Την ώρα που ο νεόκοπος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζοντας την ανέξοδη επικοινωνία, σε στιγμές που το κόμμα του διαλύεται, ανακοινώνει εκπομπές του στον κομματικό ραδιοφωνικό σταθμό, πολυπληθείς ομάδες στελεχών της αριστερής αντιπολίτευσης κινούνται βάσει σχεδίου και ετοιμάζονται να βάλουν συντονισμένα «λουκέτο» σε πολλές οργανώσεις και νομαρχιακές επιτροπές. 

Γράφει ο Αριστείδης Ζορμπάς

Τα στελέχη της «Ομπρέλας» που αποχώρησαν κατά τη δεύτερη ημέρα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κατ’ αρχάς 45. Στην πορεία της ημέρας, και ενώ η «προεδρική φρουρά» έτρεχε να ενημερώσει τον πρόεδρο ότι είναι... μόνο 45, προστέθηκε στους αποχωρήσαντες και το όνομα της Ελενας Γερούκη. Παράλληλα, τις τελευταίες ώρες κομβικά στελέχη της αριστερής πτέρυγας, όπως οι εκ των ιδρυτών του κόμματος, Γιώργος Κυρίτσης και Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, παραιτήθηκαν από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. 

Στις συσκέψεις της προεδρικής φρουράς άρχισαν να προβληματίζονται ότι αυτό είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη το οποίο θα «ξετυλιχθεί» με συγκεκριμένη στόχευση. Εκεί που οι τόνοι πέφτουν, θα ανακοινώνονται αποχωρήσεις δείχνοντας προς όλες τις κατευθύνσεις ότι το κόμμα Κασσελάκη φυλλορροεί. Κατ’ αρχάς θα αποχωρούν κομβικά πρόσωπα νομαρχιακών επιτροπών και μετά θα ακολουθούν πιο ομαδικά τα μέλη των οργανώσεων. 

Για την ώρα, το σήμα δύο στελεχών από τη Θεσσαλονίκη, της Ιφιγένειας Καμτσίδου και της Αννας Ρογδάκη περιμένουν για να αποχωρήσουν δεκατρία στελέχη των νομαρχιακών επιτροπών της πρωτεύουσας του Βορρά. Ερωτηματικό, μέχρι τώρα, αποτελεί η στάση του συντονιστή Α΄ Θεσσαλονίκης, δικηγόρου Κώστα Αμπατζά, για το τι θα κάνει. Δεδομένου ότι είναι κοντά στον Δημήτρη Τζανακόπουλο αναμένει σύνθημα από την Αθήνα. 

Ακόμη, οκτώ στελέχη της νομαρχιακής Ηρακλείου Κρήτης θα αποχωρήσουν συνοδεύοντας την Ελένη Αυγουστάκη που ήδη έφυγε από το κόμμα. Στην παραίτησή της θα συνοδεύσουν επτά κομβικά στελέχη του νομού Τρικάλων την Ουρανία Παπαζεύκου από την περιοχή. Ομάδα 25 στελεχών από τον νομό Ιωαννίνων και τέσσερα σημαντικά στελέχη της νομαρχιακής επιτροπής θα ακολουθήσουν τον Χρήστο Μαντά που ήδη αποχώρησε. 

Παράλληλα, κείμενο διακινείται μεταξύ στελεχών της Κοζάνης, το οποίο θα δημοσιοποιηθεί την ώρα που θα ανακοινωθεί η αποχώρησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθώντας τη Θεοδώρα Γούλιαρου. «Λουκέτο» μπορεί να βάλει η νομαρχιακή της Χαλκιδικής, αφού οι διεργασίες είναι έντονες και πολλά στελέχη επηρεάζονται από την Κατερίνα Ιγγλέση η οποία αποχώρησε ήδη. Μαντίλι έχει ήδη κουνήσει η Δώρα Πούλου, συντονίστρια στο Κορωπί, μαζί με όλο το συντονιστικό της, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών Αντώνη Γούλιαρη, Τάσου Χρήστου και Γιάννη Δημόπουλου. 

Ετοιμοι προς αποχώρηση εμφανίζονται η Μαργαρίτα Συγκενιώτου και ο Βαγγέλης Χατζησίμος από το τμήμα Πολιτισμού του κόμματος, καθώς και ο Γιάννης Αντωνιάδης από την Εξελεγκτική Επιτροπή. Παραίτηση ετοιμάζει και ο Φάνης Κουρεμπές όχι από την Κεντρική Επιτροπή σ’ αυτήν τη φάση, αλλά από το τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του κόμματος. Συγκεχυμένη είναι η κατάσταση στη Θράκη, όπου οι δύο μουσουλμάνοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στην Εφη Αχτσιόγλου και σε περίπτωση αποχώρησης θα φύγουν μαζικά και τα στελέχη των νομαρχιακών επιτροπών. 

Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, οι εκδηλώσεις σαν αυτή της «Εποχής», που έγινε πρόσφατα από την αριστερή αντιπολίτευση, θα πληθύνουν με διάφορα φόρουμ. Ο χώρος που θα συστήσουν, αντίστοιχα με αυτόν που υπήρξε το πρόπλασμα του ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει τη λογική της υποδοχής και άλλων στελεχών που προοπτικά θα διαφωνούν και θα απομακρύνονται από την Κουμουνδούρου. Στόχος είναι ο νέος φορέας να εμφανιστεί σαν τέτοιος λίγο πριν από τις ευρωεκλογές του 2024 και να διεκδικήσει την εκπροσώπησή του στην Ευρωβουλή. 

Εδιωξε χθες αυτούς που είχαν ήδη φύγει από την Κυριακή! 

Ο Στέφανος Κασσελάκης τηλεφώνησε χθες το πρωί στον κομματικό ραδιοσταθμό και βγήκε πάλι στον αέρα για να πει «σήμερα είναι μια καινούργια μέρα για την παράταξή μας που ενωμένοι και με φρέσκες ιδέες θα πάμε μπροστά και θα ανοίξουμε το κόμμα στην κοινωνία». Λίγο αργότερα με επιστολή του Σωκράτη Φάμελλου προς τον Κωνσταντίνο Τασούλα, έγινε γνωστό πως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πέτη Πέρκα τίθενται εκτός Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ουσία ο Κασσελάκης έδωσε εντολή στον Φάμελλο να διώξει αυτούς που είχαν ήδη φύγει από το βράδυ της Κυριακής! Επιστολή με την οποία ενημέρωσε τον της Βουλής ότι αποχωρεί από την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, παραμένοντας ωστόσο βουλευτής. Ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται μια ρήση από το Μπαγκαβάτ Γκίτα, ένα από τα σημαντικότερα ιερά κείμενα του ινδουισμού λέγοντας, «είναι καλύτερο να υπηρετεί κάνεις το δικό του καθήκον έστω και ατελώς, παρά το καθήκον κάποιου άλλου, έστω και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο». Ο πανταχού παρών Παύλος Πολάκης θεώρησε ότι έπρεπε να απειλήσει τον Τσακαλώτο, λέγοντας «τώρα θα βγουν πολλά στην επιφάνεια και δεν θα βοηθήσει ο ινδουισμός». Για την αποχώρησή τους μίλησαν η Πέτη Πέρκα και ο Στέλιος Κούλογλου τονίζοντας ξανά ότι δεν παραδίδουν την έδρα τους, ενώ ο Χρήστος Σπίρτζης ξεκαθάρισε ότι «εγώ μένω στον ΣΥΡΙΖΑ με πρόεδρο τον κ. Κασσελάκη». Τέλος, ο Δημήτρης Βίτσας αποκάλυψε ότι θα δημιουργηθεί νέος φορέας απ’ όσους αποχώρησαν, ο οποίος θα συμμετάσχει μάλιστα στις ευρωεκλογές, ενώ τα βλέμματα όλων έχουν πέσει πάνω στην Εφη Αχτσιόγλου, καθώς τόσο η ίδια όσο και η ομάδα της δείχνουν ότι ασφυκτιούν στην Κουμουνδούρου.