Μπορεί στο ΠΑΣΟΚ να ένιωθαν μια ευφορία με τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις, ωστόσο γρήγορα πύκνωσαν τα μαύρα σύννεφα πάνω από την Χαρίλαου Τρικούπη. Στο επιτελείο του Ανδρουλάκη έχει ανάψει συναγερμός για μια σειρά από παραφωνίες, όπως η περίπτωση του Μανώλη Χριστοδουλάκη, ο οποίος εξελίσσεται σε δελφίνο, τις διαφωνίες στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, τη δημοσκοπική στασιμότητα και το κόμμα Λοβέρδου

Μετά την ένταση που προκλήθηκε με την πρόθεση του Μανώλη Χριστοδουλάκη να συμμετέχει σε κοινή εκδήλωση με τον Διονύση Τεμπονέρα και την Έφη Αχτσιόγλου, επήλθε η πλήρης ρήξη ανάμεσα στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Πλέον η ηγεσία του κόμματος θεωρεί τον Μανώλη Χριστοδουλάκη δελφίνο που περιμένει στην γωνία, σε περίπτωση ενός αρνητικού αποτελέσματος στις ευρωεκλογές. Μάλιστα ο νεαρός βουλευτής σε πρόσφατη συνέντευξη έθεσε τον πήχη του κόμματος, αναφέροντας ότι δεν αρκεί να κατακτήσει το ΠΑΣΟΚ τη δεύτερη θέση αλλά να έχει ισχυρά ποσοστά. Αυτή η δήλωση ισχυροποίησε τις καχυποψίες του Νίκου Ανδρουλάκη σχετικά με τις πραγματικές προθέσεις του βουλευτή του. 

Μάλιστα η Χαρίλαου Τρικούπη έχει βάλει στο στόχο ακόμη τρεις με τέσσερις βουλευτές που θεωρεί «ύποπτους» για μπαϊράκι μετά από ένα μη επιθυμητό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, του οποίου οι σχέσεις με τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι ανύπαρκτες, η Ευαγγελία Λιακούλη, η οποία ήρθε σε ρήξη με την ηγεσία λόγω του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια καθώς και ο βουλευτής Χαλκιδικής, Απόστολος Πανάς. Ο τελευταίος μάλιστα δήλωσε γεμάτο νόημα σε συνέντευξη του στο κανάλι της Βουλής ότι δεν αρκεί η δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές και ισχυρίστηκε ότι ποσοστά της τάξης του 14% και 15% δεν θα είναι ικανοποιητικά. 

Η δημοσκοπική στασιμότητα 

Φυσικά τα στελέχη που ρίχνουν προειδοποιητικές βολές στον Νίκο Ανδρουλάκη για τα ποσοστά του κόμματος και ανοίγουν έμμεσα πιθανό θέμα ηγεσίας μετά τις ευρωεκλογές, δεν το κάνουν τυχαία. Σε όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ έχει ταβάνι το 15% με αναγωγή, γεγονός που προβληματίζει και την Χαρίλαου Τρικούπη. Μάλιστα εσχάτως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει ψυχρανθεί με πολύ γνωστό δημοσκόπο, τον οποίο μέχρι πρότινος θεωρούσε γκουρού, καθώς του ανέφερε ότι το κόμμα δείχνει να έχει «πιάσει ταβάνι» ενώ η προβληματική δημοφιλία του Ανδρουλάκη εμποδίζει την περαιτέρω άνοδο. 

Σε αυτό το δύσκολο κλίμα πρέπει να προσθέσουμε και τη διαφωνία 10-12 βουλευτών από την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι δηλώνουν ότι θα πάνε κόντρα στην κομματική γραμμή και θα καταψηφίσουν ή θα απέχουν από την ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια, δημιουργώντας νέο πονοκέφαλο στον Νίκο Ανδρουλάκη. Άλλωστε χαρακτηριστικό είναι το έντονο επεισόδιο για το θέμα ανάμεσα στην Νάντια Γιαννακοπούλου και τον Πάρη Κουκουλόπουλο. Τέλος τα σύννεφα πύκνωσαν ακόμη περισσότερα μετά την ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου ότι θα δημιουργήσει νέο κεντρώο κόμμα με στόχο να κατέβει στις ευρωεκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του αναγκάστηκε να επιτεθεί στον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, αναγνωρίζοντας έτσι ότι ο Ανδρέας Λοβέρδος θα αποσπάσει ικανά στελέχη και πολύτιμες ψήφους από το κόμμα, ιδιαίτερα στην Αττική. Το εσωκομματικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ μοιάζει εκρηκτικό και όλοι περιμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών για να ανοίξουν τους ασκούς του Αιόλου.