«Η κρίση διαρκείας στον ΣΥΡΙΖΑ, σε μία από τις ισχυρότερες ομάδες της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, πλέον επηρεάζει και τη λειτουργία της ίδιας της LEFT, και έχω ιστορική ευθύνη να τοποθετηθώ δημόσια», δήλωσε ο Κώστας Αρβανίτης, επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση και κατά της ηγεσίας του κόμματος, δηλαδή του Στέφανου Κασσελάκη, για όσα τραγελαφικά συμβαίνουν στο κόμμα. Είναι άγνωστο αν και κατά πόσο επηρεάζονται οι εξελίξεις στην ευρωαριστερά από όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ που κάποτε δήλωνε ως το μεγαλύτερο κόμμα που μετέχει σε αυτήν. Σίγουρο είναι όμως ότι και στην ευρωαριστερά υπάρχουν προβλήματα... διάσπασης, με το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη να κινδυνεύει να παραμείνει μόνο και έρημο σε μια ομάδα από την οποία αποχωρούν τα υπόλοιπα μέλη για να συγκροτήσουν μια νέα.

Οπως διαβάζουμε, κόμματα που μέχρι τώρα ανήκαν στην Ευρωπαϊκή Αριστερά (EL) συγκροτούν μια νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο με το όνομα Ευρωπαϊκή Αριστερή Συμμαχία για τον Λαό και τον Πλανήτη (ELA). Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε διότι, όπως μεταδίδεται, στο υφιστάμενο σχήμα κυριαρχούν δυνάμεις της παλαιάς κομμουνιστικής Αριστεράς. Βέβαια δεν φεύγουν από την ομπρέλα της ευρωομάδας Αριστερά (GUE/NGL) που συνολικά απαριθμεί 47 βουλευτές, εν τούτοις μια ακόμη διάσπαση στον χώρο της Αριστεράς είναι γεγονός. Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι έφυγε, για παράδειγμα, η ευρωομάδα του Ζακ-Λικ Μελανσόν, αλλά παρέμεινε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σχήμα που πλέον έχει μόλις επτά ευρωβουλευτές, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ. Πληροφορίες δε αναφέρουν ότι από τους επτά υπάρχουν δύο, του γερμανικού Die Linke που ετοιμάζονται να την κάνουν...

Ισως η συγκεκριμένη εξέλιξη να έφερε τον Κώστα Αρβανίτη σε αυτήν την κατάσταση, δεδομένου ότι η αδιαφορία με την οποία αντιμετωπίζει η Κουμουνδούρου όλα όσα συμβαίνουν γύρω της είναι χαρακτηριστική. Επίσης ενδεχομένως να προβληματίζει τον επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος επιδιώκει να αλλάξει όνομα και να... φάει το «Ριζοσπαστική», παραπέμποντας έτσι σε μια ακόμη κωλοτούμπα αναφορικά με το ενδεχόμενο να ζητήσει να συμμετάσχει στην ομάδα των ευρωσοσιαλιστών.

Το γεγονός ότι ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δηλώσει με κάθετο τρόπο ότι δεν πρόκειται να αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ από την ευρωαριστερά μπορεί να ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά του ευρωβουλευτή, δεδομένου ότι και για το όνομα ο πρόεδρος του κόμματος ήταν κάθετος προς τριμήνου ως προς την απόφασή του να μην αλλάξει. Οπως και να έχει, το γεγονός ότι στην Ευρώπη τα κόμματα της Αριστεράς αναζητούν τρόπο να ξεφύγουν από το... κομμουνιστικό παρελθόν κάτι σημαίνει, ειδικά έπειτα από τις ανακατατάξεις που σημειώνονται και την αδυναμία τους να προσελκύσουν νέους ψηφοφόρους.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό επιχειρεί να κάνει ο Στέφανος Κασσελάκης. Θα μπορούσε, εάν υπήρχε πίσω από τις κινήσεις του ένα πολιτικό υπόβαθρο, μια σκέψη με πολιτική στόχευση που θα βασίζεται πάνω σε μια συγκεκριμένη ιδεολογικοπολιτική πλατφόρμα. Μόνο που στην περίπτωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ όλα δείχνουν ότι προχωρά σε αιφνιδιαστικές κινήσεις μόνο και μόνο για να προκαλέσει... ντόρο με γνώμονα την πολιτική επιβίωσή του. Διότι στον ΣΥΡΙΖΑ αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι ένα παιχνίδι εσωκομματικής εξουσίας, το οποίο έχει μετατραπεί σε... Chaos of Cards κατά παράφραση της γνωστής τηλεοπτικής σειράς «House of Cards». Ενα παιχνίδι που αφήνει αδιάφορους τους πολίτες, ακόμη και τους ψηφοφόρους του κόμματος...

Και κάπως έτσι βλέπει την κατάσταση και η κυβέρνηση, η οποία παρακολουθεί τις εξελίξεις γνωρίζοντας ότι η παντελής απουσία ενός σοβαρού πολιτικού αντιπάλου δεν προσφέρει στη λειτουργία του συστήματος. Αντιθέτως, η απουσία αντιπολίτευσης καθιστά δυσκολότερο το κυβερνητικό έργο, δεδομένου ότι εκ των πραγμάτων αντίπαλος καθίσταται ο κακός εαυτός της και τα προβλήματα – ειδικά αυτά της καθημερινότητας.

Εκείνο που προβληματίζει την κυβέρνηση είναι το γεγονός ότι οι διαλυτικές τάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ (αλλά και στο ΠΑΣΟΚ) προκαλούν ακόμη μεγαλύτερη τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό. Είναι απολύτως χαρακτηριστικό το γεγονός ότι, προκειμένου να στρέψει τα βλέμματα αλλού, ο Στέφανος Κασσελάκης λειτουργεί όλο και περισσότερο ως... troll του Διαδικτύου, από κοντά όμως βρίσκονται και άλλα στελέχη, όπως ο εμφανιζόμενος εσχάτως ως διεκδικητής της αρχηγίας του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης. Με απλά λόγια, στην προσπάθεια να εμφανιστεί, ο καθένας ξεχωριστά, ως ο ικανότερος για την άσκηση αντιπολίτευσης, ο λαϊκισμός αναμένεται να ξεπεράσει κάθε όριο και να έχει χειρότερη μορφή σε σχέση με όσα μέχρι σήμερα έχουμε ζήσει.

Παράλληλα, πάντως, η κυβέρνηση παρακολουθεί με ενδιαφέρον και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ. Η εκλογή νέου αρχηγού θα δείξει και τον δρόμο που θα ακολουθήσει το τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα, το οποίο υπό την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη κινήθηκε στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ ξεχνώντας τις δεσμεύσεις περί σοβαρής αντιπολίτευσης. Σε κάθε περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίζεται αποφασισμένος να υλοποιήσει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμά του, προκειμένου να κριθεί στο τέλος της θητείας αυτής της κυβέρνησης για το έργο που θα έχει πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της ανάταξης της χώρας, με ταυτόχρονη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των πολιτών σε όλους τους τομείς.

* To άρθρο δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση του «Μανιφέστο»