Υπέρ της άμεσης αποχώρησης από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να έχει ληφθεί η τελική απόφαση, υποστηρίζουν στην πλειοψηφία τους τα μέλη της ομάδας Αχτσιόγλου. Η πανελλήνια συνδιάσκεψη , ολοκληρώθηκε πριν από λίγα λεπτά. Ζητούμενο παραμένει επίσης, το μονοπάτι που θα χαράξουν τα στελέχη εξερχόμενα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή εάν θα αποχωρήσουν μαζικά ή κατά ομάδες, σε ποιο βάθος χρόνου και με ποια ιεραρχική κλιμάκωση.

Σε κάθε περίπτωση, δηλωτική των προθέσεων υπήρξε η σημερινή τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος έκανε την εισήγηση εκ μέρους της ηγετικής ομάδας αποτυπώνοντας αφενός τη διαφωνία τους με τις πολιτικές επιλογές του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και αφετέρου τον τρόπο λειτουργίας της Κουμουνδούρου αφήνοντας αιχμές για κατασκευή εσωτερικών εχθρών.Σημειωτέον ότι στην πανελλαδική συνδιάσκεψη μετείχαν πάνω από 1.000 άτομα και το γεγονός ότι διήρκεσε μέχρι αυτή την ώρα αποτυπώνει την κατάθεση μιας σειράς από προβληματισμούς εκ μέρους των μελών της τάσης.

Τα μέλη των «6+6», της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου, συζήτησαν από τις 11 το πρωί της Κυριακής (19/11) μέσω της πανελλαδικής τηλεδιάσκεψης τις επόμενες κινήσεις τους. Το κλίμα ήταν φορτισμένο και η πίεση της πλειοψηφίας των ομιλητών ήταν υπέρ της αποχώρησης. Χαρακτηριστικά, κάποιες πηγές επισήμαιναν ότι το κλίμα από κάτω είναι «πάμε να φύγουμε». Αυτό που ουσιαστικά αποτελούσε ζητούμενο, ήταν ο οδικός χάρτης εξόδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, το πότε αυτή θα μπορούσε να γίνει συντεταγμένα.

Στην κοινή εισήγηση από Έφη Αχτσιογλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο, την οποία έκανε κατόπιν συνεννόησης ο τελευταίος, τονιζόταν ότι «η κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ χειροτερεύει και έχει αποκτήσει ανοικτά στοιχεία διάλυσης. Η ρίζα του προβλήματος είναι πολιτική και η νέα ηγεσία αρνείται να το παραδεχτεί και κυνηγάει εσωτερικούς εχθρούς και φτιάχνει θεωρίες συνομωσίας. Προφανώς μετά τις τελευταίες εξελίξεις και επιθέσεις που φτιάχνουν δυστυχώς σιγά σιγά μια εικόνα βούρκου οι προσπάθειες συνεννοήσης γίνονται ακόμη πιο δύσκολες».Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Χαρίτσης μίλησε για πολιτική και όχι προσωπική αντιπαράθεση με τον κ. Κασσελάκη και ότι «τα επόμενα βήματά μας πρέπει να είναι σταθερά και στερεά προς την επόμενη μέρα».

  Ο Ηλιόπουλος και τα περί «βούρκου»

Σφοδρές αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά του Νάσου Ηλιόπουλου κατά την διάρκεια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης της ομάδας 6+6 περί βούρκου: «δεν μπορούμε να μείνουμε άλλο, μετά τις τελευταίες επιθέσεις ο χώρος μοιάζει με βούρκο» φέρεται να είπε.Αργά το απόγευμα της Κυριακής, σε ανάρτηση του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε τι εννοούσε: «Τι είναι βούρκος; Βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ένα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κάνεις πολιτική με ψέματα». Τονίζει ότι είναι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001 και σημειώνει: «Το κόμμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν είναι βούρκος. Είναι η ζωή μου. Και αυτό για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο».

  Ολομέτωπη επίθεση από την Ακρίτα και την Αυλωνιτου

Και οι δυό κυρίες  στοχοποίησαν τον Ηλιόπουλο με την πρώτη να του εύχεται και καλό... δρόμο. «Νάσο, καλό δρόμο κι απ’ το πεζοδρόμιο. Για να μην πω τίποτα χειρότερο πάνω στην οργή και τη θλίψη μου» έγραψε μεταξύ άλλων η πρώτη με τη δεύτερη να σημειώνει «όλος ο κόσμος που παραμένει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και είμαστε πολλοί, γιατί είμαστε με το κόμμα και τον εκάστοτε εκλεγμένο πρόεδρο, είμαστε κατά τον κ. #Ηλιόπουλο «ο βούρκος»! Εμείς με το λαό και εκείνοι με την καρέκλα αγκαλιά!!!». 

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακολούθησε χαμός στοχοποιώντας τον Νάσο Ηλιόπουλο ο οποίος αποφάσισε να πάρει θέση. «Από το μεσημέρι με βάση διαρροές έχει ανοίξει μια συζήτηση περί βούρκου. Επειδή με αφορά προσωπικά ας βάλουμε λοιπόν τα πράγματα σε μία σειρά. Τι είναι βούρκος; Βούρκος είναι να απαντάς στην πολιτική κριτική με προσωπικές επιθέσεις. Βούρκος είναι να διαστρεβλώνεις μια φράση και στη συνέχεια να συντονίζεις ενα ψηφιακό λιντσάρισμα. Βούρκος είναι να κανεις πολιτική με ψέματα. Είμαι στην Αριστερά και στον Συνασπισμό από το 2001. Το κομμα μου, οι σύντροφοι μου, οι αγώνες μας δεν ειναι βούρκος. Είναι η ζωη μου. Και αυτο για μένα είναι αδιαπραγμάτευτο» έγραψε χαρακτηριστικά όχι μόνο δίχως να ανακαλεί τον χαρακτηρισμό αλλά αντιθέτως τον διευκρινίζει χρεώνοντάς τον σε εκείνους που αντί της πολιτικής επενδύουν στις προσωπικές επιθέσεις και φωτογραφίζοντας εκτός άλλων τον Παύλο Πολάκη για την επίθεση στη Σία Αναγνωστοπούλου. 

Στην κόντρα μπήκαν και όλα τα γνωστά τρολ που αναλαμβάνουν τις δύσκολες δουλειές για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ. «Πάντως, όσο κάποιοι λένε ότι θα φύγουν κι όλο μένουν κ μιλάνε για «βούρκους» κι εμείς τους απαντάμε «νυφίτσες της Στέπας» κι άλλα τέτοια ωραία, να θυμούνται ότι, αν τελικά φύγουν, θα πρέπει να παραδώσουν την έδρα. Αν απαντήσουν πως δεν την παραδίδουν, παρά την υπογραφή-δέσμευση, του αγαπημένου τους καταστατικού, διότι τάχα την κατέχουν με τον ΣΥΡΙΖΑ κι όχι με το κόμμα Κασσελάκη, να τους θυμίσω απλά, ότι εκείνος ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν επί Τσίπρα. Ο Τσίπρας σήμερα, παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη. Άρα, θα πρέπει να παραδώσετε την έδρα ως αριστεροί που εκλεγήκατε επί Τσίπρα. Σε διαφορετική περίπτωση, ισχύει το αποστάτες που είπε ο Πρόεδρος. Ντρέτα» έγραψε η Πεν Νταλαούρα ενώ η marka2 επιχείρησε και ερμηνεία: «Να δεις που βούρκο εννουσε την Αχτσιογλου και δεν το καταλάβαμε και ίσως να ζητήσει και συγγνώμη μετά γιατί τα άθλια τρολ του σκοτεινού διαδικτύου διστρεβλωσαν τα λόγια του».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος φέρεται σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr να έκανε τη βασική εισήγηση και κρίνοντας κανείς από το περιεχόμενό της η συνάντηση που είχε πριν από λίγες μέρες με τον  Αλέξη Τσίπρα δεν απέδωσε καρπούς. Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να μην αποχωρήσει τώρα η τάση από το κόμμα, αλλά να δώσει χρόνο. 

  Αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ η ομάδα Νεολαίας της Θεσσαλονίκης

Το μεσημέρι την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία ανακοίνωσε η Νεολαία του κόμματος στη Θεσσαλονίκη.«Η ομιλία του Στέφανου Κασσελάκη στην Κ.Ε. αποτέλεσε μια διχαστική τοποθέτηση, προσβάλλοντας με ύβρεις την ιστορία και τους αγώνες του χώρου, και επιβεβαιώνοντας ένα αυταρχικό μοντέλο λειτουργίας της νέας ηγεσίας, όπου επικρατεί μόνο μία άποψη, αυτή που εκφράζεται από τον πρόεδρο», επισημαίνει στην ανακοίνωση της και προσθέτει:

«Δεν είμαστε διατεθειμένες και διατεθειμένοι να δώσουμε με τη παρουσία μας άλλοθι στην τελική μετάλλαξη του κόμματος και αποχωρούμε από το κόμμα το οποίο υπηρετήσαμε και ήταν κάποτε στη πρωτοπορία της κινηματικής και κυβερνώσας Αριστεράς.Η αριστερά σε αυτές τις κοινωνικές διεργασίες γεννήθηκε, σε αυτές θα ξανασυναντηθεί».