Την άλλη πλευρά του νομίσματος που λέγεται κανιβαλισμός στα social media βλέπουν μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τα στελέχη που είτε αποφάσισαν να αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε βρίσκονται με το ένα πόδι έξω από την πόρτα. Για τα τρωκτικά του συριζαϊκού διαδικτυακού υπονόμου οποιαδήποτε κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη –ή ακόμα και η υποψία αυτής– έχει μόνο μια ποινή και κανένα ελαφρυντικό: το ηλεκτρονικό λιντσάρισμα, το οποίο θα καταδιώκει τα θύματά του για πάντα αφού όσα γράφονται στα social media αυτές τις μέρες θα μείνουν για πάντα ορατά, ως υπενθύμιση του μεγάλου αμαρτήματος σε βάρος του παιδιού-θαύμα από το Μαϊάμι. 

Το λιντσάρισμα συνοδεύεται από την έκφραση της άγριας χαράς τους για την αποχώρηση των πρώην συντρόφων, άσχετα αν μέσα στην παραζάλη τους δεν αντιλαμβάνονται ότι κάνουν μικρότερο ένα κόμμα που ήδη έχει μικρύνει επικίνδυνα. 

Κυνικές παραδοχές 

Το παράδειγμα για το πώς πανηγυρίζει ο συγκεκριμένος διαδικτυακός στρατός δίνει το πρόσωπο των τελευταίων ημερών, η «Πεν Νταλαούρα», η οποία σε μια ανάρτηση-ωδή στον Στέφανο Κασσελάκη γράφει μεταξύ άλλων: «Το “μυστικό”, κύριοι αποχωρήσαντες, ξέρετε ποιο είναι; Η δύναμή του και η επιτυχία του, ξέρετε από πού πηγάζει και πού εδράζεται; Σ’ αυτό που εσείς απεχθάνεστε, λοιδορείτε κι απαξιώνετε, τη βάση. Από εκεί αντλεί τη δύναμή του. Αρα, όποια κίνηση και να κάνετε για νέο κόμμα, θα δικαιώσετε ξανά τον πρόεδρο και την εκτίμησή του για το 0,3%, γιατί τόσο αξίζει σ’ αυτούς που “χρησιμοποιούν” τη βάση μόνο για να τους εκλέγουν, κι έκτοτε, θέλουν να έχουν κλειστά αυτιά και μάτια. Κι αυτό ισχύει για όλους τους πολιτικούς αργά ή γρήγορα». 

Ενας άλλος χρήστης, με το όνομα «Jack Sparrow», τα περιγράφει ακόμη πιο κυνικά. «Δεν μπορούσε για παράδειγμα ο Δρίτσας με τους βιασμούς παιδιών στη Μόρια, ο Τσακαλώτος με τα περί αστικής αυτοπεποίθησης και ανασφάλειας του Αλέξη Τσίπρα, τα παράλληλα νομίσματα λίγο πριν τις εκλογές, ότι δεν μπορούμε να λέμε τον Μητσοτάκη απατεώνα, τον απαρχαιωμένο λόγο του Βίτσα στα πρωινάδικα και άλλα πολλά, να χύνουν την καρδάρα που με κόπο γέμιζε ο Τσίπρας, σε κρίσιμες στιγμές. Δεν ξεχνάμε φυσικά και όλα όσα έγιναν πέρυσι στο συνέδριο από την ομάδα της “Ομπρέλας”. Ολα αυτά, εκτός από υπονόμευση της κυβερνησιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ιδίου του Αλέξη Τσίπρα, ήταν υπονόμευση και των δικών μας προσπαθειών. Τα προσωπεία, οι μάσκες όλων αυτών των ανθρώπων, έπεσαν μετά τις εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου. Είπαμε λοιπόν “ως εδώ”. Και δεν υπήρχε περίπτωση να επιτρέψουμε να κάνουν όλα όσα έκαναν στον Αλέξη Τσίπρα και στον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη. Στο καλό λοιπόν. Και να μη μας γράφετε». 

Οι «Αχτσιόγλανοι» 

Η κατακλείδα «στο καλό και να μη μας γράφετε» εμφανίζεται σε χιλιάδες αναρτήσεις υπαρκτών και ανύπαρκτων προσώπων που αποχαιρετούν με έκδηλη χαρά τα ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι λυπηρό, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Εφη Αχτσιόγλου, ο Νίκος Φίλης, η Θεανώ Φωτίου και πολλοί άλλοι εισπράττουν σήμερα την οργή του τέρατος που οι ίδιοι άφησαν να γιγαντωθεί όταν έκαναν τα στραβά μάτια στον διασυρμό των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ αλλά και κάθε ανθρώπου που τολμούσε να σταθεί απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. 

Ετσι στους γνωστούς λογαριασμούς ανώνυμων trolls και επώνυμων φανατικών διαβάζουμε για τα κακά ελληνικά του Ευκλείδη Τσακαλώτου, για την κούραση της Εφης Αχτσιόγλου, για τη νωχελικότητα του Νίκου Φίλη και τα γεμιστά της Θεανώς Φωτίου. Και αυτά είναι τα χαριτωμένα. Υπάρχουν κι άλλα σχόλια, τα οποία διασχίζουν τη γραμμή που χωρίζει την ευπρέπεια από την τοξικότητα. Για παράδειγμα, όσοι ανήκουν στην ομάδα «6+6» της Εφης Αχτσιόγλου αποκαλούνται πλέον «Αχτσιόγλανοι». «Το μόνο που θέλουν οι Αχτσιόγλανοι πλέον είναι να καταποντιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές» έχει αναρτήσει κάποιος «ellnikos». 

Η «πέμπτη φάλαγγα» 

Και φυσικά υπάρχει ο βαθύτατα προσβλητικός χαρακτηρισμός «πέμπτη φάλαγγα» που εμπνεύστηκε ο δικτάτορας Φράνκο της Ισπανίας, αξιοποίησε ο Στέφανος Κασσελάκης και χρησιμοποίησε όλο το δυναμικό του υπογείου της Κουμουνδούρου για να χαρακτηρίσει τους αντιπάλους του προέδρου. Για παράδειγμα, το tweet του «Sardonios» ακολουθεί κατά γράμμα την ομιλία Κασσελάκη και αποδίδει αυτόν τον χαρακτηρισμό στην «Ομπρέλα» και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο: «Ανθρωπος του Στουρνάρα είναι ο Ευκλείδης που λειτουργεί ως πέμπτη φάλαγγα στο κόμμα» γράφει, ενώ ο «spyros_000» προσθέτει: «Η πέμπτη φάλαγγα ήταν βαθιά φυτεμένη και καλά καλυμμένη. Αναγκάστηκε να εκτεθεί νωρίς μετά τη σφαλιάρα που έφαγε. Αλλα ήταν τα σχέδια».