Την υποκρισία του Αλέξη Τσίπρα ζήλεψε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος με αλαζονικό ύφος ζήτησε πριν από λίγες ημέρες τόσο από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και από την Πέτη Πέρκα να παραδώσουν τις έδρες τους. Προφανώς, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόλαβε να διαβάσει τα… πεπραγμένα του κόμματος που υπηρετεί, όταν την περίοδο των Μνημονίων έκανε μεταγραφές (τόσο από τη ΔΗΜΑΡ όσο και από το ΠΑΣΟΚ και τους ΑΝΕΛ), προκειμένου να διατηρήσει την εξουσία! Οι βουλευτές που «αλλαξοπίστησαν» και ουδέποτε παρέδωσαν την έδρα τους (με όχημα αυτή άλλωστε εντάχθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ) ξεπερνούν τους δέκα! 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αννα Βαγενά, που έκανε ίσως τη πλέον βραχύβια θητεία που είχε ποτέ βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Ορκίσθηκε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στις 12.30 μετά το μεσημέρι και διαγράφηκε από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα, με απόφαση του Γ. Παπανδρέου γιατί καταψήφισε το Μνημόνιο. «Δεν ήμουν ποτέ ΠΑΣΟΚ, ούτε ποτέ γνώρισα τον κ. Παπανδρέου, ούτε συμφωνούσα ποτέ με την πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Απλώς έτυχε να συνεργασθώ μαζί με το ΠΑΣΟΚ, μετά από μεσολάβηση ορισμένων κοινών γνωστών μας», έλεγε τότε και λίγες ώρες αργότερα έπαιρνε το δρόμο προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Αντίστοιχα η Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, η οποία μάλιστα έγραψε και στιχάκια για τον Αλέξη Τσίπρα («Σε λένε Αλέξη και είσαι ηγέτης. Η κάθε σου λέξη, ομόνοια και καταπέλτης») εξελέγη το 2015 με την Ενωση Κεντρώων, ανεξαρτητοποιήθηκε το 2017 και τελικά προσχώρησε στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου που σφράγισε ουσιαστικά το κλείσιμο της τότε 3ης αξιολόγησης από την Τρόικα. 

Η νεόκοπη «προεδρικιά» πλέον Θεοδώρα Τζάκρη, που έχει μείνει στην κοινοβουλευτική ιστορία ως η βουλευτής που έχει ψηφίσει και τα τρία Μνημόνια, ακολούθησε σχεδόν τον ίδιο δρόμο. Εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου 2013, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας επί πρότασης δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου, υπερψήφισε την πρόταση, με αποτέλεσμα να διαγραφεί. Εντάχθηκε στους τότε ανεξάρτητους βουλευτές και στις επόμενες εκλογές βρέθηκε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον στο πλευρό του Στέφανου Κασελάκη. 

Εδρα και από τη ΔΗΜΑΡ έχει «κλέψει» ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρώτο στο Επικρατείας του κόμματος Θανάση Θεοχαρόπουλου, τότε πρόεδρο του κόμματος που είχε συνεργαστεί με το ΠΑΣΟΚ της Φώφης Γεννηματά. Ειδικότερα, στις 20 Ιανουαρίου 2019, ο κ. Θεοχαρόπουλος διαγράφτηκε από την Κοινοβουλευτική Ομάδα εξαιτίας της πρόθεσής του να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και στη συνέχεια εντάχθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ. Λίγα χρόνια νωρίτερα και συγκεκριμένα τον Οκτώβριο του 2012 ο βουλευτής Ηρακλείου Γιάννης Μιχελογιαννάκης ανεξαρτητοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, επικαλούμενος αθέτηση των όρων της συγκυβέρνησης και αργότερα εντάχθηκε στην Ενωτική Κίνηση και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. 

Το ίδιο έτος στον ΣΥΡΙΖΑ, με υπογραφή Τσίπρα και σχετική επιστολή του προς τον τότε Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, είχαν ενταχθεί οι ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα και Παναγιώτης Κουρουμπλής. 

Πιο πρόσφατα παραδείγματα της υποκρισίας του ΣΥΡΙΖΑ είναι η Φωτεινή Μπακαδήμα και η Αγγελική Αδαμοπούλου. Το 2022 οι δύο ανεξάρτητες βουλευτίνες (είχαν αποχωρήσει από το ΜέΡΑ25 του Γιάννη Βαρουφάκης) εντάχθηκαν στην Κουμουνδούρου. Την επιστολή προς τον Πρόεδρο της Βουλής υπέγραφε ο Αλέξης Τσίπρας, που εκθειάζει ο Στέφανος Κασσελάκης. 

Κυβέρνηση-«κουρελού» 

Το ρεσάλτο του ΣΥΡΙΖΑ στα υπόλοιπα κόμματα κορυφώθηκε το 2019, όταν με επιστολές τους προς το τότε προεδρείο της Βουλής οι ανεξάρτητοι βουλευτές Ελενα Κουντουρά, Βασίλειος Κόκκαλης, Κατερίνα Παπακώστα και Σπύρος Δανέλλης, καθώς και οι πρώην βουλευτές των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος είχαν ζητήσει να προσμετράται η ψήφος τους μαζί με αυτές των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε νομοσχέδιο που ψηφίζεται χωρίς ονομαστική ψηφοφορία. Επρόκειτο για τους έξι βουλευτές οι οποίοι παρείχαν στην τότε κυβέρνηση ψήφο εμπιστοσύνης μαζί με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και συνεπώς είχαν διατηρήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην εξουσία!