Στο γήπεδο του τάε κβον ντο, εκεί που άλλοτε έβαζε τους συνέδρους να ξαναψηφίσουν όταν δεν του άρεσαν οι αποφάσεις τους, τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για μια… μελλοντική επιστροφή στην κεντρική πολιτική σκηνή ως ο «ηγέτης» της κεντροαριστεράς καταποντίστηκαν. Βρέθηκε στο στόχαστρο των νεοπροεδρικών και πρώην στενών συνεργατών όπως οι Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης και εκτέθηκε ανεπανόρθωτα με τα μέλη και τους συνέδρους να του γυρνούν την πλάτη.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να χαρακτηριστεί ως ο… χαμένος του συνεδρίου –στο οποίο μάλιστα δεν πήγε ούτε μια φορά από την Πέμπτη που ξεκίνησε– προτιμώντας ν’ ανοίξει θέμα με μια ανάρτησή του στο Διαδίκτυο, στην οποία μεταξύ άλλων άνοιξε και το θέμα των εσωκομματικών εκλογών. Διότι το θέμα αυτό το άνοιξε ο πρώην πρόεδρος με τα μέλη του κόμματος να αρνούνται αυτήν τη φορά να του κάνουν τη… χάρη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ή, καλύτερα, οι συνεργάτες και οι υποστηρικτές του, κατάφεραν να εκμεταλλευτούν το… δώρο του Αλέξη Τσίπρα. Προχώρησαν σε κινήσεις ανάλογες με αυτές που ο πρώην πρόεδρος είχε κάνει προκειμένου να ξεφορτωθεί και ν’ αποδομήσει τους προκατόχους τους λαμβάνοντας, ενδεχομένως, υπόψη την ανάγκη ο νυν να αποδομήσει τον πρώην για να δείξει ότι είναι ο νέος αρχηγός.

Η καταψήφιση της πρότασής του για εσωκομματικές εκλογές αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα. Ενεπλάκη σε μια διαδικασία χωρίς λόγο. Θα μπορούσε να κάνει την ανάρτησή του χωρίς να αναφερθεί στο θέμα των εκλογών. Υπερεκτίμησε, για πολλοστή φορά, τις δυνάμεις του και αφέθηκε στις διθυραμβικές αναφορές στο πρόσωπό του από το περιβάλλον του με αποτέλεσμα να εκτεθεί και μάλιστα ανεπανόρθωτα.

Το χειρότερο για τον Αλέξη Τσίπρα είναι πως την παρούσα φάση τα σχέδια για επιστροφή του ναυαγούν. Όχι για τώρα, αλλά για το προσεχές μέλλον. Στο κόμμα του δεν τον υπολογίζουν, τα μέλη και οι σύνεδροι δεν ακολουθούν τις, έστω και έμμεσες, προτροπές του, που κατά το παρελθόν τις ελάμβαναν ως εντολές και τις εκτελούσαν. Στο πλαίσιο αυτό το ερώτημα κατά πόσο θα μπορούσε να εμφανιστεί ως το πρόσωπο που θα ηγηθεί της κεντροαριστεράς έχει απάντηση και είναι αρνητική.

Βέβαια στην Ελλάδα όλα αλλάζουν. Ειδικά στον χώρο της Αριστεράς, αυτής που υποτίθεται πως εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι πολύ εύκολο από τη μια ημέρα στην άλλη να ξεχαστούν όλα. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών που ενδέχεται να είναι μονοψήφιο για την Κουμουνδούρου θα οδηγήσει στο να ξεχαστούν οι επευφημίες στον Στέφανο Κασσελάκη και η δικαιολογία περί υπονόμευσης να πεταχτεί στον κάδο των απορριμμάτων.

Η ζημιά όμως στο προφίλ του Αλέξη Τσίπρα θα παραμείνει και θα τον ακολουθεί.