Ένα απίστευτο μπάχαλο δημιουργείται ξανά στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα και τη δήλωση του Στέφανου Κασσελάκη για τετραπλές εκλογές ώστε να συμπεριληφθεί και η διαδικασία για εκ νέου εκλογή αρχηγού στο κόμμα. Το Συνέδριο τινάχθηκε ήδη στον αέρα και δείχνει να συνεχίζεται μόνο για να διαπιστωθεί αν κάποιο στέλεχος δηλώσει πρόθεση να είναι υποψήφιος σε μια ενδεχόμενη εσωκομματική εκλογική μάχη.

Και λέμε ενδεχόμενη διότι προς το παρόν τα πάντα είναι στον αέρα. Ο Στέφανος Κασσελάκης κλείνοντας την ομιλία του, σε μια προσπάθεια να δείξει ηγετικό προφίλ, δήλωσε: «Βρείτε μου αντίπαλο και πάμε σε εκλογές». Όμως αυτό τι σημαίνει; Ότι αν δεν υπάρξει αντίπαλος δεν θα πάει σε εκλογική διαδικασία; Και τότε πώς θα αναβαπτιστεί όπως ανέφερε;

Ενδεχομένως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να θεώρησε ότι με αυτόν τον τρόπο –με μια τσάμπα μαγκιά επί της ουσίας– θα καθαρίσει. Και αν δεν βρεθεί αντίπαλος τότε θα συνεχίσει σαν να μην τρέχει τίποτα και μετά τις ευρωεκλογές. Όμως πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει ότι προκηρύσσονται οι εσωκομματικές εκλογές και μετά να διαπιστωθεί αν υπάρχει υποψήφιος.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, οι εσωκομματικές εκλογές θα πρέπει να γίνουν. Και εδώ προκύπτει μια ακόμη πιο δύσκολη εξίσωση. Ποια είναι αυτή; Μα το πόσοι θα πάνε να ψηφίσουν αυτήν τη φορά. Ο πήχυς από τις προηγούμενες εκλογές υπερβαίνει τις 130.000 εκ των οποίων ο Στέφανος Κασσελάκης πήρε πάνω από 74.000 ψήφους. Αν όμως τώρα πάνε –που θα πάνε– λιγότεροι, τι θα γίνει;

Ποια αναβάθμιση θα υπάρξει αν θα πάνε να ψηφίσουν 50.000 μέλη; Τι θα πει ο σημερινός αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ; Ότι έχει την εμπιστοσύνη των μελών του κόμματος;

Οι συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη, που ξέρουν το εσωκομματικό παιχνίδι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν τον έβαλαν τυχαία να σηκώσει το γάντι που φέρεται να πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας. Γνωρίζουν ότι δύσκολα κάποιο στέλεχος με δυνατότητες εκλογής θα βγει μπροστά σε αυτήν τη φάση. Και αυτό διότι θα καεί, είτε κερδίσει είτε χάσει τις εσωκομματικές εκλογές.

Θα βρεθεί μπροστά στις ευρωεκλογές και θα χρεωθεί την ήττα που, όπως δείχνουν όλα, πλέον θα είναι και ηχηρή. Το μονοψήφιο ποσοστό σχεδόν προεξοφλείται απ’ όλους, εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί άραγε να κάνει κάποιος μια τέτοια κίνηση με τα σημερινά δεδομένα ενώ μπορεί να περιμένει το αρνητικό αποτέλεσμα;

Ο ρόλος του Τσίπρα

Και κάπου εδώ αρχίζουν να διίστανται οι απόψεις αναφορικά με τον ρόλο του Αλέξη Τσίπρα. Είναι αλήθεια ότι η παρέμβασή του ήταν σκληρή. Ειδικά ως προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη. Τα λόγια που χρησιμοποίησε σκληρά και οι πρώτες αντιδράσεις από συνεργάτες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ έντονες.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, από την άλλη, φάνηκε ν’ απαντά επί της ουσίας στον Αλέξη Τσίπρα. Ακόμη και η φράση ότι δεν θα αφήσει κανέναν «όσο ψηλά και αν βρίσκεται» να δημιουργήσει προβλήματα δείχνει να φωτογραφίζει τον προκάτοχό του.

Υπάρχει όμως και μια άλλη εκτίμηση. Ο Αλέξης Τσίπρας ίσως έδωσε διέξοδο στον Στέφανο Κασσελάκη προκειμένου να αποφύγει τον σκόπελο των επόμενων ημερών και να πάει αυτός στις ευρωεκλογές ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι στην περίπτωση που ετίθετο θέμα μομφής, ενδεχομένως στην παρούσα φάση να βρισκόταν ο Στέφανος Κασσελάκης εκτός Κουμουνδούρου.

Άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει επίσης ότι δύσκολα θα βρισκόταν κάποιος να δεχθεί να κοντράρει τον Στέφανο Κασσελάκη χωρίς τη δική του στήριξη στην παρούσα φάση και χωρίς να λάβει υπόψη του την επικείμενη δραματική ήττα στις ευρωεκλογές. Το ερώτημα κατά πόσο ο Αλέξης Τσίπρας έκανε τελικά… πάσα στον πρόεδρο του κόμματος δεν έχει απάντηση. Τα λόγια που έγραψε όμως γι' αυτόν μένουν. Και τον αποδομούν πλήρως.

Με βάση τα παραπάνω, ίσως η λέξη μπάχαλο να μην μπορεί να δείξει την πραγματική εικόνα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ.