Μπορεί η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ να παραμένει στο κόκκινο –όχι τον ραδιοφωνικό σταθμό στον οποίο θα κάνει πρόγραμμα ο ίδιος– όμως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν χάνει το… χιούμορ του. Αρκεί να σημειωθεί πως στις συναντήσεις του, τις κατά την ηγετική ομάδα του κόμματος θεσμικές, προαναγγέλλει τι θα κάνει «εφόσον γίνουμε κυβέρνηση σύντομα».

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται. Στελέχη φεύγουν από παντού και η Έφη Αχτσιόγλου φέρεται έτοιμη να κάνει και αυτή το βήμα της εξόδου από την Κουμουνδούρου μετά και τα όσα έγιναν το Σαββατοκύριακο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, πριν από την αποχώρηση της Ομπρέλας του Ευκλείδη Τσακαλώτου, πλησίαζε το ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την κατηφόρα που έχουν αναδείξει όλες οι έρευνες των προηγούμενων ημερών, ενώ τώρα τίθεται θέμα κατά πόσο παραμένει στη δεύτερη θέση των προτιμήσεων των ψηφοφόρων.

Το ενδεχόμενο να βρεθεί ακόμη και στην τέταρτη θέση στις ευρωεκλογές είναι ανοιχτό και ήδη συζητείται από αναλυτές και επικοινωνιολόγους πριν καν ολοκληρωθεί η διάσπαση που έχει βαπτιστεί… απόσχιση, τουλάχιστον μέχρι να ολοκληρωθεί και να καταστεί εφικτός ο σχηματισμός Κοινοβουλευτικής Ομάδας από όσους θα έχουν ανεξαρτητοποιηθεί ή διαγραφεί.

Και όμως ο Στέφανος Κασσελάκης αφενός δηλώνει έτοιμος να… νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφετέρου να σχηματίσει και κυβέρνηση. Η δήλωσή του κατά τη συνάντηση που είχε με τον Συνήγορο του Πολίτη χαρακτηριστική:

«Από μεριάς μας, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι στο πλευρό σας, θέλει να ενισχύσει τις ανεξάρτητες Αρχές και, εφόσον είμαστε κυβέρνηση σύντομα, θα γίνει ξεκάθαρο προς όλους ότι δεν θα υπάρχει καμία επιρροή από την κυβέρνησή μας στις ανεξάρτητες Αρχές».

Τώρα το πώς θα γίνει «σύντομα» κυβέρνηση είναι ένα θέμα. Όμως δεν δείχνει να απασχολεί τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, που ούτως ή άλλως για κάποιον άγνωστο λόγο δείχνει να θεωρεί πως η σημερινή κυβέρνηση είναι… παρένθεση. Το έχει δηλώσει αυτό και ίσως και να το πιστεύει υιοθετώντας ενδεχομένως τη θέση Πολάκη που κατά καιρούς υποστηρίζει ότι «ερχόμαστε και θα είναι αλλιώς…»