Η πρόσφατη ελαφρά αδιαθεσία τουΜακαριώτατου Αρχιεπίσκοπου Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμου Β΄ τροφοδότησε –αν δεν… πυροδότησε– «σενάρια» για τη διαδοχή του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ελλάδος, Προέδρου της Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας.

Γράφει ο Ειδικός συνεργάτης

Σοβαρές αθηναϊκές πολιτικές εφημερίδες και πλειάδα των λεγόμενων εκκλησιαστικών ΜΜΕ φιλοξένησαν ρεπορτάζ και… «αναλύσεις» για την εμφύλια διαμάχη που διαφαίνεται ότι θα ταράξει τη συνοχή της ιεραρχίας οψέποτε εκκινήσουν οι διαδικασίες για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Οι πάσης φύσεως και σκοπιμότητας αναλύσεις κατ’ αρχάς… εκπονήθηκαν προώρως και δεν έλαβαν υπόψη τους –προφανώς λόγω κεκτημένης ταχύτητας (!)– το ενδεχόμενο να ήταν «διπλωματική ασθένεια» η βραχεία νοσηλεία του Αρχιεπισκόπου ο οποίος τουλάχιστον εξασφάλισε… ολιγοήμερη ηρεμία και ανάπαυση.

Παρά ταύτα, ο ακήρυκτος πόλεμος μεταξύ των διαφόρων ομάδων στους κόλπους της ιεραρχίας αναδύθηκε στην επιφάνεια της πολιτικοεκκλησιαστικής επικαιρότητας, με την κάθε ομάδα να προωθεί τον «δικό της» ή τους «δικούς της» υποψηφίους για τη διαδοχή του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Ταυτόχρονα, διαμορφώνονται ήδη πιθανές συμμαχίες εκπροσώπων των ομάδων της «κυρίαρχης γενεάς» των επισκόπων ηλικίας 60 ετών έως 75 ετών το πολύ, και των φιλόδοξων –ίσως και αμετροεπών– «νεοσσών» της ιεραρχίας, οι οποίοι είναι «πνευματικά αναστήματα» του Ιερώνυμου και οφείλουν την «επισκοποίησή» τους στην καλή διάθεση, την αγαθότητα και την καλοσύνη του Αρχιεπισκόπου Αθηνών.

Εκκλησιαστικοί παράγοντες που συνομιλούν με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο καθώς και συνεργάτες του έχουν γίνει τις τελευταίες ημέρες αποδέκτες της έντονης δυσφορίας του γιατί συγκεκριμένοι ιεράρχες και ποικιλώνυμοι υποστηρικτές τους (εκκλησιαστικοί, πολιτικοί, επιχειρηματικοί κ.λπ.) εμπλέκονται ουσιαστικά σε μια «προεκλογική διαδικασία». Μάλιστα, τονίζει στους συνομιλητές του ότι αυτή η «κοσμική» τακτική δεν προσήκει στο πνευματικό περιεχόμενο του Ιερού Καθιδρύματος της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσβάλει και τον ίδιο (τον Αρχιεπίσκοπο) ως Πρόεδρο της Ιεράς Συνόδου και της Ιεραρχίας της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος.

Επίσης είναι άξιο προσοχής ότι το μέγιστο ποσοστό 60%-65% περίπου της ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί μετά την άνοδο στον αρχιεπισκοπικό θρόνο (Φεβρουάριος 2008) του σημερινού Αρχιεπισκόπου επηρεάζεται από τον ίδιο και ως εκ τούτου ο ίδιος κυριαρχικά θα διαμορφώσει το πλαίσιο, τη διαδικασία και τα κριτήρια της διαδοχής του.

Ικανότητες και κύρος

Σοβαροί γνώστες των εκκλησιαστικών εξελίξεων θεωρούν ότι ο διάδοχος του κ. Ιερωνύμου πρέπει να έχει ικανότητες που να ανταποκρίνονται στις νέες αυξημένης σπουδαιότητας και κρισιμότητας συνθήκες του χριστιανισμού και ιδιαίτερα της Ορθοδοξίας και να απολαμβάνει διαχρονικού και διεθνούς επιστημονικού και εκκλησιαστικού κύρους. Ταυτόχρονα πρέπει να διαθέτει κύρος και προσωπική ευχέρεια επικοινωνίας με όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες και να έχει δώσει δείγματα χρηστής ποιμαντικής και διοικητικής ικανότητας, με κοινωνικές ευαισθησίες και ανάλογο έργο, ενώ επισημαίνεται ως πλεονέκτημα και η προϋπηρεσία του στη διαποίμανση πολυπληθούς μητρόπολης που να αποτελεί «μικρογραφία» της ελληνικής επικράτειας.

Επίσης, σημαντικότατο ρόλο θα διαδραματίσει η σχέση και η αποδοχή του από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και προσωπικά από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίο.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα ζυμώσεις και πληροφορίες μεταξύ των επικρατέστερων-υποψηφίων αναφέρονται οι μητροπολίτες: Σύρου κ. Δωρόθεος (72 ετών), Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος (69 ετών), Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος (68 ετών), Μεσογαίας κ. Νικόλαος (71 ετών), Πατρών κ. Χρυσόστομος (67 ετών), Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος (64 ετών) και Περιστερίου κ. Γρηγόριος (65 ετών).

Βέβαια όλες οι αναλυτικές προγνώσεις ή καλύτερα «προγνωστικές αναλύσεις» θα εξαρτηθούν από τις γενικότερες εξελίξεις και τις «βουλές» του Υψίστου και του Μακαριώτατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β΄.