Μέρα με την ημέρα η εικόνα αποσύνθεσης και διάλυσης που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ προβάλλει απειλητική ως προς την επιβίωση του πάλαι ποτέ κραταιού χώρου και πλησιάζει με γρήγορους ρυθμούς στην οριστική διάλυση. Μπορεί κάποιοι περί τον Στέφανο Κασσελάκη να επιχαίρουν για τις αποχωρήσεις, που η μία μετά την άλλη ανακοινώνονται, και για τα διασπαστικά φαινόμενα που έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας, όμως το πλήγμα,για το όποιο συνδέει το όνομά του με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι καίριο. 

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Εγκυρες πληροφορίες των τελευταίων ωρών μιλούν και για νέες δονήσεις που πιθανά να συνταράξουν την Κουμουνδούρου, αφού μιλούν για την αποχώρηση της Εφης Αχτσιόγλου και της ομάδας της. Ειδικότερα, μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας» του Ευκλείδη Τσακαλώτου, η ομάδα Αχτσιόγλου «μετράει» τις δυνάμεις της, με όλες τις ενδείξεις να συγκλίνουν ότι μένει μόνο να προσδιοριστεί ο χρόνος κατά τον οποίο και αυτά τα στελέχη θα αποχαιρετήσουν την Κουμουνδούρου. Πολλοί μάλιστα προεξοφλούσαν ότι θα γίνει περίπου μία εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση-παρωδία της Κεντρικής Επιτροπής. 

Το δέκα το... καλό 

Η πρόβλεψη του κανονισμού της Βουλής, για να συγκροτηθεί μία Κοινοβουλευτική Ομάδα, προβλέπει δέκα βουλευτές. Ο στενός πυρήνας της ομάδας Αχτσιόγλου απαριθμεί επτά βουλευτές: την Εφη Αχτσιόγλου, τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, τον Αλέξη Χαρίτση, τον Νάσο Ηλιόπουλο, τη Σία Αναγνωστοπούλου, τη Θεανώ Φωτίου και τη Μερόπη Τζούφη. Σε αυτήν προστίθενται και τα ονόματα των Ευκλείδη Τσακαλώτου και Πέτης Πέρκα, που διαγράφηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Αν συνυπολογιστούν τα πρόσωπα αυτά, τότε ο αριθμός φτάνει στους εννέα, ενώ η ομάδα Αχτσιόγλου φέρεται να διερευνά τις προθέσεις των δύο μουσουλμάνων εκπροσώπων του ΣΥΡΙΖΑ στο κοινοβούλιο, τον βουλευτή Ξάνθης Χουσεΐν Χασάν Ζεϊμπέκ και τον βουλευτή Ροδόπης Οζγκιούρ Ναζίφ Φερχάτ. Παράλληλα, ομιχλώδες είναι το τοπίο για τον υποστηρικτή της «Ομπρέλας», βουλευτή Κορινθίας Γιώργο Ψυχογιό, καθώς ανέλαβε τομεάρχης στο σχήμα Κασσελάκη... 

Στην ομάδα Αχτσιόγλου υπάρχει και μια δεύτερη άποψη που λέει να συνεχιστεί η εσωκομματική αντιπολίτευση στην προεδρική ομάδα και να περιμένει τη φθορά της στο διάστημα που θα μεσολαβήσει ως τις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το ερχόμενο καλοκαίρι. Εκτιμάται ότι, εφόσον τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμηλότερα του αναμενομένου, ο Στέφανος Κασσελάκης θα αναγκαστεί να παραιτηθεί και θα δρομολογηθούν εξελίξεις για τη διαδοχή του. Αρα το πεδίο θα είναι ελεύθερο... 

Φαίνεται όμως ότι κυρίαρχη είναι η άποψη που εκφράζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος για άμεση αποχώρηση, διότι δεν υπάρχει σημείο συνεννόησης και σύμπνοιας μ’ έναν πρόεδρο που μιλά διαρκώς για υπονομευτές και υιοθετεί προσβλητικές εκφράσεις για στελέχη του κόμματος. Αν χαθεί ένα ολόκληρο επτάμηνο, θα χαθεί και το μομέντουμ, εκτιμά χαρακτηριστικά. Αν αποχωρήσουν οι επτά «σίγουροι» βουλευτές της ομάδας Αχτσιόγλου, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει στους 38 και το ΠΑΣΟΚ θα υπολείπεται από αυτόν κατά πέντε βουλευτές.

Άλλοι κύκλοι μιλούν για αποχωρήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ περίπου 15 βουλευτών, προσμετρώντας και πρόσωπα που η προεδρική φρουρά της Κουμουνδούρου δεν θεωρεί «ύποπτα». Μεταξύ αυτών είναι, εκτός από τους δύο μειονοτικούς βουλευτές, η σύντροφος του Γιάννη Ραγκούση, βουλευτής Τρικάλων Μαρίνα Κοντοτόλη, πιθανά ο Χρήστος Γιαννούλης και η Κυριακή Μάλαμα από τη Θεσσαλονίκη. Η παρουσία Τσακαλώτου στη νέα ομάδα θα γίνει με τη σύμφωνη γνώμη όλων να είναι αυτός ο επικεφαλής στο Κοινοβούλιο. Πολλά από τα στελέχη της Εφης Αχτσιόγλου διαφωνούν με κάποιες θέσεις της «Ομπρέλας», όμως ο σκοπός αγιάζει τα μέσα... 

Σκηνικό ανατροπής 

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι κυρίαρχο θέμα στον ΣΥΡΙΖΑτα νέα δεδομένα που θα παρουσιάσουν οι δημοσκοπήσεις μετά τη διάσπαση της περασμένης Κυριακής. Πληροφορίες κάνουν λόγο για δημοσκοπικό «κεφάλι» του ΠΑΣΟΚ, γεγονόςτο οποίο, αν επιβεβαιωθεί, θα ωθήσει τις φυγόκεντρες τάσεις από την Κουμουνδούρου. 

Ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίοςπέφτει συνέχεια... τυχαία πάνω σε κάμερα τηλεοπτικού σταθμού,φαίνεται να είναι «ήρεμος» για τις όποιες εξελίξεις και μιλώντας στους συνεργάτες τουδηλώνει βέβαιος ότι θα έχει τη σφραγίδα ενός κόμματος από το... πουθενά και με υψηλό ποσό χρηματοδότησης από την κρατική επιχορήγηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Λέει δε συνέχεια «γελάει καλύτερα όποιος γελάει τελευταίος». 

Σε πολιτικό επίπεδο θεωρείται μάλλον βέβαιο ότι θα ηγηθεί του ψηφοδελτίου του κόμματος για τις ευρωεκλογές, προκειμένου να «βαπτιστεί» στη λαϊκή ετυμηγορία, φέροντας έστω και τον τίτλο του ευρωβουλευτή. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι θα πάει πιο πίσω και η συνέντευξη που ετοιμαζόταν να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας σε κυριακάτικη εφημερίδα. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα περιμένει να ξεκαθαρίσει και άλλο η εσωκομματικής κατάσταση προτού εκφράσει δημόσια την άποψή του.