Θέση στα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ πήρε και ο Γιάννης Δραγασάκης και σε μακροσκελή του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχολίασε τις κινήσεις και τις τακτικές του Στέφανου Κασσελάκη με εξαιρετικά δηκτικό τρόπο: «(…) Πρόκειται για νέα αντιδημοκρατικά ήθη και αλαζονικές συμπεριφορές που με κάνουν να πιστεύω ότι ο νέος πρόεδρος έχει κάνει τις επιλογές του και αυτές είναι βαθιά διχαστικές και τραυματικές. Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη τυπικά δημοκρατικά, αλλά πορεύεται ουσιαστικά αντιδημοκρατικά. Η ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή αποτελεί προσβολή όχι μόνο για τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για κάθε δημοκρατικό πολίτη, καθώς φαίνεται να αγνοεί βασικές αρχές της δημοκρατίας & του νομικού πολιτισμού (…)».

Εγώ απλώς θα σχολιάσω ότι και ο Ναπολέων το γουρούνι στη «Φάρμα των Ζώων» του Τζ. Οργουελ δημοκρατικά και χωρίς καμία αντίδραση κατέλαβε την εξουσία στη φάρμα, αλλά αμέσως μεταμορφώθηκε σε μεγαλύτερο δυνάστη από τους ανθρώπους.

Μειδιάματα

Μετά το τέλος των εργασιών της ΚΕ, ο Στέφανος Κασσελάκης έλαβε εκ νέου το λόγο και –μεταξύ άλλων– θύμισε «(…) στους δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τον κώδικα δεοντολογίας, που λέει ότι δεσμεύονται ότι η έδρα που καταλαμβάνουν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Τους καλώ να επιστρέψουν τις έδρες στο κόμμα (…)».

Θυμήθηκα τότε που ο Αλέξης Τσίπρας διέλυσε τους ΑΝΕΛ για να περάσει την εκτρωματική Συμφωνία των Πρεσπών και τον Πάνο να ωρύεται ότι πρέπει να παραιτηθούν όσοι αποχωρούν από τους ΑΝΕΛ διότι αλλιώς είναι «αποστάτες». Τότε, ο Τσίπρας μειδιούσε. Το ίδιο –μάλλον– κάνει τώρα και ο Τσακαλώτος.

«Περαστικούλια»

Η γνωστή συγγραφέας Χρυσηίδα Δημουλίδου, εκτός από φαν του Παύλου Πολάκη και πιστή οπαδός αντιεμβολιαστικού κινήματος, είναι και οπαδός (ποιου άλλου;) του Στέφανου Κασσέλακη.

Με πύρινη ανάρτηση στο facebook κατακεραύνωσε την αποχώρηση της «Ομπρέλας»: «Τον μισούν γιατί λάμπει, διότι έχει στόφα αρχηγού, επειδή δεν υπηρέτησε την ΚΝΕ, διότι δεν μπορούν να τον κουμαντάρουν με γλειψίματα, διότι είναι δουλευταράς και πάνω από όλα πίστευαν πως είναι του χεριού τους… τον θεωρούσαν αφελή και Αμερικανάκι… Πίσω είχε η αχλάδα την ουρά… Περαστικούλια καλέ, πέσετε τώρα στον γκρεμνό που σκάψατε μόνοι σας… η ομπρέλα σας δεν είναι αλεξίπτωτο…».

Στηρίζει ο Κύρτσος

Από το σχολιασμό της διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να λείπει ο Γιώργος Κύρτσος. Η εμπειρία και το μέγεθος του πολιτικού ανδρός προδιαθέτουν για τη σοβαρότητα των αναρτήσεων. Σταχυολόγω: «Και οι 3 υποψήφιοι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ που επιτέθηκαν και χλεύασαν τον Κασσελάκη το πλήρωσαν ακριβά. Ο Τζουμάκας έφυγε καταγγέλλοντας την... Goldman Sachs. Ο Τσακαλώτος βρέθηκε εκτός, να οργανώσει καλύτερα τα περιφερειακά νομίσματα. Η Αχτσιόγλου μένει έως ότου φύγει. “Άπειρος”, “άσχετος”, “βαλτός”, “τηλεκατευθυνόμενος”, κατά τα λεγόμενά τους, αλλά τους τελείωσε με χαρακτηριστική άνεση. Τον υποτίμησαν και το πλήρωσαν».

«Η ήττα των αντιπάλων του Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ ήταν και ήττα της αριστερόστροφης μπουρδολογίας». «Η επικράτηση Κασσελάκη στον κομματικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από όλα νίκη της αξιοπρέπειας.
Ένας νέος άνθρωπος, 35 ετών, αυτοδημιούργητος, χωρίς “τζάκια” και επαγγελματική σχέση με την πολιτική, βρέθηκε στο στόχαστρο κυβέρνησης, συστημικών ΜΜΕ, παλιάς φρουράς ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συμβιβάστηκε, άντεξε,
επικράτησε».

Αρχίζουν τα δύσκολα

Όταν ο Σάκης Ρουβάς κυκλοφορούσε το «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν μόλις 8 ετών. Η σκληρή μοίρα τα έφερε έτσι και 6 χρόνια αργότερα ξενιτεύτηκε κυνηγημένος στις ΗΠΑ για να γίνει εφοπλιστής. Το τραγούδι του Ρουβά έκανε μεγάλη επιτυχία. Ίσως ισάξια με αυτή του Στέφανου στις ΗΠΑ. Τα χρόνια πέρασαν, ο Ρουβάς κατέληξε στο Ηρώδειο και ο Στέφανος κατέληξε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Άμα τη εκλογή του, ο Στέφανος άρχισε να καταγγέλλει ότι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν άνθρωποι που δουλεύουν για τον Μητσοτάκη (άραγε να τους πληρώνει ή να τους έχει απλήρωτους;), που έχουν δικές τους ατζέντες και προσωπικά συμφέροντα, που δεν θέλουν «τον ΣΥΡΙΖΑ μεγάλο ξανά» και που τους αρκεί απλώς να διατηρήσουν τον βουλευτικό τους μισθό. Μάλιστα χαρακτήρισε τις θεωρίες της Αριστεράς μπούρδες με σάλτσα πουμαρό και όλους αυτούς τους τύπους «πέμπτη φάλαγγα της ΝΔ».

Εν πολλοίς, έχει δίκιο σε όλα. Έτσι ήταν πάντα ο ΣΥΡΙΖΑ. Ένα μαγαζάκι παραγωγής άσκοπης φασαρίας. Το μόνο που δεν παρήγαγε ήταν πολιτική και λύσεις για την κοινωνία. Αντιθέτως, δημιουργούσε συνεχώς προβλήματα και κουνούσε το δάχτυλο. Όλα αυτά τα έκρυβε επιμελώς κάτω από χαλάκι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Όταν ο Αλέξης έφυγε, άπαντες  αναφώνησαν ρυθμικά ένα άλλο άσμα του Ρουβά: «Μετά από σένα το χάος, μετά από σένα το τίποτα».

Ωστόσο, για τον Στέφανο τώρα αρχίζουν τα δύσκολα. Τα «βαρίδια» αποχώρησαν οικειοθελώς, αφού ο πρόεδρος απέτυχε παταγωδώς να τους διαγράψει μέσα από μία τραγελαφική διαδικασία. Και κάπως έτσι, οι δικαιολογίες και τα άλλοθι τελείωσαν. Από χθες είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη χαώδη αυτή κατάσταση και την προσγείωση στην τρίτη θέση. Θα χρειαστεί τύχη και καλό μάνατζερ από δω και πέρα.