Στην πολιτική όταν οι αντίπαλοι... μυρίσουν την αδυναμία σου ξεκινά και η αποδρομή, που δύσκολα σταματά ό,τι και αν γίνει στην πορεία. Αυτό συμβαίνει στον ΣΥΡΙΖΑ και στον Στέφανο Κασσελάκη, ειδικά μετά την απώλεια σημαντικού μέρους του κομματικού στρατού και των trolls που τον στήριζαν λόγω της διαγραφής του Παύλου Πολάκη και της στάσης που αυτός τηρεί. Ο Στέφανος Κασσελάκης αμφισβητείται πλέον ανοιχτά όχι μόνο από τον Παύλο Πολάκη –που ουδείς ξέρει πώς θα κινηθεί και αν τελικά θα υλοποιήσει τις... απειλές του– αλλά και από σημαντικό αριθμό βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αμφισβητείται η ικανότητά του να ηγείται του κόμματος και να το οδηγήσει στην εξουσία, ενώ αντιμετωπίζει και τον κίνδυνο να χάσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Η συμμαχία με τον Νίκο Παππά ενδεχομένως του εξασφαλίζει έναν σημαντικό αριθμό ψήφων της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον τελικά κατατεθεί μομφή σε βάρος του και χρειαστεί να μπει σε ψηφοφορία. Ομως:
• Ουδείς γνωρίζει αν αυτός ο αριθμός είναι ικανός προκειμένου να αποφευχθεί μια ήττα που θα ανοίξει τον δρόμο των εσωκομματικών εκλογών.
• Ουδείς γνωρίζει τι θα κάνουν οι «87» εάν θέσει θέμα ηγεσίας ο Παύλος Πολάκης – αν και το λογικό είναι να υπερψηφίσουν τυχόν πρόταση.
• Ουδείς γνωρίζει τι θα κάνει στο τέλος ο Στέφανος Κασσελάκης. Αν θα επιχειρήσει δηλαδή κάποιον αιφνιδιασμό ώστε να κινήσει διαδικασίες εσωκομματικών εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα –με βάση πάντα όσα περιγράφει σχετικά το καταστατικό– και να πιάσει απροετοίμαστους τους εσωκομματικούς αντιπάλους.
• Ουδείς γνωρίζει τι θα κάνει ο Αλέξης Τσίπρας και αν θα απαντήσει ή όχι στις προκλήσεις του διαδόχου του, ο οποίος τον αναγορεύει στον κεντρικό εσωκομματικό πολιτικό αντίπαλό του.
• Ουδείς, τέλος, γνωρίζει τα αλισβερίσια και τα παζάρια που ήδη έχουν ξεκινήσει και οδηγούν σε... μετακινήσεις μεταξύ των στρατοπέδων που έχουν στηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ εν όψει ενός ξεκαθαρίσματος λογαριασμών, το μέγεθος των οποίων επίσης είναι άγνωστο.
Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο Στέφανος Κασσελάκης βρίσκονται σε φάση αποδρομής. Σχεδόν ένα βήμα πριν από τη φάση της διάσπασης. Η επόμενη, των όποιων εξελίξεων, ημέρα θα είναι τελείως διαφορετική αφού είναι δεδομένο ότι δύσκολα θα μπορέσουν να βρεθούν όλοι μαζί στο ίδιο κόμμα. Αυτά που λέγονται, ακούγονται και γράφονται έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο αναφορικά με εσωκομματικές διενέξεις στην μεταπολιτευτική Ελλάδα.
Ο ρόλος των social media είναι καθοριστικός σε αυτήν την εξέλιξη. Οι δολοφονούντες χαρακτήρες έχουν πιάσει στασίδι στην Κουμουνδούρου και οι διαφωνούντες με τον Στέφανο Κασσελάκη αποτελούν τον πρώτο στόχο. Μέχρι και τον πρωτεργάτη των επιθέσεων Παύλο Πολάκη έβαλαν στο στόχαστρό τους με χαρακτηρισμούς όπως αυτός του «ομοφοβικού άντρακλα» και άλλους σχετικούς δεδομένου ότι απείχε και από την ψηφοφορία στη Βουλή για τον πολιτικό γάμο των ομοφυλόφιλων. Ακόμη και η επίθεση που εξαπέλυσε ο αδελφός του Στέφανου Κασσελάκη κατά του Νικόλα Φαραντούρη, αλλά και εμμέσως κατά του Αλέξη Τσίπρα, με τις αναφορές σε «μαύρα χρήματα» παίζει τον ρόλο της, όπως και η παρέμβαση της Ζανέτ Τσίπρα, αδελφής του πρώην προέδρου, η οποία είναι και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Είτε γίνουν εσωκομματικές εκλογές είτε δεν γίνουν, η ουσία είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο. Ηδη από τους 47 βουλευτές που εξελέγησαν στις εκλογές του 2023 έχουν μείνει 34 μετά τις διαγραφές του Παύλου Πολάκη και της Αθηνάς Λινού. Εάν αποχωρήσουν και οι βουλευτές που κατατάσσονται στην ομάδα των «87», τότε το κόμμα της Κουμουνδούρου κινδυνεύει να πέσει κάτω από τους 30 στην καλύτερη περίπτωση – στη χειρότερη αγγίζει το φάσμα των 25.
Πάντως, η μέχρι τώρα στάση του Στέφανου Κασσελάκη τον εμφανίζει αδύναμο. Οι εσωκομματικοί αντίπαλοί του υποστηρίζουν ότι φοβάται να προσφύγει σε εσωκομματικές κάλπες. Φοβάται διότι δεν γνωρίζει αν διαθέτει αυτό που ο ίδιος υποστηρίζει, δηλαδή τη στήριξη της βάσης του κόμματος που τον Σεπτέμβριο του 2023 τον εξέλεξε με 75.000 ψήφους. Περίπου τόσες ψήφους πήρε και όχι 150.000 που λένε οι υποστηρικτές του, που βάζουν στο ίδιο σακούλι όσους συμμετείχαν στην εσωκομματική εκλογική μάχη.
Ο Στέφανος Κασσελάκης φοβάται, επίσης, και το ενδεχόμενο να προσέλθει στις κάλπες μικρότερος, κατά πολύ, αριθμός μελών, γεγονός το οποίο θα καταστήσει ακόμη και νίκη στην κυριολεξία πύρρειο, κάτι σαν αυτήν του Νίκου Παππά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ όπου αναδείχθηκε πρόεδρος με 17 ψήφους...
Και θα αναρωτηθεί κανείς ποιον αφορά η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, αυτού του ΣΥΡΙΖΑ; Λίγους ίσως ως προς το τι θα γίνει με τη θέση του αρχηγού, ενδεχόμενη διάσπαση και όλα όσα συνδέονται με το μέλλον του κόμματος. Αφορά, όμως, πολύ περισσότερους το γεγονός ότι η κατάσταση αυτή επιχειρείται να εκτονωθεί με ακόμη περισσότερη τοξικότητα στην κεντρική πολιτική σκηνή. Να αποτελέσει τη βάση για ακόμη περισσότερο λαϊκισμό και καταστροφολογία, όπως ήδη συμβαίνει...
* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»