Με το ενδεχόμενο οριστικής διάλυσης μέσα από μια νέα διάσπαση –που ίσως να μην είναι και μόνο μία– στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν τρόπο να ξεφύγουν από τις συμπληγάδες εσωκομματικών εκλογών πριν από τις ευρωεκλογές. Η πρόταση που φέρονται να προωθούν ο Νίκος Παππάς και άλλα στελέχη εκτιμάται πως θα τεθεί στο τραπέζι και σε έκτακτη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Ο νέος εμφύλιος –ένας ακόμη– που έχει ξεσπάσει στον ΣΥΡΙΖΑ τείνει να μετατραπεί σε μάχη δίχως αύριο αφού 100 ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές το κόμμα, που ήδηκαταγράφει δραματική πτώση στα ποσοστά του, κλυδωνίζεται και δείχνει να οδηγείται σε αχαρτογράφητα νερά. Το ενδεχόμενο νέας διάσπασης είναι ορατό.
Το πρόβλημα είναι ότι πλέον η Κουμουνδούρου δεν αντέχει μια ακόμη διάσπαση, τη στιγμή που καταγράφει μονοψήφια ποσοστά στο αστάθμητο δείγμα όλων των δημοσκοπήσεων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας αλλά και αυτών που αναμένεται ν’ ακολουθήσουν. Μια νέα διάσπαση θα σημάνει και το οριστικό τέλος.
Και γιατί είναι ορατή μια νέα διάσπαση εφόσον προχωρήσει το κόμμα σε νέα διαδικασία για την εκλογή αρχηγού; Γιατί καμία από τις αντιμαχόμενες ομάδες δεν θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ ό,τι και να λένε σήμερα τα στελέχη που ήδη επιλέγουν πλευρά. Φάνηκε άλλωστε και από την περίπτωση των βουλευτών που αποχώρησαν μαζί με την Έφη Αχτσιόγλου και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο την προηγούμενη φορά.
Το θέμα όμως που θα προκύψει, εφόσον η κίνηση αποφυγής των εσωκομματικών εκλογών στεφθεί με επιτυχία, είναι άλλο. Ουσιαστικά, στην περίπτωση αυτήν, το κόμμα, τα στελέχη και τα μέλη του θα έχουν γυρίσει την πλάτη στον Αλέξη Τσίπρα. Θα έχουν πει όχι στην προτροπή-εντολή που έδωσε με την παρέμβασή του για τη διεξαγωγή εκλογών προκειμένου να κλείσει –υποτίθεται– ο κύκλος της εσωστρέφειας.
Θα είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ θα στείλει μήνυμα στον Αλέξη Τσίπρα και όχι ο Αλέξης Τσίπρας στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα καταγραφεί ότι το κόμμα που ο ίδιος ουσιαστικά έφτιαξε οδηγώντας το στη διακυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στον αρχηγό του. Στον… πρόεδρο της καρδιάς τους, στον –κατά πολλούς– φυσικό ηγέτη τους.
Πόσο εύκολο είναι να γίνει αυτό σε ένα κόμμα που ο Αλέξης Τσίπρας έβαζε τα στελέχη να ξαναψηφίσουν όταν δεν του άρεσαν οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα που ενέκριναν; Σε ένα κόμμα που ο ίδιος ενεπλάκη υπογείως και παρασκηνιακά προκειμένου να εκλεγεί ο σημερινός αρχηγός που πλέον τον αμφισβητεί ανοιχτά; Ουδείς γνωρίζει. Το σίγουρο όμως είναι πως έτσι κι αλλιώς αρχίζει να αμφισβητείται και ο –μια φορά στα 100 χρόνια– αρχηγός.
Και αυτό κάτι σημαίνει. Και για την επόμενη ημέρα στην Κουμουνδούρου.