Το διήμερο της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαίωσε τη βαθιά υπαρξιακή κρίση του ΣΥΡΙΖΑ και την πορεία αποσύνθεσης στην οποία έχει εισέλθει. Το ύφος και το περιεχόμενο της ομιλίας του Στ. Κασσελάκη, το επίπεδο της αντιπαράθεσης («πέμπτη φάλαγγα» εναντίον «πήγαινε στο Μαϊάμι») και η διάσπαση με την αποχώρηση των στελεχών της Ομπρέλας αναδεικνύουν τη διαλυτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται και δύσκολα μπορεί να ξεφύγει. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη συζητιέται η δεύτερη κατά σειρά διάσπαση με την αποχώρηση της «ομάδας» Αχτσιόγλου, ενώ ταυτόχρονα υπάρχει πλήρες κενό στο τι κόμμα θέλει να οικοδομήσει η ηγεσία του εναπομείναντος ΣΥΡΙΖΑ, τι εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης καταθέτει, τι προτάσεις συνθέτουν το υποτιθέμενο νέο προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ολα αυτά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να αναμένεται η παραπέρα συρρίκνωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος από το 31,5% του 2019 οδηγήθηκε στο 17,8% τον Ιούνιο λόγω της αδυναμίας του να συλλάβει τη νέα πραγματικότητα και να διαμορφώσει μια νέα ταυτότητα – επί της ουσίας να επανιδρυθεί. Μιας αδυναμίας που φανέρωσε την αδυναμία του Αλ. Τσίπρα αλλά και όλης της ηγεσίας του την προηγούμενη τετραετία, όταν είτε κάποια στελέχη έφυγαν ως προδομένοι αριστεροί που τα προηγούμενα χρόνια δέχτηκαν τα πάντα είτε κάποια άλλα έμειναν για να σώσουν ό,τι μπορεί να σωθεί. Η αδυναμία φαίνεται καθαρά ακόμα. Η εκλογή του νέου προέδρου απέδειξε την απόρριψη των παλιών στελεχών, αλλά και την αγχώδη προσπάθεια της πλειοψηφίας όσων ψήφισαν να βρεθεί ένας μεσσίας. Η συνταγή δεν έπιασε. Γι’ αυτό και όλα τα προβλήματα που προέκυψαν. Εχοντας χάσει 14% από το 2019 μέχρι τον Ιούνιο, έχει χάσει ακόμα 2%-2,5% στις δημοσκοπήσεις που έγιναν μέχρι και πριν από την ΚΕ. 

Δημοσκοπική κατρακύλα 

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει εχέφρων αναλυτής που να θεωρεί ότι η εικόνα που έδωσε αυτό το κόμμα το προηγούμενο Σαββατοκύριακο μπορεί να εμποδίσει παραπέρα μείωση των ποσοστών του δημοσκοπικά. Αυτό δημιουργεί νέα δεδομένα συνολικά στους πολιτικούς συσχετισμούς που διαμορφώνονται. Στον τελευταίο κύκλο δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανιζόταν κατά μ.ό. με 12,8% στην απλή πρόθεση ψήφου και 15,4% στην εκτίμηση ψήφου, το ΠΑΣΟΚ με 11,2% και 13,7% αντίστοιχα και το ΚΚΕ με 8% και 9,8% αντίστοιχα. Αυτή η εικόνα που ασφαλώς διαφοροποιείται κάθε μέρα, οδηγεί σε κάποια απλά συμπεράσματα-εκτιμήσεις που συνοψίζονται, πρώτον, στο ότι είναι πια αναμενόμενο μάλλον άμεσα να βρεθεί το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση αξιοποιώντας την παραπέρα πτώση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το ΚΚΕ –συνεχίζοντας την σταθερά ανοδική πορεία του– να πλησιάσει περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Ετσι είναι πολύ πιθανόν να οδεύουμε προς τις ευρωεκλογές με μια αλλαγή σειράς στις θέσεις 2, 3 και 4 και τον ΣΥΡΙΖΑ να μην μπορεί να αποκλείσει κανείς να φλερτάρει με μονοψήφια ποσοστά, αφού αυτήν τη στιγμή εμφανίζεται ως κόμμα-τροφοδότης της γκρίζας ζώνης αλλά και όλων των κομμάτων (κυρίως ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ, αλλά και Πλεύσης Ελευθερίας, ΜέΡΑ25 ακόμα και της ΝΔ). Είναι φανερό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε τον ιστορικό κύκλο του και ουσιαστικά αποσυντίθεται, διαλύεται με τον πιο τραγικό τρόπο.