Όταν το 2008 ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στη θέση του προέδρου του τότε ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ με τις ευλογίες του Αλέκου Αλαβάνου –που σήμερα «χτυπά» το κεφάλι του για την επιλογή του–, ο Νίκος Παππάς βρέθηκε δίπλα του αναλαμβάνοντας χρέη διευθυντή του πολιτικού γραφείου του. Σήμερα, 16 χρόνια μετά, οι δύο στενοί συνεργάτες βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα σε μια μάχη επικράτησης στον ΣΥΡΙΖΑ.
Διότι στην πραγματικότητα αυτή είναι η ουσία των εξελίξεων στο κόμμα που συνεχίζει να δηλώνει αξιωματική αντιπολίτευση –αν και πλέον όλα είναι ανοιχτά, όπως θα φανεί μετά τις νέες εσωκομματικές εκλογές, αφού αν χάσει κι άλλους βουλευτές, ο ρόλος θα ανατεθεί στο ΠΑΣΟΚ–, η κόντρα Νίκου Παππά και Αλέξη Τσίπρα, όπως αυτή διαμορφώνεται μέσα από τα δύο στρατόπεδα που δημιουργούνται: του Στέφανου Κασσελάκη και της Όλγας Γεροβασίλη.
Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Παππάς, Νίκος Παππάς και Αλέξης Τσίπρας, ήταν το δίδυμο που κινήθηκε προκειμένου να φτάσει ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει και κυβέρνηση. Ακόμη και η συνεργασία με τον Πάνο Καμμένο χτίστηκε από τους δύο και κυρίως από το πρόσωπο που ήταν σε δεύτερο ρόλο όπως έλεγαν τότε οι πληροφορίες από την Κουμουνδούρου. Άλλωστε ήταν γνωστό πως για να μιλήσει κάποιος με τον Αλέξη Τσίπρα έπρεπε να μιλήσει με τον Νίκο Παππά. Πολλές φορές δεν χρειαζόταν να μιλήσει με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος.
Οι σχέσεις στενές, παρότι πέρασαν από χίλια κύματα τόσο κατά τη διακυβέρνηση της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ όσο και κατά τα χρόνια της αντιπολίτευσης μετά το 2019. Οι γνωρίζοντας στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως η στήριξη του Νίκου Παππά στον Στέφανο Κασσελάκη την περίοδο μεταξύ των δύο εκλογικών γύρων για την ανάδειξη αρχηγού στο κόμμα είχε και τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα.
Μόνο που πλέον βρίσκονται σε αντίπαλα στρατόπεδα. Από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η νέα εσωκομματική σύγκρουση, όταν δηλαδή αντέδρασαν τα στελέχη στο ερωτηματολόγιο που έβαλε ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Παππάς αποστασιοποιήθηκε από τον πρώην αρχηγό, στενό φίλο και συνεργάτη του. Την περασμένη Δευτέρα ήταν αυτός που σταμάτησε τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας από το να λάβουν αποφάσεις αναφορικά με τη σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και επέτρεψε στον Στέφανο Κασσελάκη να επιστρέψει και να κάνει το επικοινωνιακό σόου που ξεκίνησε από το βράδυ της Τρίτης.
Η στήριξή του στον Στέφανο Κασσελάκη είχε σχεδόν προεξοφληθεί, εν τούτοις πολλά στελέχη υποστήριζαν πως θα ακολουθούσε τη γραμμή του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρώην πρόεδρος άνοιξε το θέμα των νέων εσωκομματικών εκλογών, εκ των στενότερων συνεργατών και μακροβιότερων συνομιλητών του είναι η Όλγα Γεροβασίλη, που ανακοίνωσε ήδη την υποψηφιότητά της για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πλειοψηφία της (παλαιο)προεδρικής ομάδας στηρίζει ήδη την Όλγα Γεροβασίλη, αποσαφηνίζοντας έτσι τις προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα, ενώ ήδη ο Στέφανος Κασσελάκης φρόντισε να επιτεθεί στον προκάτοχό του επιρρίπτοντας εμμέσως ευθύνες και για την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ που παρέλαβε αλλά και για τα προβλήματα που δημιουργούνται από την ημέρα που ανέλαβε.
Σε κάθε περίπτωση, ο… απογαλακτισμός του Νίκου Παππά –που διαθέτει πλέον έναν ισχυρό μηχανισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, στην Κεντρική Επιτροπή και στους συνέδρους– και η αντίθεσή του στην προτροπή-πρόταση του Αλέξη Τσίπρα δημιουργεί νέα δεδομένα αφού επί της ουσίας η εσωκομματική μάχη που θα δοθεί θα καταγράψει εξελίξεις που ίσως κάποιοι δεν ανέμεναν.
Μία εξ αυτών είναι και η εξής: αν ο Στέφανος Κασσελάκης κερδίσει στις εκλογές τότε ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο ηττημένος και λιγότερο η Όλγα Γεροβασίλη. Ο πρώην πρόεδρος, που χαρακτηρίζεται ως ο φυσικός ηγέτης του κόμματος, θα χάσει τα ερείσματά του. Αυτά στα οποία προσβλέπει για να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή ως ο ηγέτης της κεντροαριστεράς στο μέλλον.
Σε ένα άλλο σενάριο που θέλει τις εσωκομματικές εκλογές να μη γίνονται –αν και ο Στέφανος Κασσελάκης εμφανίσθηκε να δηλώνει πως θέλει να πραγματοποιηθούν– πάλι ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει ηττηθεί. Δεν θα έχει εισακουστεί από τα στελέχη του κόμματος και θα έχει περάσει η θέση της άλλης πλευράς.
Στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται πως ο πρώην πρόεδρος θα δώσει σκληρή, παρασκηνιακή, μάχη υπέρ της Όλγας Γεροβασίλη. Οι όποιες αποστάσεις επιχειρήσει δημοσίως δύσκολα θα γίνουν πιστευτές. Ενδεχόμενη ενεργή ανάμειξή του δύναται να τον εκθέσει περαιτέρω και να αποδομήσει τον ρόλο του εγγυητή που έχει επιδιώξει.
Πάντα θα θυμόμαστε ότι ο κ. Τσίπρας μάς είχε προειδοποιήσει: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα σας αφήσει να πλήξετε…»