Την περίπτωση να μην σταματούσε την διαδικάσια της διαγραφής του Παύλου Πολάκη ο Αλέξης Τσίπρας -ή να μην την ξεκινούσε καν-, περιέγραψε το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης, ως τον καλύτερο δυνατό χειρισμό, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, στους δημοσιογράφους Κώστα Παπαχλιμίντζο και Χριστίνα Βίδου. Ερωτηθείς εάν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά, εάν ο Αλέξης Τσίπρας είχε τελικά διαγράψει τον Παύλο Πολάκη, ο Γιώργος Σταθάκης είπε ότι ακόμη και αν είχε ακολουθήσει τον βέλτιστο χειρισμό ο Αλέξης Τσίπρας, δηλαδή είτε πράγματι να τον είχε διαγράψει, ή να μην τον είχε παραπέμψει ποτέ προς διαγραφή, τα πράγματα δεν θα ήταν πολύ διαφορετικά από ό,τι είναι σήμερα.

Ενδιαφέρον έχει η επιχειρηματολογία του Γιώργου Σταθάκη, καθώς εκτιμά -με αρκετά περιφραστικό τρόπο- ότι η μισή βάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι... «πολακιστές» και ότι για αυτόν τον λόγο μια διαγραφή Πολάκη τελικώς δεν πραγματοποιήθηκε, υπό τον φόβο να υπάρξουν σφοδρές αντιδράσεις. Δηλαδή και ο Αλέξης Τσίπρας υπήρξε όμηρος του «πολακισμού», της μισής εκλογικής του βάσης! Τελικά η πτώση του Αλέξη Τσίπρα, ίσως να είναι το καλύτερο case study για την ανοχή -αν όχι την ενθάρρυνση- στην τοξικότητα, που μοιραία στο τέλος στρέφεται εναντίον σου. Τουλάχιστον -από κοινωνιολογικής άποψης-, κάτι προσέφερε σε αυτόν τον τόπο: ένα τρανό παράδειγμα προς αποφυγή.  

Η δήλωση Σταθάκη

Κώστας Παπαχλιμίντζος: «Να ρωτήσω κάτι; Τέλος Φεβρουαρίου απ' ό,τι θυμάμαι, ήταν μετά από μια ανάρτησή του, (παραπέμφθηκε) σε διαγραφή ο Παύλος Πολάκης, είχαν συνεδριάσει και τα όργανα -επίκειτο μια ακόμα συνεδρίαση- γίνεται το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών και όλα παγώνουν. Μπορεί να ήταν αλλιώς τα πράγματα; Θα έπρεπε να είχε διαγραφεί τότε, κατά τη γνώμη σας;»

Γιώργος Σταθάκης: «Πάντα ξεκινάω από τη μελέτη του τι θέλει ο κόσμος. Ποιες είναι οι πολιτικές διατάξεις και ο τρόπος που οι πολίτες -και εντός του ΣΥΡΙΖΑ και γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ- προσλαμβάνουν - νομίζω ότι μπορεί να ήταν διαφορετικά, αλλά στην ουσία όμως κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι η βάση του ΣΥΡΙΖΑ, είχε και τα δυο χαρακτηριστικά και τις δυο στρατηγικές που συγκρούονται σήμερα, ήταν πολύ ισχυρές στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ».

Χριστίνα Βίδου: «Είχε κάνει λάθος τότε ο κύριος Τσίπρας που δεν είχε προχωρήσει στην διαγραφή, ή τέλος πάντων στην απομάκρυνση του κυρίου Πολάκη; Ή του κυρίου Παππά, μετά και την καταδίκη εναντίον του;»

Γιώργος Σταθάκης: «Πιθανότατα να είχε χειριστεί αλλιώς το θέμα και στην πρώτη φάση και στην δεύτερη. Ή να μην ξεκινούσε την ιστορία, ή να μην την πάγωνε. Αλλά δεν έχει και καμία σημασία. Η δική μου οπτική λέει ότι υπάρχει ένα ρεύμα -προφανώς- μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ -υπήρχε πολύ ισχυρό- που στήριζε αυτού του τύπου την πολιτική και προφανώς αυτό επέδρασσε επάνω στις εξελίξεις. Αλλά δεν θα άλλαζε ο ρους της ιστορίας».