, ή δεν υπάρχει- μια αξιόπιστη ομάδα που να πείσει τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, ότι μπορεί αξιόπιστα να είναι η εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης».

Νατάσα Γιάμαλη: «Από την άλλη κύριε Σπίρτζη -για να κάνω ξανά τη "δικηγόρο του διαβόλου", ηγετική ομάδα ήσασταν κι εσείς».

Χρήστος Σπίρτζης: «Μα δεν είπα όχι. Εγώ παραιτήθηκα από την πολιτική γραμματεία, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες μου. Δεν έκαναν το ίδιο όλοι και δυστυχώς, δεν κάνουν και τώρα το ίδιο».