Η «φωτιά στον αχυρώνα» του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κοπάσει, την ώρα μάλιστα που οι διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό του είναι αναρίθμητες. Κι αν εν τέλει η αριστερή «Ομπρέλα» αποχώρησε σύσσωμη στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή, η πρωτοβουλία των «6+6», μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, παρουσιάστηκε διχασμένη στη διάρκεια της πανελλαδικής συνδιάσκεψης που οργανώθηκε διαδικτυακά.

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Στην κοινή εισήγηση από Εφη Αχτσιόγλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη, Θεανώ Φωτίου, Δημήτρη Τζανακόπουλο, Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο, την οποία διάβασε –κατόπιν συνεννόησης– ο τελευταίος, χρησιμοποιήθηκαν πολύ σκληρά λόγια ανοίγοντας διάπλατα την πόρτα της εξόδου, ωστόσο άλλα στελέχη με ισχύ εντός ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλήξει ακόμη τι είναι προτιμότερο στην παρούσα φάση.

Σκληρές εκφράσεις

Με πολύ σκληρές εκφράσεις κατά του Στέφανου Κασσελάκη και υπέρμαχος της άμεσης αποχώρησης εμφανίστηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Το αφήγημα περί αποστασίας που ετοιμάζει η πλευρά της ηγεσίας κάθε άλλο παρά θα ρίξει τους τόνους. Το κλίμα της ομάδας των «6+6» που στοιχήθηκαν πίσω από την Εφη Αχτσιόγλου παραμένει βαρύ και αυτό αποτυπώθηκε στη δραματική πολύωρη συζήτηση που είχαν τα μέλη της τάσης.

Υπάρχουν δύο παράγοντες που τάραξαν τα «εσωκομματικά νερά» τις τελευταίες ημέρες. Από τη μια η ενεργοποίηση του Αλέξη Τσίπρα στην κατεύθυνση συναντήσεων και επαφών με Γαβριήλ Σακελλαρίδη, Νάσο Ηλιόπουλο, Διονύση Τεμπονέρα αλλά και Στέφανο Κασσελάκη και από την άλλη οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν πλέον το ΠΑΣΟΚ πάνω από τον ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από έντεκα χρόνια και άρα προδιαγράφουν την «εξαΰλωση του μικρού πια ΣΥΡΙΖΑ».

Οι βολές, ωστόσο, προς τα πρόσωπα που ανήκουν στην τάση είναι δηλωτικά του χάσματος μεταξύ της «προεδρικής φρουράς» και των συγκεκριμένων, με τελευταίο περιστατικό την επίθεση του Παύλου Πολάκη κατά της Σίας Αναγνωστοπούλου, το οποίο θεωρήθηκε «δρόμος χωρίς επιστροφή» από ορισμένα στελέχη απέναντι σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης των δύο πλευρών.

Πριν από λίγες ώρες, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας «Εποχή», που πρόσκειται στην «Ομπρέλα» και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και της οποίας ο εκδότης είναι μέσα στα 47 στελέχη της τάσης που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το σενάριο ενός νέου αριστερού κόμματος θα μπορούσε να περιλαμβάνει τα εξής πρόσωπα: την Εφη Αχτσιόγλου ή τον Αλέξη Χαρίτση για τη θέση του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας, τον Διονύση Τεμπονέρα ως συμπροέδρου του νέου κόμματος και τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη για γραμματέα. Οπως πάντως ξεκαθαρίζει ο
αρθρογράφος, αυτό το σενάριο αποτελεί επιθυμία και δεν βασίζεται σε πληροφόρηση ή συνεννόηση. Τέλος, εντυπωσιάζει ο χαρακτηρισμός για τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ ως «ΣΥΡΙΖΑϊκό καφενείο».

Οι επτά βουλευτές, με επικεφαλής την Εφη Αχτσιόγλου, που υπέγραψαν το κείμενο-καταπέλτης για τον Στέφανο Κασσελάκη, μετά την Κεντρική Επιτροπή, καταγγέλλοντας «ακροδεξιά πρακτική και ρητορική», αν ακολουθήσουν τη διάσπαση δεν αποκλείεται να βρουν δίπλα τους και άλλους βουλευτές, φτάνοντας τον ιδανικό αριθμό των δέκα μαζί με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την Πέτη Πέρκα και συγκροτώντας ξεχωριστή κοινοβουλευτική ομάδα.

Στα όσα ακούστηκαν από τον Νάσο Ηλιόπουλο αντέδρασε η βουλευτής Ελενα Ακρίτα, η οποία τον ειρωνεύτηκε λέγοντας: «Νάσο, καλό δρόμο και από το πεζοδρόμιο». Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης λέει συνέχεια «εύχομαι και ελπίζω να μην υπάρξουν άλλοι που θα μιμηθούν το παράδειγμα της “Ομπρέλας”». Στόχος του νεόκοπου προέδρου είναι «η νίκη στις επόμενες εθνικές εκλογές» –μάλλον εκτός τόπου και χρόνου– και σημειώνει ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο εσωκομματικό σύμφωνο συμβίωσης».

Μάλλον ειλημμένη θεωρείται η απόφαση για τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ –αποχώρησε ήδη η νεολαία της Θεσσαλονίκης– η οποία αναμένεται να δηλώσει μαζικά την αποχώρησή της από το κόμμα. Εκτός από τη νεολαία ελάχιστοι θα είναι και οι ακαδημαϊκοί που θα παραμείνουν στην Κουμουνδούρου, αφού με επιστολή τους 26 μέλη της οργάνωσης πανεπιστημιακών ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους «προς αναζήτηση μιας νέας αριστερής διεξόδου», ενώ έστρεψαν τα πυρά τους και κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

«Αυγή» χαρακωμάτων

Οι περί τον Στέφανο Κασσελάκη αφήνουν αρκετά υπονοούμενα για την κατάσταση που επικρατούσε στα κομματικά ΜΜΕ. Μετά την τοποθέτηση της Βούλας Κεχαγιά στη διεύθυνση, η ιστορική εφημερίδα συνεχίζει, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση, στα τεκταινόμενα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η γκρίνια κυριαρχεί για τη νέα διευθύντρια, η οποία στην ουσία, τις κρίσιμες ώρες, διευθύνει την εφημερίδα εξ αποστάσεως, αφού κάθε απόγευμα συμμετέχει σε εκπομπή του Attica TV.

Τα παράπονα δημοσιογραφικών στελεχών που είναι κοντά στον Στεφανο Κασσελάκη και σε όσους τον υποστηρίζουν είναι ότι θα μπορούσαν να έχουν συμμετάσχει στη νέα εποχή της «Αυγής» πρόσωπα με πλήρη απασχόληση και όχι πρόσωπα που καθοδηγούν εξ αποστάσεως. Το επιχείρημα ότι και ο πρώην διευθυντής της εφημερίδας Σπύρος Ραπανάκης σχολίαζε στα ΜΜΕ δεν ευσταθεί, αφού ανταποκρινόταν σε προσκλήσεις και δεν είχε μόνιμη τηλεοπτική παρουσία κάθε απόγευμα όπως η Βούλα Κεχαγιά.

Τώρα όλοι ετοιμάζονται για το τέλος του έτους, οπότε και λήγουν πολλές συμβάσεις. Το πρόβλημα για τους νέους είναι με ποια κριτήρια θα κοπούν συμβάσεις ανθρώπων που ήταν κοντά στην εσωκομματική αντιπολίτευση.