Οι αντιπροσωπείες της Ουκρανίας, των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων ξεκίνησαν στη Γενεύη τις πρώτες συντονισμένες επαφές, όπως γνωστοποίησε πριν από λίγο ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα υπάρξει αποτέλεσμα» από τη διαδικασία.

«Αυτή τη στιγμή, οι ομάδες που εργάζονται πάνω στα βήματα για τον τερματισμό του πολέμου συναντώνται στην Ελβετία. Είναι θετικό ότι η διπλωματία επανενεργοποιείται και ότι η συζήτηση μπορεί να είναι παραγωγική», ανέφερε ο Ουκρανός πρόεδρος σε ανάρτησή του.

Στη συνέχεια τόνισε ότι «οι ομάδες της Ουκρανίας και των Αμερικανών, όπως και οι αντιπροσωπείες των Ευρωπαίων εταίρων, βρίσκονται σε στενή συνεργασία και ελπίζω ότι θα υπάρξει αποτέλεσμα».

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ακόμη ότι «η αιματοχυσία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο πόλεμος δεν θα αναζωπυρωθεί ποτέ». Όπως σημείωσε, αναμένει την έκβαση των σημερινών συνομιλιών, ευελπιστώντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες «θα επιδείξουν εποικοδομητική διάθεση».

«Όλοι χρειαζόμαστε ένα θετικό αποτέλεσμα», κατέληξε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας και στενός συνεργάτης του Ζελένσκι, Αντρίι Γέρμακ, έγραψε στο Χ ότι η αντιπροσωπεία ξεκίνησε τις εργασίες της στη Γενεύη για να συζητήσει το προτεινόμενο ειρηνευτικό σχέδιο της Ουάσινγκτον για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Γέρμακ, η ουκρανική αντιπροσωπεία πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας των ηγετών του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας: Τζόναθαν Πάουελ, Εμάνουελ Μπον και Γκίντερ Σάουτερ.

Η επόμενη συνάντηση, όπως ανέφερε, είναι με την αμερικανική αντιπροσωπεία, ενώ τόνισε ότι όλοι «έχουμε πολύ εποικοδομητική διάθεση».

«Συνολικά, έχει προγραμματιστεί μια σειρά συναντήσεων σε διάφορες μορφές σήμερα. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε μαζί για να επιτύχουμε μια διαρκή και δίκαιη ειρήνη για την Ουκρανία», σημείωσε ο Γέρμακ.