Η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει πλέον το δρόμο τόσο στο ΠΑΣΟΚ όσο και στο ΚΚΕ προκειμένου να διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση! Στη Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να μην το παραδέχονται, αλλά ουσιαστικά τρίβουν τα χέρια τους, εκτιμώντας ότι η εσωστρέφεια στην αξιωματική αντιπολίτευση θα συνεχιστεί για καιρό. Την ίδια ώρα, στον Περισσό θεωρούν ότι η συνέπεια στις πολιτικές θέσεις θα «φέρει» αρκετούς από τους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στην αγκαλιά του ΚΚΕ, κάτι που αποδεικνύεται και από τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. 

Αλλωστε, έμπειροι δημοσκόποι υπογραμμίζουν ότι αν δεν συμβεί κάτι συνταρακτικό το επόμενο χρονικό διάστημα, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ δεν κινδυνεύει μόνο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και από το ΚΚΕ, μολονότι στην παρούσα στιγμή –με βάση πάντα τις μετρήσεις– δεν βρίσκεται σε απόσταση βολής. Κάτι που, αντιθέτως, συμβαίνει με το ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι στις δημοσκοπήσεις της Metron Analysis και της GPO η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων στην πρόθεση ψήφου ήταν 1,6% και 1 μονάδα αντίστοιχα. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, αυτή της ALCO, η διαφορά των δύο κομμάτων είναι κάτω από μία μονάδα, ενώ στη δημοσκόπηση της GPO o ΣΥΡΙΖΑ έχασε 5 μονάδες μέσα σε έναν μήνα. 

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι μέσα στους επόμενους δύο μήνες το κόμμα θα έχει βρεθεί στη δεύτερη θέση. Κι αυτό διότι η διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει ακόμα και οργανωτικά ζητήματα, από τα οποία θα είναι δύσκολο να ανακάμψει –τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα– ο Στέφανος Κασσελάκης. «Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που ανεβαίνει συνεχώς. Θέλουμε το καλύτερο, αλλά δεν το περιμένουμε ξαφνικά, από τη μία μέρα στην άλλη τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές. Θέλουμε να ανεβαίνουμε διαρκώς και να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα με σκοπό τις επόμενες εθνικές εκλογές και την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών. Να είμαστε μία διαφορετική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία», υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά από το ΠΑΣΟΚ. 

Την ίδια ώρα, αρκετοί στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι τα βαρίδια στον ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσουν να δημιουργούν θέματα. Και κυρίως εστιάζουν σε ένα πρόσωπο, τον Παύλο Πολάκη. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας θεωρούν ότι είναι μια «βόμβα» έτοιμη πάντα να εκπυρσοκροτήσει και προσθέτουν ότι ο νεόκοπος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ακούγοντας μόνο τον πολιτικό μέντορά του, τον αψύ Σφακιανό, δεν γίνεται να παράγει πολιτική.
Αλλωστε, πρόσφατα ο Γιάννης Δραγασάκης ομολόγησε ότι ο τοποθέτηση Πολάκη ως συντονιστή αποτελούσε μια εντελώς λανθασμένη κίνηση του κ. Κασσελάκη, δεδομένου ότι ο πρώην υπουργός αποτελεί για αρκετούς στον ΣΥΡΙΖΑ κόκκινο πανί. Πολλοί, μάλιστα, υποστηρίζουν ότι όσα είπε ο κ. Κασσελάκης για τον Κώστα Σημίτη, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον Νίκο Ανδρουλάκη, έγινε κατόπιν υπόδειξης Πολάκη. Εξάλλου και η ρητορική παραπέμπει σαφώς στον πρώην υπουργό. 

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ανδρουλάκης θα επιχειρήσει στο αμέσως επόμενο διάστημα να ανοίξει τη βεντάλια της πολιτικής ατζέντας, με προτάσεις στον δημόσιο διάλογο, ενώ κοινοβουλευτικά θα προσπαθήσει να πιέσει –«ως η μοναδική εναλλακτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη»– τη Ν.Δ. σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ξεκινήσει ένα μπαράζ δημοσίων παρεμβάσεων και επισκέψεων. 

Στον Περισσό αντιλαμβάνονται ότι η αποχώρηση της ομάδας του Ευκλείδη Τσακαλώτου από τον ΣΥΡΙΖΑ θα ανοίξει μια κουβέντα για ενδεχόμενη συνεργασία των κομμάτων της Αριστεράς. Ηδη χθες ο Δημήτρης Βίτσας έβαλε ένα πλαίσιο συζήτησης, παρ’ όλα αυτά κάτι τέτοιο σίγουρα δεν αφορά –όπως λένε– τον Περισσό. 

Στο ΚΚΕ θεωρούν ότι πρόκειται για μια φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων, του εκφυλισμού που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, «που ουσιαστικά άλλα έλεγε και άλλα έκανε, προσπαθώντας να παγιδεύσει ριζοσπαστικές συνειδήσεις στο πλαίσιο διαχείρισης αυτού του συστήματος».
Παράλληλα, εκτιμούν ότι «πρόκειται για προσπάθεια αναπαλαίωσης του σοσιαλδημοκρατικού χώρου, με τη διαπάλη ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα είναι κυρίαρχη δύναμη στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας». Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει η πεποίθηση ότι το κόμμα μπορεί να μπει... σφήνα ανάμεσα και να διεκδικήσει τη δεύτερη θέση.