Σε αυτή τη δήλωση προέβη ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και ΠτΒ, Νίκος Βούτσης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ACTION 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Η συζήτηση αφορούσε τις θέσεις που παρουσίασε χθες ο Στέφανος Κασσελάκης στον ΣΕΒ -ιδίως με τα οικονομικά και το κεφάλαιο- οι οποίες απέχουν παρασάγγας από τις επίσημες θέσεις του κόμματος. Όπως είναι φυσικό, η «παλαιά φρουρά» των στελεχών, η οποία είναι γαλουχημένη με το «Κεφάλαιο» του Μαρξ, «έβγαλαν καντήλες», αφού ο νέος πρόεδρος εκφράζει θέσεις που ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά γενικότερα, ξορκίζουν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Βούτσης εκφράζει την αγωνία του, του μήπως ο Στέφανος Κασσελάκης μετατρέψει τον ΣΥΡΙΖΑ σε κάτι άλλο από αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα. Αυτό που μένει να απαντηθεί, είναι το τι ακριβώς περίμενε να συμβεί ο κύριος Βούτσης, τη στιγμή που ξεκίνησε ήδη από την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, η περίφημη «διεύρυνση» προς την κεντροαριστερά. Όλες οι «πασοκογενείς» μεταγραφές ήταν η αιχμή του δόρατος (του Αλέξη Τσίπρα) για την μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι καλούσαν ήδη από τότε, να γίνει ακόμη μεγαλύτερη μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ προς το κέντρο. Κάπως αργά άρχισε να ανησυχεί ο κύριος Βούτσης, μιας και το τέλος του ριζοσπαστισμού του ΣΥΡΙΖΑ είναι προδιαγεγραμμένο, προτού καν ο Στέφανος Κασσελάκης περάσει το κατώφλι της Κουμουνδούρου για πρώτη φορά.  

Η δήλωση Βούτση

Νίκος Βούτσης: «Το δικό μου μέλημα είναι το κόμμα μας, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σταδιακά, γρήγορα ή λιγότερο γρήγορα, να μην μεταλλαχθεί σε ένα κόμμα του κέντρου, της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας, ή κάτι τέτοιο. Όπως έγινε στην Ιταλία, εδώ και 30 χρόνια και δεν υπάρχει Αριστερά, έτσι;»

Άννα Λιβαθυνού: «Το φοβάστε αυτό;»

Νίκος Βούτσης: «Ναι, βεβαίως το φοβάμαι».

Γιώργος Κακούσης: «Είναι δεξιά αυτά που είπε χθες ο κύριος Κασσελάκης;»

Νίκος Βούτσης: «Δεν κάνω χαρακτηρισμούς, μιλάω επί της ουσίας. Είναι προγραμματικά ζητήματα, τα οποία συζητούνται όλα, αυτό είναι σαφές. Θέλω να σας πω όμως ότι ακούω διάφορες εκφράσεις -και διαφορετικές μεταξύ τους- όπως π.χ. "χρειαζόμαστε μια νέα προοδευτική παράταξη, ένα νέο κόμμα", πράγματα τα οποία προφανώς όταν γίνουν και όταν συγκληθούν πολιτικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ -εκλεγμένα επίσης, όχι μόνο ο πρόεδρος- και πάμε προς το συνέδριο, θα δοθεί η ευκαιρία πιστεύω με καλό πνεύμα, να εξηγηθούν. Αλλά κατά τα άλλα, δεν μπορώ παρά να σημειώσω ζητήματα, τα οποία με οδηγούν σε σκέψεις σαν αυτές που σας είπα προηγούμενα».