Αν ξεπεράσουμε τις εμμονές του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τις αυταπάτες για «ρωγμές» στην κυβέρνησή του –από το 2019 μόνο ρωγμές βλέπει– ο Αλέξης Τσίπρας ξεσπάθωσε με την παρέμβασή του. Και σε αυτήν τους συμπεριέλαβε όλους. Από τον Στέφανο Κασσελάκη μέχρι τους δελφίνους –έχει και από αυτούς πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ που κοντεύει να πέσει κάτω από 10%– μέχρι την παρέα των πρώην, πλέον, συντρόφων του που έφυγαν προς τ' αριστερά. Συγκεκριμένα, προς τη Νέα Αριστερά.

Ο Αλέξης Τσίπρας με την παρέμβασή του, λίγο πριν την έναρξη του συνεδρίου,  λέει όχι σε λευκή επιταγή στο… πουλέν του, στο πρόσωπο που στήριξε –αυτό αποτελεί κοινό μυστικό– για να αναλάβει την προεδρία του κόμματος. Και όχι μόνο. Τον κατηγορεί πως έγινε πρόεδρος χωρίς να παραθέσει κανένα σχέδιο, κάτι που και σήμερα παραμένει. Ότι έθεσε ερωτήματα, αλλά χωρίς να έχει και ο ίδιος τις απαντήσεις.

Και δεν σταματά εδώ αφού σημειώνει πως ο νικητής φέρεται να ζητεί λευκή επιταγή τριετίας, ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Προεξοφλώντας έτσι την εκλογική αποτυχία και αδιαφορώντας και αυτός για τις συνέπειές της. Ενώ άλλοι διαφωνούν στο παρασκήνιο, αλλά σιωπηλά περιμένουν να έρθει η εκλογική αποτυχία, ώστε να του τη χρεώσουν. Αδιαφορώντας για το τι αυτό θα σημαίνει για την παράταξη και τη χώρα.

Προσθέτει δε ότι «ο πρόεδρος έθεσε προχθές καθαρά θέμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας. Και πιστεύω ορθώς το έπραξε. Εκλέχτηκε χωρίς να προλάβει να διατυπώσει αναλυτικά τις θέσεις και το σχέδιό του.

Για να οδηγήσει το κόμμα στην επερχόμενη εκλογική μάχη πρέπει να είναι σαφές ότι διαθέτει, αυτήν την κρίσιμη στιγμή, την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας. Μόνο που την ψήφο εμπιστοσύνης οφείλει να τη ζητήσει από αυτούς που τον εξέλεξαν πρόεδρο και όχι από την Πολιτική Γραμματεία».

Μάλιστα σημειώνει πως «έτσι, ο Στέφανος Κασσελάκης θα έχει τη δυνατότητα να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του στην ως τώρα θητεία και στο πολιτικό του σχέδιο. Όχι θέτοντας ερωτήματα, αλλά δίνοντας τις δικές του απαντήσεις» για να υπογραμμίσει αμέσως μετά πώς πρέπει να λάβουν και άλλοι μέρος, να διεκδικήσουν την αρχηγία του κόμματος αφού όπως λέει πρέπει «και όσοι έχουν άλλο σχέδιο, θα έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν τις απόψεις και τις υποψηφιότητές τους. Τώρα ανοιχτά και δημοκρατικά. Πριν μια νέα εκλογική αποτυχία μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία και καταστεί αναπόφευκτη».

Ουσιαστικά προκαλεί και τους δελφίνους. Ν' αναμετρηθούν ανοιχτά και όποιος… νικήσει ενώ παράλληλα έχει καρφιά και για όσους την έκαναν με ελαφρά πηδηματάκια. Όπως σημειώνει «οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν τη μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος».

Θα πει κανείς γιατί τώρα. Και γιατί έτσι αφού θα μπορούσε να έχει ακόμη μεγαλύτερη απήχηση αν έκανε την παρέμβαση στο συνέδριο. Όμως, όπως φαίνεται, ο Αλέξης Τσίπρας αυτό θέλει να αποφευχθεί. Το συνέδριο ή ίσως ένα συνέδριο που δείχνει ότι θα εξελιχθεί σε ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη αν ληφθεί υπόψη και το γεγονός πως ο Διονύσης Τεμπονέρας βρέθηκε σήμερα να χάνει τη θέση του ως μετακλητός που ήταν σε γραφείο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.

Ίσως ο Αλέξης Τσίπρας να επηρεάστηκε από το γεγονός ότι ένα ακόμη στέλεχος έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τις προτροπές του και βρέθηκε στην πλευρά της Νέας Αριστεράς. Ο λόγος για τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που εντάχθηκε στην ομάδα των Χαρίτση, Αχτσιόγλου και λοιπών πρώην συριζαίων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει λόγο να είναι χαρούμενος αν διαβάσει ή έστω αν κάποιος συνεργάτης δει τι αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας πίσω από τις γραμμές. Κυρίως όμως αν λάβει υπόψει πως ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη πιθανότατα και λόγω των διαρροών που υποστηρίζουν πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να ανοίξει θέμα στο συνέδριο και να προχωρήσει στην αλλαγή της Πολιτικής Γραμματείας προκειμένου να προωθήσει πρόσωπα της επιλογής του.