Ο Νίκος Βούτσης προχώρησε σε μία ενδιαφέρουσα συνέντευξη στην ΕΡΤ, αποκαλύπτοντας το πολιτικό του μέλλον αλλά και τις επόμενες κινήσεις όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν δίστασε να κατηγορήσει την νυν ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη για μετάλλαξη του κόμματος, ισχυριζόμενος ότι αυτήν τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ανέστιος, καθώς χάνει την πολιτική του ταυτότητα.


Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την ηγετική ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη ότι προωθούσε τη διάσπαση με ένα πολεμικό αφήγημα κατά πολλών στελεχών με σκοπό τη μετάλλαξη του κόμματος. Ο ίδιος θεωρεί ότι το αφήγημα του Στέφανου Κασσελάκη ανήκει στις νόρμες της δεξιάς και ήταν φανερό ότι δεν μπορούσαν να παραμείνουν σε ένα κόμμα που δεν έχει θέση η αριστερά. 


Ο Νίκος Βούτσης ισχυρίστηκε ότι λυπάται που αυτή τη στιγμή ένα κόμμα με μακρά ιστορία που κατάφερε να κυβερνήσει βρίσκεται σε αποδρομή και ουδέποτε είχε φανταστεί ότι θα έφταναν στη διάσπαση. Επιπλέον αναγνώρισε και τις δικές του ευθύνες για τη μεγάλη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές και θλίβεται που αποχωρίζεται τους συντρόφους του εντός του ΣΥΡΙΖΑ που παραμένουν, όπως αναφέρει, με αυταπάτες δίπλα στην νέα ηγεσία, ωστόσο οφείλει να συμμετάσχει σε ένα νέο πολιτικό σχήμα που δίνει νέα ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι κρίμα ένας ολόκληρος χώρος που μορφοποιήθηκε επί δέκα χρόνια πάνω στις αξίες και στα ιδανικά, αλλά και στην κυβερνητική πράξη του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή να αισθάνεται ανέστιος λόγω της πολιτικής ταυτότητας που διαμορφώνει η ηγεσία Κασσελάκη. Αυτό δεν μπορούμε ούτε να το συνολογήσουμε, ούτε να κάνουμε μια υπομονή που μας ζητάνε για ορισμένους μήνες ή να είμαστε συνυπεύθυνοι. Και γι’ αυτό ακριβώς, απολύτως πολιτικά θα έλεγα και απόλυτα πολιτισμένα ξεχώρισαν οι δρόμοι μας».


Ο νέος πολιτικός φορέας


Ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής συνέχισε αναφέροντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον βγάζει ένα αρνητικό κλίμα προς την κοινωνία, τροφοδοτώντας ψηφοφόρους στο ΚΚΕ, το ΠΑΣΟΚ και την αποχή. Όπως ισχυρίστηκε στόχος της νέας προσπάθειας των 11 βουλευτών είναι να εκφράσουν τους προοδευτικούς πολίτες και να κατευθύνουν τη διαρροή ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ προς το νέο φορέα, ωστόσο διευκρίνισε ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά τους για την ανακοίνωση νέου κόμματος. Τέλος εκτίμησε ότι η φυγή στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχιστεί και στόχος τους είναι να ενώσουν όλους τους αποχωρούντες καθώς και λοιπές προοδευτικές και οικολογικές δυνάμεις σε ένα ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ασκεί αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.