Ενωτικός εμφανίστηκε στην ομιλία του ο Νίκος Παππάς φροντίζοντας ωστόσο να πάρει αποστάσεις από τον Στέφανο Κασσελάκη κάνοντας συγχρόνως και κριτική στο μοντέλο διοίκησης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Εμφανώς χρησιμοποιώντας τη γνωστή τεχνική της κινδυνολογίας προσπάθησε να τονώσει το ηθικό των συνέδρων κάνοντας λόγο για «ξένα κέντρα» και «συμφέροντα» που θέλουν το ΣΥΡΙΖΑ αποδυναμωμένο ώστε να πάρει κεφάλι το ΠΑΣΟΚ. Σε ρόλο γεφυροποιού πρότεινε ουσιαστικά τη συν-διοίκηση Κασσελάκη- Γεροβασίλη προκειμένου να «κοπεί ο βήχας του Μητσοτάκη». Δεν ζήτησε ευθέως την αναβολή του συνεδρίου όπως αρκετοί ομιλητές, αλλά και δεν πήρε σαφή θέση για τη διεξαγωγή του. Σε κάθε περίπτωση κάθε λέξη από την ομιλία του είχε σκοπό να αφυπνίσει τα ανακλαστικά του συριζαϊκού DNA απέναντι στο «σύστημα» που απεργάζεται τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Παππάς πρότεινε την ανασυγκρότηση του Εκτελεστικού Γραφείου προκειμένου οι προτάσεις για τον μετασχηματισμό του κόμματος να γίνει με συγκροτημένο τρόπο. Αυτές οι αλλαγές, η όποιες αλλαγές τόνισε πρέπει να γίνουν στο τακτικό συνέδριο γιατί όπως είπε προέχει να ξεκινήσει η συγκρότηση του ευρωψηφοδελτίου. Τέλος δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα για τον οποίο είπε πως «θα έπρεπε να είναι εδώ».