Η εσωκομματική αντάρα με την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ουσιαστικά αδειάζει τον Στέφανο Κασσελάκη, οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε δεύτερη σύρραξη μετά τη διάσπαση των πρώτων εσωκομματικών εκλογών. Τον νυν πρόεδρο στηρίζει κυρίως η ηγετική του ομάδα ενώ την Όλγα Γεροβασίλη, η οποία σκοπεύει να αντιπαρατεθεί μαζί του, την στηρίζει ουσιαστικά το σύστημα του Αλέξη Τσίπρα.

Η υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ συμφωνήθηκε σε μια κλειστή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή των πιο σημαντικών στελεχών του κόμματος. Μεταξύ άλλων συμμετείχαν ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Χρήστος Σπίρτζης, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, η Κατερίνα Νοτοπούλου, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος αλλά και οι νυν γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης. Υπέρ της υποψηφιότητας Γεροβασίλη φαίνεται να κλείνουν τόσο ο Γιάννης Ραγκούσης όσο και ο Σωκράτης Φάμελλος ενώ έχει την ανοιχτή στήριξη και από βουλευτές της λεγόμενης νέας γενιάς του κόμματος, όπως ο Διονύσης Καλαματιανός. Γενικά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας και το σύστημα του βρίσκονται πίσω από την υποψηφιότητα της Όλγας Γεροβασίλη. Μαζί της συντάσσονται επίσης τα περισσότερα στελέχη της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος ενώ εκτιμάται ότι η προώθηση από το σύστημα Τσίπρα θα της παρέχει σημαντική στήριξη και στις περισσότερες τοπικές οργανώσεις του κόμματος. Επίσης ο Διονύσης Τεμπονέρας που σκόπευε να θέσει υποψηφιότητα, έκανε πίσω για να στηριχθεί η Όλγα Γεροβασίλη μετά από παρέμβαση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα. 

Αντίθετα τον νυν πρόεδρο στηρίζουν κυρίως τα πρόσωπα που ο ίδιος ανέδειξε για τη νέα ηγετική του ομάδα. Μεταξύ άλλων βρίσκονται η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, η Ρένα Δούρου, η Νίνα Κασιμάτη, η Δώρα Αυγέρη, ο Βασίλης Κόκκαλης, ο Πέτρος Παππάς και ο Ευάγγελος Αποστολάκης. Επιπλέον ο νυν πρόεδρος φαίνεται να έχει τη στήριξη από τα γνωστά τρολ του κόμματος στο διαδίκτυο. Ο Στέφανος Κασσελάκης, αν και αυτήν τη στιγμή δεν έχει πλήρη έλεγχο στα όργανα και στις τοπικές του κόμματος, εκτιμά ότι θα κερδίσει άνετα την Όλγα Γεροβασίλη, καθώς πολλά στελέχη που αντιδρούν έφυγαν στην Νέα Αριστερά ενώ ο ίδιος φροντίζει συστηματικά αυτούς τους μήνες να δημιουργήσει τους δικούς του οπαδούς εντός κόμματος. Άλλωστε η νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές του φθινοπώρου είναι νωπή.

Η περίπτωση Νίκου Παππά

Ο Νίκος Παππάς είναι ένα πρόσωπο που αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό. Ο ίδιος έχει ασκήσει σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη για τις επιλογές του, συμμετείχε στη σύσκεψη για την προώθηση της υποψηφιότητας Γεροβασίλη ωστόσο δεν έχει καταλήξει ποιον θα στηρίξει. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σκέφτεται να στηρίξει ξανά τον Στέφανο Κασσελάκη, παρά την κριτική εναντίον του, καθώς μία υποψηφιότητα Γεροβασίλη δεν εξυπηρετεί την προσωπική του ατζέντα στο κόμμα. Ήδη πίσω από τις κλειστές πόρτες όλοι δείχνουν ότι η πραγματική σύγκρουση αφορά τον Αλέξη Τσίπρα και τον Νίκο Παππά. Ακόμη ένα πρόσωπο που αποτελεί γρίφος είναι ο Παύλος Πολάκης. Ο άλλοτε ένθερμος υποστηρικτής Κασσελάκη, τελευταία έχει έρθει σε σύγκρουση με τον νυν πρόεδρο ενώ πρόσφατα στην συνεδρίαση της Π.Γ. δήλωσε σχεδόν μετανιωμένος για τη στήριξη που παρείχε στον Στέφανο Κασσελάκη. Ωστόσο τα σχέδιά του είναι ακόμη θολά, καθώς μολις χθες με μια αινιγματική δήλωση ουσιαστικά επιτέθηκε και στις δύο μεριές. 

Το μόνο βέβαιο είναι ότι σε περίπτωση ήττας της Όλγας Γεροβασίλη, κάτι το οποίο φαίνεται αρκετά πιθανό, το σύστημα του Αλέξη Τσίπρα δύσκολα θα παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ. Και κάπως έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ θα γίνει το μοναδικό κόμμα στα παγκόσμια χρονικά που θα έχει διασπαστεί δύο φορές σε διάστημα λίγων μηνών.