Σε πολιτικό νεκροθάφτη του ΣΥΡΙΖΑ εξελίσσεται ο Στέφανος Κασσελάκης, με το κόμμα του να φυλλορροεί, τη στιγμή που δημοσκοπικά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Μάλιστα, οι αποχωρήσαντες ετοιμάζονται να τον διεμβολίσουν δημιουργώντας νέους πολιτικούς σχηματισμούς και διεκδικώντας ζωτικό πολιτικό χώρο, σε βάρος προφανώς της Κουμουνδούρου. Ενώ και στη Βουλή δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα (σε περίπτωση αποχώρησης της ομάδας Αχτσιόγλου) που θα έχει αναφορές στην «Ομπρέλα». 

Την ίδια ώρα, ο νέος πονοκέφαλος Κασσελάκη ακούει στο όνομα Πέτρος Κόκκαλης. Ο ευρωβουλευτής ετοιμάζεται (όχι μόνο να παντρευτεί), αλλά και να… χωρίσει από τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να δημιουργήσει έναν νέο πολιτικό σχηματισμό. Παράλληλα, πληροφορίες τον θέλουν να αποχωρεί και από το κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και να εντάσσεται στους Πράσινους, καθώς το νέο του εγχείρημα φαίνεται να έχει αναφορές στην οικολογία. «Αν έπρεπε να αλλάξει ένα πράγμα, αυτό ήταν η ώρα ΣΥΡΙΖΑ. Δύο ώρες μετά την ανακοινωθείσα ώρα έναρξης της Κεντρικής Επιτροπής έφυγα. Θα το έκανα οπουδήποτε υπήρχε τέτοια έλλειψη σεβασμού», είχε γράψει πριν από λίγες μέρες, ενώ προχθές έκανε retweet την ανάρτηση του Γιάννη Δραγασάκη, στην οποία απευθύνεται προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρει πως «το 2015-19 ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε έναν συλλογικό άθλο υπό την καθοδήγηση του Αλέξη Τσίπρα. Που διέσωσε τη χώρα και είναι ιστορικό κεκτημένο και παρακαταθήκη της Αριστεράς για το μέλλον. Το μαξιλάρι δεν είναι για να δίνεται βορά στις συκοφαντίες του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου». 

Ετοιμάζουν έξοδο 

Την ίδια ώρα, με το ένα πόδι εκτός ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται και η ομάδα της Εφης Αχτσιόγλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πιθανότερο σενάριο είναι το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας να έχουν αποχωρήσει σημαντικά στελέχη του κόμματος, για να βρουν ή να… δημιουργήσουν τον νέο πολιτικό τους σταθμό. Μαζί με την πρώην υπουργό Εργασίας είναι (τουλάχιστον) άλλοι έξι βουλευτές: Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, Αλέξης Χαρίτσης, Θεανώ Φωτίου, Σία Αναγνωστοπούλου, Μερόπη Τζούφη. Εάν κανείς συνυπολογίσει και την Πέτη Πέρκα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η νέα «ομάδα» θα αριθμεί 9 βουλευτές και θα απαιτείται άλλος ένας για τη δημιουργία μιας νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. 

Θυμίζουμε ότι ήδη υπάρχουν δύο ανεξάρτητοι βουλευτές προερχόμενοι από την Πλεύση Ελευθερίας, ο Μιχάλης Χουρδάκης και η μητέρα του Αρετή Παπαϊωάννου! Τα παραπάνω ουσιαστικά επιβεβαίωσε χθες ο Δημήτρης Βίτσας, ο οποίος σε ερώτηση (Open) αν θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, είπε ότι «υπάρχει η σκέψη», ενώ πρόσθεσε ότι «εμείς δεν θέλουμε να είμαστε βουβοί (…), όταν υπάρχει ΚΟ δεν μπορούν να σε αγνοήσουν». «Αν έχουμε Κοινοβουλευτική Ομάδα 10 ατόμων, θα έχουν την υποχρέωση να μας ακούν τα κανάλια», σημείωσε λέγοντας ότι με αυτό τον τρόπο η συγκεκριμένη ομάδα θα έχει φωνή. Τόνισε μάλιστα ότι θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. «Αυτό το πολιτικό μόρφωμα θα πρέπει να υπάρξει γιατί υπάρχει ακάλυπτος ένας χώρος που καλυπτόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, όχι ολοκληρωμένα. Θα πρέπει να υπάρχει και μία ηγεσία», πρόσθεσε. 

Κοινές δεξαμενές 

Με άλλα λόγια, τη δεδομένη στιγμή τουλάχιστον δύο κόμματα αναμένεται να δημιουργηθούν από τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία σίγουρα θα διεκδικήσουν συμμαχίες και θα ψαρέψουν ψηφοφόρους από την ίδια δεξαμενή με τον Στέφανο Κασσελάκη. Θυμίζουμε, δε, ότι στον ίδιο χώρο κινείται και το ΜέΡΑ25, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και το ΚΚΕ, που βέβαια διαθέτει μια σταθερή γραμμή και ως εκ τούτου κερδίζει αυτή τη στιγμή δημοσκοπικά τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση, έμπειροι πολιτικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Αριστερά θα είναι άμεσες, καθώς ο χρόνος –μέχρι τις ευρωεκλογές– δεν είναι πολύς…