Ένα θέμα με τα… μαξιλάρια το έχουν εκεί στην Κουμουνδούρου. Είτε αφορά το πολυδιαφημισμένο των 37 δισ. ευρώ που ο Αλέξης Τσίπρας κατάφερε, δήθεν, να μαζέψει για να… σώσει τη χώρα, είτε αυτό με το οποίο «συζήτησε» επί τρεις μέρες –και νύχτες– πριν πάρει την απόφαση να παραμερίσει από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης «πείραξε» το πρώτο με αποτέλεσμα να ξεβολευτεί ο Αλέξης Τσίπρας από το δεύτερο. Και να αναγκαστεί να στείλει μήνυμα προκειμένου να μαζευτεί λίγο ο «κληρονόμος», ο οποίος έχει ενστερνιστεί κατά γράμμα και κατά λέξη τη λογική και τη ρητορική του Παύλου Πολάκη, βάλλοντας προς όλες τις –εσωκομματικές– κατευθύνσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σημαία του το μαξιλάρι των 37 δισ. ευρώ. Έχει μιλήσει για αυτό δεκάδες, ίσως εκατοντάδες φορές. Είναι ο λόγος που έβαλε γραβάτα για να πείσει ότι έβγαλε τη χώρα από το μνημόνιο, στο οποίο ο ίδιος την έσυρε μετά τις παλινωδίες –άλλως κωλοτούμπες– της πρώτης φοράς αριστερά. Ήταν τον Αύγουστο του 2018 στο Ζάππειο με τον Αλέξη τον αγωνιστή να φορά γραβάτα, να μιλά και στη συνέχεια να τη βγάζει. Και όλα αυτά για ένα μαξιλάρι.

Μέχρι και το βιβλίο του Ευκλείδη Τσακαλώτου είχε προλογίσει για να πει για το μαξιλάρι ενώ μονίμως ως αντιπολίτευση το έφερνε στο προσκήνιο για να… πιέσει την κυβέρνηση, όπως έκανε για παράδειγμα με την πανδημία ζητώντας να πάρει λεφτά από αυτό για να μοιράσει στον κόσμο. Από ένα… μαξιλάρι που είναι λίγο… προβληματικό αν υπολογίσει κανείς ότι τα 15 δισ. από αυτό είναι από δάνειο του ESM, και αποτελούσε ένα είδος collateral μπροστά στις αμφιβολίες που είχαν οι θεσμοί για την κυβέρνηση Τσίπρα.

Τέλος πάντων. Το θέμα είναι πως το μαξιλάρι:

  1. Είναι ιερό για τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ – όχι του Κασσελάκη.
  2. Είναι του Αλέξη Τσίπρα και όχι του Ευκλείδη Τσακαλώτου. Στη χειρότερη είναι και των δύο.
  3. Η απόφαση για τη δημιουργία του βαρύνει αποκλειστικά τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
  4. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θα μπορούσε μόνος του να λάβει τέτοια απόφαση, πόσο μάλλον να την υλοποιήσει.

Και αυτό το μαξιλάρι πήγε να του τραβήξει ο Στέφανος Κασσελάκης, εκτιμώντας ίσως πως χτυπά τον «αντίπαλο» και πρώην σύντροφο Ευκλείδη Τσακαλώτο. Προκαλώντας αντιδράσεις από σύσσωμο το οικονομικό επιτελείο των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ξεβολεύοντας τον Αλέξη Τσίπρα από το άλλο μαξιλάρι.

Ποιο; Αυτό του σπιτιού, αυτό που επί τρείς ημέρες «βασάνιζε» για να λάβει αποφάσεις μετά τη δεύτερη συντριπτική ήττα των εθνικών εκλογών και που τελικά οδήγησε στην παραίτηση και την απομάκρυνση από την ηγεσία στην οποία τώρα υπάρχει ένα νέος… παίκτης.

Το είχε πει και ο ίδιος «είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις. Που καλείσαι να σταθείς απέναντι στην Ιστορία. Απέναντι σε όσους πορευτήκατε μαζί, απέναντι σε όσους σε πίστεψαν και στήριξαν προσδοκίες σε σένα. Απέναντι στον εαυτό σου. Αλλά και απέναντι σε όσους πολέμησες και σε πολέμησαν» προσθέτοντας: «Έχω πια την εμπειρία αυτές τις αποφάσεις να μην τις λαμβάνω εν θερμώ. Να τις παίρνω στο μαξιλάρι μου και να τις βασανίζω. Να αποφασίζω με ψυχραιμία. Και αυτό έκανα για τρία εικοσιτετράωρα».

Ήδη γίνεται λόγος για γκάφα Κασσελάκη. Μόνο που δεν είναι απλό. Ο Στέφανος Κασσελάκης μετέφερε τις θέσεις Πολάκη. Ή καλύτερα την εμμονή Πολάκη, ο οποίος έχει ανοιχτά και κατ' επανάληψη κατηγορήσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ως υπεύθυνο για την ήττα του 2019 αποδίδοντάς του και την πατρότητα του… μαξιλαριού, της υπερφορολόγησης δηλαδή που οδήγησε στα 37 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι ο καιρός καθιστά δύσκολη τη χρήση… παπλώματος, στον ΣΥΡΙΖΑ βρήκαν τη λύση και κάνουν καβγά για τα… μαξιλάρια.