Δεν έχουν τέλος οι αποχωρήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη χάνει ραγδαία την απήχηση του στην κοινωνία αλλά και στη βάση του, στο χώρο της αριστεράς. Αυτήν τη φορά 26 Πανεπιστημιακοί - μέλη του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι αποχωρούν από το κόμμα με ένα κείμενο φωτιά κατά νέου Προέδρου.

26 καθηγητές ΑΕΙ, οι οποίοι μέχρι πρότινος ήταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αποχωρούν από το κόμμα και παραιτούνται από μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων με μία ιδιαίτερα σκληρή επιστολή. Σε αυτήν επιρρίπτουν ευθύνες για τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ στον Στέφανο Κασσελάκη, μιλώντας για μαύρη εποχή στην ιστορία της αριστεράς. Κατηγορούν τη νέα ηγεσία ότι μετασχηματίζει το κόμμα σε κάτι που δεν λέγεται αριστερά, αλλά σε σε ένα μόρφωμα λαϊκίστικο και αυταρχικό. Σύμφωνα με την επιστολή των Πανεπιστημιακών ο ΣΥΡΙΖΑ που γνωρίζαμε μέχρι πριν λίγους μήνες δεν υπάρχει πια και έχει μεταμορφωθεί σε κάτι ξένο προς την αριστερά και τη δημοκρατία.

Πολλά από τα μέλη που παραιτούνται είναι ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και αυτό δίνει πρόσθετη βαρύτητα στις αποφάσεις τους ενώ δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να δίνουν αγώνες για την αριστερά, κλείνοντας το μάτι σε νέους πολιτικούς σχηματισμούς που βρίσκονται στα σκαριά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έχουν ήδη παραιτηθεί ή σκοπεύουν να το πράξουν σύντομα.

Αναλυτικά η επιστολή παραίτησης:

Εμείς που υπογράφουμε το παρόν κείμενο, μέλη της Οργάνωσης Μελών Πανεπιστημίων και  Ερευνητικών Κέντρων Αττικής, διδάσκουσες και διδάσκοντες, ερευνήτριες και ερευνητές, εργαζόμενες και εργαζόμενοι στη διοίκηση όλων των βαθμίδων και κατηγοριών,  με μεγάλη λύπη δηλώνουμε την αποχώρησή μας από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η απόφασή μας αυτή επιβάλλεται από τις πρόσφατες εσωκομματικές εξελίξεις και ειδικά μετά τη τελευταία συνεδρίαση της ΚΕ, κατά την οποία η σημερινή ηγετική ομάδα και ο νέος πρόεδρος οδήγησαν ένα σημαντικό μέρος ιστορικών στελεχών του κόμματος σε αποχώρηση και παραίτηση.

Η συνεδρίαση της ΚΕ θα καταγραφεί δυστυχώς με μελανά γράμματα στην ιστορία της ελληνικής Αριστεράς, αλλά και του πολιτικού συστήματος της χώρας, ως η ιστορική στιγμή της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενός πολιτικού χώρου που προσέφερε στη κοινωνία, ειδικά στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων

Με μεγάλη μας λύπη διαπιστώνουμε την εκτός συνεδρίου ή άλλων συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών επίσημη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σε ένα κόμμα που όχι μόνον δεν ανήκει στην Αριστερά, αλλά μετασχηματίζεται ταχύτατα σε λαϊκίστικη, αρχηγική κι αυταρχική δομή μεταπολιτικής.

Το κόμμα που ιδρύσαμε μαζί με άλλους πολλούς, ο ΣΥΡΙΖΑ που στηρίξαμε σε δύσκολους καιρούς, που υπήρξε πολιτική έκφραση της πληθυντικής Αριστεράς και που παρά τις αδυναμίες, κυβέρνησε τη χώρα και την έβγαλε από τα μνημόνια με τη κοινωνία όρθια, δεν υπάρχει πιά. Μετά από μια πορεία επιλογών και κυρίως μετά την ήττα του 2019, φτάσαμε σήμερα να διαψεύδονται με τον τρόπο αυτόν, οι ελπίδες όχι μόνο των αριστερών, αλλά πολλών προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών.

Το πανελλήνιο παρακολουθεί σήμερα με αγωνία την διαλυτική αυτοκαταστροφική πορεία της μείζονος αντιπολίτευσης στη χώρα, γεγονός που ενισχύει την πολιτική της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Το κόστος για τη χώρα, την κοινωνία και τους εργαζόμενους είναι τεράστιο.

Επιθυμούμε να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με την Αριστερά στο πλαίσιο της σύγχρονης ισχυρής αντίθεσης Δεξιάς-Αριστεράς. Τα μεγάλα προβλήματα της χώρας, της Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου, μας δείχνουν τον δρόμο. Η ειρήνη, η κοινωνική πρόοδος και η προστασία της εργασίας με μείωση των ανισοτήτων, οι προκλήσεις των νέων τεχνολογιών, η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και της δικαιοσύνης και η διάκριση των εξουσιών, η εξάλειψη των κάθε λογής διακρίσεων, έμφυλων ή άλλων,  η έμπρακτη υποστήριξη της βιωσιμότητας του πλανήτη και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, είναι μερικοί από τους στόχους μας.

Ειδικά εμείς, μέλη της πανεπιστημιακής και ερευνητικής κοινότητας  δηλώνουμε πως θα συνεχίσουμε στον δημοκρατικό αγώνα για την υπεράσπιση και αναβάθμιση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας, της Δημοκρατίας και της Ισότητας σε σχολεία και σχολές, στην εμβληματική αντίσταση σε οποιαδήποτε ακύρωση του Άρθρου 16 του Συντάγματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε πάνω στις αριστερές πολιτικές και να αναζητούμε νέες ανοιχτές κι ευρύχωρες δομές συμμετοχής για την κοινωνική και την πολιτική Αριστερά, που να χαρακτηρίζονται από πλουραλισμό, δημοκρατική λειτουργία, παραγωγή αριστερής μεταρρυθμιστικής πολιτικής και κυρίως συντροφική αλληλεγγύη.

Υπογραφές (αλφαβητικά)

1. Αθανασίου Αθηνά
2. Αστρινάκη  Ράνια
3. Αχείμαστος Μύρων
4. Βάκη Φωτεινή
5. Βελαώρας Δημήτρης
6. Βιδάλη Σοφία
7. Γιαννησοπούλου Μαρία
8. Δημητρίου Στέφανος
9. Θεοτοκάς Γιάννης
10. Καραμεσίνη  Μαρία
11. Κεσσόπουλος Αλέξανδρος
12. Κουτσούρης Αλέκος
13. Κυπριανίδου Πατρίτσια
14. Κωλέτση Μαρία
15. Κωτσονόπουλος Λουδοβίκος
16. Νικολαΐδης Ευάγγελος
17. Νοταράς Ανδρέας
18. Παπαδοπούλου Δέσποινα
19. Παπακωνσταντίνου Γιώργος
20. Παπανδρέου Νίκος
21. Παπασταμόπουλος Δημοσθένης
22. Πουλακάκη Ελένη
23. Σελίμης Αλέξανδρος
24. Σκιαδοπούλου Αγγελική
25. Φουρτούνης Γιώργος
26. Χατζηγιάννη Μάχη