θινκ τανκ (το) 1. χώρος στον οποίο συχνάζουν και συναναστρέφονται οι κάτοικοι μιας πόλης ή ενός χωριού πίνοντας κάποιο ρόφημα ή αναψυκτικό, καφενείο, «χτες όλοι στο θινκ τανκ του Γιώργη του Μπουρλούμπαση μιλούσαν για το τσιπ στις νέες ταυτότητες και τις επιπτώσεις τις ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων», 2. χάσιμο χρόνου ,«δεν έχω δει σύσκεψη με πάνω από τρία άτομα που να μην είναι θινκ τανκ», 3. αυτό που δεν έχει καμία απολύτως σημασία, «πότε επιτέλους θα μάθεις ότι οι προεκλογικές εξαγγελίες είναι θινκ τανκ;».

Σύντροφοι, μας βάλατε σε σκέψεις

Ο πρόεδρος Στέφανος παρουσίασε το «Θινκ Τανκ» του ΣΥΡΙΖΑ για την Παιδεία (το οποίο, μιας και μιλάμε για ΣΥΡΙΖΑ, πιο σωστό θα ήταν να το λέμε «Θινκ Καπ», δηλαδή «φλιτζάνι σκέψης» και όχι «δεξαμενή») και όπως γίνεται με κάθε τι που παρουσιάζει ξαναμεγαλούργησε τουλάχιστον από αυτοσαρκαστικής απόψεως. Φορώντας το γνωστό γκρίζο παλτό και το στενό του πουκάμισο διαφήμισε ως υπερκομματικούς τους ανθρώπους που έκαναν αίτηση στο κόμμα του, προκειμένου να ενταχθούν στο «Θινκ Τανκ» και τους χαρακτήρισε «άριστους της κοινωνίας». Χαρακτηρισμός κάπως περίεργος αν σκεφτούμε ότι ο πρώτος από τα ονόματα που αράδιασε ο ηγέτης της Τζάκρη είναι ο κύριος Τσελφές, τον οποίο απόλαυσα σε ένα βίντεο να μη μιλάει πολύ κολακευτικά για την έννοια της αριστείας. Αλλά πιθανότατα ο πρόεδρος Στέφανος αναφέρεται στην αριστερή, επαναστατική αριστεία, η οποία καμία σχέση δεν έχει με τη δεξιά, συστημική αριστεία, η οποία πρέπει να είναι αυτή που δεν πολυαρέσει στον σύντροφο Τσελφέ.

Παραδοχές

Ακουγα τον πρύτανη και τον κοσμήτορα του ΔΠΘ να επιμένουν ότι δεν ήταν αυτοί που κάλεσαν την Αστυνομία να απελευθερώσει το πανεπιστήμιο από τους καταληψίες και σκεφτόμουν πόσο τρομοκρατημένος πρέπει να είναι κανείς από τη δράση των συμμοριών των πανεπιστημίων ώστε να φοβάται να παραδεχτεί ότι έκανε τη δουλειά και το καθήκον του.

Μηχανισμοί επιβολής και… ξύλου

Ιδιαιτέρως σπαρταριστό ήταν το ξυλίκι που έπαιξαν μεταξύ τους οι «φοιτητές» διαδηλωτές στην καθιερωμένη συγκέντρωση εναντίον της λογικής, που λαμβάνει χώρα κάθε Πέμπτη. Αλλά ήταν και ιδιαιτέρως χρήσιμο: Υπενθύμισε ότι οι οργανώσεις του «φοιτητικού» κινήματος δεν είναι τίποτα περισσότερο από κομματικοί μηχανισμοί εξουσίας και επιβολής και ότι τα κίνητρα για ένταξη σε αυτές δεν είναι κυρίως πολιτικά, αλλά ψυχολογικά.

Διαφορές

Δεν έχουν δίκιο όσοι ισχυρίζονται ότι τα γήπεδα ανοίγουν χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα από τότε που έκλεισαν. Θυμίζω ότι όταν η κυβέρνηση πήρε την απόφαση για αγώνες χωρίς κόσμο ήταν Δεκέμβριος του ’23, ενώ τώρα που ο κόσμος επιστρέφει είναι Φεβρουάριος του ’24, διαφορά που νομίζω μόνο αμελητέα δεν είναι.