Συνεχίζεται ο τσακωμός στο κόμμα της λεγόμενης αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά την αναφορά του Στέφανου Κασσελάκη ότι το περιβόητο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ ήταν η «πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Έτσι, μετά την προτροπή του Γιάννη Δραγασάκη, χθες, προς τον νέο πρόεδρο, να διαβάσει τον απολογισμό του κόμματος για να μην εκτίθεται, «χτύπησε» ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος σε μία ειρωνική ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει: «Καλά θα πάει το "νέο"».

«Αν ρωτούσαμε μερικούς ιστορικούς της Αριστεράς ποια στοιχεία συγκροτούν την όλη Αριστερά τα τελευταία 150 χρόνια, μπορεί να είχαμε κάποιες διαφορές στις απαντήσεις που θα παίρναμε. Σίγουρα όλοι θα μας έλεγαν για την αναδιανεμητική φορολογία, το κοινωνικό κράτος και τη στήριξη του εργατικού κινήματος. Τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν τον κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για την στήριξη του κοινωνικού κράτους. Καλά θα πάει το "νέο". ΥΓ: Ο ανταγωνισμός εικάζω δεν θα έμπαινε στις τοπ 100 προτεραιότητες της Αριστεράς», γράφει ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Μιλώντας σήμερα στο mega, ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι οι δηλώσεις του Στέφανου Κασσελάκη επαναφέρουν ένα θέμα το οποίο το φέρνουν κατά καιρούς στον ΣΥΡΙΖΑ ο Πολάκης, ο Παππάς και διάφοροι, θέτοντας ζήτημα κατά του Τσακαλώτου. Ο πρώην υπουργός έκανε λόγο για ανοησίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. «Η λύση των 37 δισ. ευρώ ήταν η λύση που επέλεξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας. Τα 37 δισ. ευρώ σε αντίθεση με ό,τι ακούγεται, δεν είναι φόροι. Τα 19 δισ. ευρώ είναι τα διαθέσιμα των φορέων του δημοσίου που είναι στην Τράπεζα της Ελλάδος, άρα τα 19 δις ήταν τα διαθέσιμα από τα πανεπιστήμια, τις Ανεξάρτητες Αρχές, τις εταιρείες, τους φορείς του δημοσίου. Και στη συνέχεια ένα μέρος του μαξιλαριού ήταν ένα μέρος των χρημάτων που επέστρεφαν από την Ευρώπη και την ΕΚΤ. Οπότε το μαξιλάρι ήταν από φορολογία κάτι της τάξης των 7 δισ. ευρώ. Και για κάθε ένα ευρώ από τα 7 δισ. ευρώ που βάζαμε στο μαξιλάρι, η Ευρώπη έβαζε και ένα ευρώ στην "τσέπη". Δεν ήταν προϊόν εφορίας το μαξιλάρι ούτε τίποτα. Αυτή είναι η απάντηση μας σε κάθε έναν που ξέρει τι είναι το μαξιλάρι, ότι λέει ανοησίες», είπε ο Γιώργος Σταθάκης.

Ο κ. Σταθάκης συμπλήρωσε αναφορικά με το ζήτημα των 37 δισ. ευρώ πως, «ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε αυτή τη λύση και απέφυγε το ΔΝΤ. Απορώ γιατί επαναφέρει κάποιος αυτό το θέμα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα για τα 37 δις και τι ρόλο έπαιξαν στην καθαρή έξοδο της χώρας από το μνημόνιο. Προφανώς και αυτονόητα ήταν μία μομφή κατά του Τσακαλώτου, αλλά είναι και μία ανοησία επιπρόσθετη. Αυτή η ομάδα των «λαϊκιστών», έλεγε για τα 37 δις και έλεγε να κρατήσουμε τα 30 δις και να δώσουμε τα 7 δις στον λαό για να κερδίσουμε τις εκλογές. Επίσης και αυτό ήταν μια ανοησία».

Σύμφωνα με τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ η συζήτηση που άνοιξε με τη δήλωση Κασσελάκη είναι «χωρίς νόημα διότι η χώρα το 2018 αντιμετώπιζε δύο επιλογές με το τέλος του μνημονίου να επιστρέψει στις αγορές. Η επιλογή Α ήταν το ανοίξει μία πιστοληπτική γραμμή με το ΔΝΤ. Αυτή η επιλογή ήταν αυτή που προωθούσε παλαιότερα ο κ. Σαμαράς, την υποστήριζε ο διοικητής της τράπεζας τη Ελλάδος, ο κ. Στουρνάρας και η ΝΔ της εποχής. Η επιλογή Β ήταν αυτή που είχαν ήδη κάνει Πορτογαλία και Ιρλανδία. Οι χώρες που είχαν βγει από το μνημόνιο, και ήταν να διαμορφωθεί ένα μαξιλάρι ακριβώς στο 20% του ΑΕΠ, 37 δισ. και το οποίο δημιουργεί τις συνθήκες καθαρής εξόδου, διότι δεν υπήρχε πλέον καμία εξάρτηση από το ΔΝΤ».

Αλλά και ο Αλέξης Χαρίτσης χθες επικρότησε την παρέμβαση του Γιάννη Δραγασάκη, γράφοντας σε ανάρτησή του: «Ακριβώς όπως τα λέει».

Δήλωσε δε «περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης μας για έξοδο από τα Μνημόνια και την ανόρθωση της κοινωνίας μας», άσχετα αν ο λαός απέρριψε την πολιτική ΣΥΡΙΖΑ που του φόρτωσε ένα αχρείαστο μνημόνιο.