Με την Έλενα Ακρίτα -και όχι μόνο- τα έβαλε το πρώην στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Κληθείς να σχολιάσει τις εκκαθαρίσεις που λαμβάνουν χώρα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών και βουλευτών, ο Νίκος Βούτσης είπε για την τοποθέτηση της κυρίας Ακρίτα -η οποία προέτρεψε τον Νάσο Ηλιόπουλο να φύγει από το κόμμα- ότι καμιά φορά το πολιτικό θάρρος, συμπλέκεται με το πολιτικό θράσος, ενώ στην ουσία αποδίδει «εισοδισμό» στην Έλενα Ακρίτα και τον Παύλο Πολάκη, μνημονεύοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας τον έφερε από το ΕΠΑΜ του Δημήτρη Καζάκη, κάνοντάς τον μάλιστα υφυπουργό.

Η μεγάλη ειρωνεία στην υπόθεση, είναι ότι τα στελέχη των συνιστωσών την «πάτησαν» από μια δογματική ιδεοληψία της Αριστεράς: τα «ανοιχτά σύνορα» και το «refugees welcome». Ιδίως στην περίπτωση Πολάκη, τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στο απόγειο των δυνάμεών του το 2015, ποια ακριβώς ανάγκη τον είχαν; Τον περιμάζεψαν από ένα (πιο) περιθωριακό κόμμα, του έδωσαν οφίτσια και τώρα που οι συσχετισμοί είναι υπέρ του, τους εκκαθαρίζει. Και οι εκκαθαρισθέντες προσπαθούν να φτιάξουν έναν νέο πολιτικό σχηματισμό, ο οποίος θα είναι πρώτα απ' όλα ομοιογενής! Δεν χρειάζεται καμιά ιδιαίτερη κριτική ικανότητα, για να μπορέσει να κάνει κάποιος τον παραλληλισμό. Αλλά από την άλλη, δεν μπορεί κανείς να περιμένει πολλά, από ανθρώπους που δεν κάθισαν να αποτιμήσουν όχι μόνο γιατί έχασαν το 2019, αλλά γιατί κέρδισαν το 2015 την κυβέρνηση.  

Η δήλωση Βούτση

Γιώργος Κακούσης: «Βλέπετε κάποια δημιουργική φάση στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί -ας πούμε- ο Παύλος Πολάκης; Γιατί χθες βρέθηκε στο στόχαστρό του η Σία Αναγνωστοπούλου. Επειδή μιλήσατε για αυταπάτες και τη δημιουργική φάση τους, εσείς βλέπετε κάτι δημιουργικό σε αυτό;»

Νίκος Βούτσης: «Σε αυτή την περίπτωση είναι εθελοτυφλία, δεν είναι αυταπάτες. Σας είπα ότι δεν μπορώ να πω για δημιουργική φάση, σε σχέση με τη στενή ηγετική ομάδα, που θεώρησε ότι επειδή η πλειοψηφία όσων ψήφισαν τον Στέφανο Κασσελάκη, θεωρήσαν ότι διά του Στέφανου, ορισμένοι πέντε, έξι, δέκα - που μάλιστα από την πρώτη στιγμή είπαν εμείς -»

Γιώργος Κακούσης: «Ποιοι είναι αυτοί; Ο Πολάκης είναι ο ένας λοιπόν».

Νίκος Βούτσης: «Αφού ξέρετε όλα τα ονόματα, δεν σας λέω εγώ, τα ξέρετε. Έγινε η συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα, μπήκαν υπεύθυνοι, μπήκαν σε όλες τις θέσεις συγκεκριμένοι σύντροφοι, οι οποίοι θεωρούν πως είναι η ώρα τους, για να βάλουν τη δική τους σφραγίδα. Δηλαδή χθες είδα παραδείγματος χάριν - και είδα με έκπληξη, επιτρέψτε μου να σας πω, μια νέα βουλεύτρια (sic) του ΣΥΡΙΖΑ, με δημιουργικό παρόν και αποτύπωμα, την κυρία Ακρίτα εννοώ. Η οποία βγήκε και άρχισε να λέει να φύγει ο κύριος Ηλιόπουλος, να φύγει η Έφη Αχτσιόγλου. Μα αν είναι δυνατόν. Το πολιτικό θάρρος, καμιά φορά συμπλέκεται με το πολιτικό θράσος. Δεν είναι δυνατόν αυτεξούσιοι κάποιοι να αισθάνονται, ότι μπορούν να μιλάνε για όλους, για όλα, χωρίς μέτρο, χωρίς να σκεφτούνε μια διαδρομή και τι τους έφερε σε αυτή τη θέση. Αν είναι δυνατόν. Ακόμα και ο Παύλος ο Πολάκης ο οποίος ήμουν υπουργός Εσωτερικών, όταν ο Αλέξης ο Τσίπρας τον έφερε υφυπουργό στο πρώτο εξάμηνο, για πρώτη φορά. Το 2012 ήταν με τον κύριο Καζάκη. Δηλαδή το 2014 μπήκε (στο κόμμα). Και είμαστε όλοι σύντροφοι και είμαστε όλοι ίσοι. Όχι όμως το αντίθετο. Δηλαδή πλέον όσοι και όσες θεωρήσαν ότι είναι σωστή η ρότα που πηγαίνει η υπόθεση, να δείχνουν με το δάχτυλο και να συμπεριφέρονται έτσι σε ανθρώπους οι οποίοι έχουν δείξει - κι απ' τα νεότερα στελέχη εννοώ, εμένα τώρα ποιος να μου πει... Ας πούνε».

Άννα Λιβαθυνού: «Για τον κύριο Ηλιόπουλο λέτε τώρα εσείς».

Νίκος Βούτσης: «Όχι μόνο, πίσω από τον κύριο Ηλιόπουλο, μίλησε για όλους η κυρία Ακρίτα. Θα μπορούσε να μη μιλήσει. Το λέω φιλικά, λίγος συγκρατιμός (sic), καλό είναι - ο Ναύαρχος (σ.σ. Αποστολάκης) ο οποίος είναι εξαιρετικός, είναι για εμάς στολίδι και ήταν υπουργός μας και έχω συνεργαστεί μαζί του στην επιτροπή και τα λοιπά, όλους αυτούς τους μήνες τοποθετείται αν είναι καλή η μια διάσπαση ή δεν είναι καλή, στον χώρο της Αριστεράς. Υπάρχουν θέματα -όπως και εγώ δεν μιλάω ούτε για την Goldman Sachs, ούτε για το Ναυτικό- που δεν τα ξέρουμε όλοι το ίδιο».