Μια ακόμη μαχαιριά στο ημιθανές σώμα του ΣΥΡΙΖΑ έριξε ο Στέφανος Κασσελάκης, με όσα είπε για το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, χαρακτηρίζοντάς το ως «την πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ». Η εσωκομματική ένταση είναι τέτοια που για πολλούς είναι η καταλυτική αφορμή για το πλήρες ξεκαθάρισμα. 

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Πέφτοντας για μια ακόμα φορά... τυχαία μπροστά στην κάμερα τηλεοπτικού σταθμού είπε επί λέξει: «Το “μαξιλάρι” των 37 δισ. ευρώ που άφησε ο κ. Τσακαλώτος ήταν η πιο μνημονιακή απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ» – αποστροφή που δεν θα μπορούσε να περάσει... αναίμακτα, καθώς το «μαξιλάρι» αποτελούσε στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης του... άχαστου Τσίπρα, ο οποίος επανειλημμένως έχει δηλώσει υπερήφανος γι’ αυτό, θεωρώντας το επίτευγμά του. «Αυτήν τη στιγμή η δυνατότητα που έχει η ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια χάρη σε αυτήν την παρακαταθήκη που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό το δήθεν αχρείαστο “μαξιλάρι” είναι εξαιρετικά σημαντική, υπαρκτή και μεγάλη», είχε πει. 

Τα... γύρισε σε χρόνο dt 

Αυτό πάντως που εξόργισε τους πάντες, εντός και πέριξ του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η απίστευτη ευκολία με την οποία ο νεόκοπος πρόεδρος αυτοαναιρείται, καθώς δεν έχουν περάσει παρά μόνο λίγες ημέρες από την ομιλία του στις 26/10/2023 στον Economist, όταν είχε αποθεώσει τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για την επιτυχία του «μαξιλαριού» λέγοντας: «Η S&P αναφέρεται στο τωρινό 37 δισ. ταμειακό απόθεμα ως “πολύ μεγάλη ρευστότητα” για το μέγεθος της οικονομίας. Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δισ. στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα». Αυτή η αναφορά είχε πραγματοποιηθεί στον απόηχο της συνάντησης που είχε το απόγευμα της ίδιας ημέρας με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο στην Κουμουνδούρου. 

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η «Ομπρέλα» αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά την πρόσφατη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και ξαφνικά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, από σημείο θετικής αναφοράς του προέδρου, μετατράπηκε στον «δολοφόνο με το πριόνι» της κυβερνητικής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Με απλά λόγια, ο Στέφανος Κασσελάκης υιοθέτησε πλήρως τη ρητορική του Παύλου Πολάκη, ο οποίος πάντα κατηγορούσε τον πρώην υπουργό Οικονομικών ότι υπερφορολόγησε τη μεσαία τάξη αφήνοντας το «μαξιλάρι» και ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις εθνικές εκλογές.
Ομως, για να είμαστε ακριβείς, οι επιθέσεις για το «μαξιλάρι» δεν στρέφονται κατά του Ευκλείδη Τσακαλάωτου, αλλά κατά του τότε πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε πάντα την τελική ευθύνη ως η κορυφή της πυραμίδας. 

Στον νεόκοπο πρόεδρο απάντησε σε πολύ έντονο ύφος ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που όπως σημείωσε δεν ήταν απόφαση κάποιου υπουργού, αλλά συλλογική κυβερνητική επιλογή, η οποία δεν ήταν μνημονιακή υποχρέωση, αλλά αναγκαίο μέτρο για να διευκολυνθεί η έξοδος της χώρας στις αγορές. Μαζί του συντάχθηκε και ο Αλέξης Χαρίτσης. «Οπως ακριβώς τα λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Περήφανοι μέχρι τέλους για τη μεγάλη προσπάθεια του ελληνικού λαού και της κυβέρνησής μας για έξοδο από τα μνημόνια και την ανόρθωση της κοινωνίας μας», ανέφερε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών. «Προσυπογράφω απολύτως όσα έγραψε ο Γιάννης Δραγασάκης», ανέφερε ο Δημήτρης Παπαδημούλης.
Με το γνωστό ελιτίστικο ύφος του σχολίασε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος: «Τώρα μαθαίνω ότι η πατριωτική Αριστερά, χωρίς αναλύσεις που μπερδεύουν το κόσμο, δεν χρειάζεται αναδιανεμητική φορολογία για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους. Καλά θα πάει το “νέο”» έριξε το «καρφί» του. 

Ως χτύπημα στην καρδιά του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε ο Πάνος Σκουρλέτης τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη, ενώ για ανοησία μίλησε ο πρώην υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, προσθέτοντας ότι είναι επιχείρημα της ομάδας των λαϊκιστών Πολάκη-Παππά στο κόμμα. Με τη σειρά του ο Δημήτρης Βίτσας είπε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στρέφεται εναντίον του προκατόχου του, προσπαθώντας να κάνει κριτική στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, συμπληρώνοντας ότι δεν μπορεί να ερμηνεύσει πώς αποφάσισαν τα 70.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ και τον ψήφισαν. 

Ρελάνς στο Εκτελεστικό 

Κάνοντας ρελάνς, ο πρόεδρος προήδρευσε –χωρίς την Εφη Αχτσιόγλου, η οποία έλειπε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων– στο Εκτελεστικό Γραφείο, με αντικείμενο τον πολιτικό και οργανωτικό σχεδιασμό, σε ώρες που η μία μετά την άλλη οι κομματικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα βάζουν λουκέτο και τα μέλη αποχωρούν μαζικά. Προσπάθεια να αλλάξει την ατζέντα έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης αναφέροντας ότι ο Νίκος Φίλης τού είχε πει να μη χρησιμοποιεί τον όρο πατριωτική Αριστερά, για να εισπράξει τη διάψευση του πρώηνυπουργού. 

Ολοι πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ ασχολούνται με τα «παϊδάκια» που έφαγαν στην ταβέρνα της Νέας Σμύρνης ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Πολλοί ερμήνευσαν το δείπνο ως αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού στα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης για τα επιτεύγματά του. Ολο ιπάντως αναρωτιούνται πόσο σαθρά είναι τα θεμέλια του κόμματος που κλυδωνίζεται από τα σενάρια τα οποία κυκλοφορούν, με αφορμή ένα φαγητό σε μια... ταβέρνα.