Εν μέσω ψυχολογικού εκβιασμού η ομάδα Αχτσιόγλου αποφασίζει για την ταφόπλακα του ΣΥΡΙΖΑ. Η πανελλαδική τηλεδιάσκεψη κρίνει τόσο το μέλλον της ομάδας όσο και του κόμματος την ώρα που πληροφορίες θέλουν τον Στέφανο Κασσελάκη να κινδυνεύει να χάσει περισσότερους από 12 βουλευτές. 

Η Εφη Αχτσιόγλου τα τελευταία 24ωρα στοχοποιείται ευθέως ως εκείνη που έχει τη δύναμη να κρατήσει ζωντανό τον ΣΥΡΙΖΑ ή να τον καταδικάσει σε αργό και βασανιστικό θάνατο. «Η αποχώρηση της ομάδας δεν θα αποτελέσει απόρριψη του Στέφανου Κασσελάκη αλλά συνολικά του ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα» διακινούν εκείνοι που κάνουν απέλπιδα προσπάθεια να διασώσουν τον νεόκοπο πρόεδρο. Απάντηση σε αυτό αποτελεί η έκκληση εν μέσω της θυελλώδους κεντρικής επιτροπής της Σίας Αναγνωστοπούλου προς τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει προτού να είναι αργά. Για την ιστορία ο Αλέξης Τσίπρας «έσπασε τη σιωπή του», όπως σχεδόν γραφικά αναπαράγεται μόνο όταν η κριτική Κασσελάκη ακούμπησε τον ίδιο και το περιβόητο μαξιλάρι των 37 δισ. 

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει προσπαθήσει να πείσει εκείνους που επιρρεάζει να κάνουν ανακωχή έως το συνέδριο, θέση που διατύπωσε και ο Χρήστος Σπίρτζης από πλευράς του νέου προέδρου. Αγώνα δρόμου κάνει και ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος αντιλαμβάνεται πως έχει χάσει το στοίχημα αλλά αδυνατεί να συγκρατήσει τον «αντιπρόεδρο Πολάκη» ο οποίος με εμπρηστικές αναρτήσεις σπρώχνει τα «βαρίδια» προς την έξοδο. Η τελευταία κόντρα με τη Σία Αναγνωστοπούλου χαρακτηριστική των προθέσεων του μοιραίου άνδρα που κόστισε ακριβά στον Αλέξη Τσίπρα ενώ θα αποτελέσει την καταστροφή για το κόμμα αν δεν αλλάξει άμεσα κάτι. 

Η ανάρτηση Πολάκη που κινήθηκε ακριβώς στα όρια μεταξύ νομίμου και παρανόμου καθώς σε αυτή περιλαμβάνονταν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της βουλευτού, έγειρε την πλάστιγγα υπέρ της αποχώρησης ακόμα και για εκείνους που έκαναν δεύτερες σκέψεις. Αυτό έγινε αντιληπτό από το περιβάλλον Κασσελάκη με αποτέλεσμα να ξεκινήσει μαραθώνιος τηλεφωνημάτων αφενός για να κατέβουν οι τόνοι και αφετέρου για να γεφυρωθεί το χάσμα. Ακόμα και ο ίδιος ο Πολάκης υποχρεώθηκε να επικοινωνήσει με τη Σία Αναγνωστοπούλου για να δώσει εξηγήσεις. Λόγω της αψυχολόγητης κίνησης να ρίξει λάδι στη φωτιά παραμονή της συνεδρίασης, ο βουλευτής Χανίων λέγεται ότι έχει περιέλθει σε δυσμένεια, ότι και αν μπορεί να σημαίνει αυτό. 

Το πρόβλημα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως η αποχώρηση της ομάδας Αχτσιόγλου θα δώσει το σύνθημα και σε ανεξάρτητους εντός του κόμματος να ακολουθήσουν με πρώτους στη λίστα τους μειονοτικούς βουλευτές οι οποίοι φημολογείται ότι δυσκολεύονται στο νέο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί. 

Σε κάθε περίπτωση, η παραμονή ακόμα και έως το συνέδριο δεν έχει να προσφέρει πολιτικά κάτι εκτιμούν τα μέλη της ομάδας τονίζοντας πως ο Στέφανος Κασσελάκης είναι ξεκάθαρος στο τι θέλει από τον δικό του ΣΥΡΙΖΑ και ουδείς επιθυμεί να νομιμοποιήσει ούτε τις αντικαταστατικές επιλογές ούτε φυσικά και το νέο κύμα τοξικότητας.