Σε μια κατάθεση πιστοποιητικών «ΠΑΣΟΚοφροσύνης» αναγκάστηκε να προβεί ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Μανώλης Χριστοδουλάκης, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Γιώργο Κακούση και Άννα Λιβαθυνού. Κατόπιν του ντόρου που δημιουργήθηκε γύρω από την εκδήλωση στην οποία είναι ομιλητής, μαζί με τον Διονύση Τεμπονέρα και την Έφη Αχτσιόγλου, το ΠΑΣΟΚ επισήμως τον «άδειασε» καθώς όλα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που συμμετείχαν σε πολιτικές εκπομπές -μεταξύ των οποίων και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος- επέμειναν ότι το κόμμα δεν είχε λάβει γνώση για την συγκεκριμένη εκδήλωση, ενώ παράλληλα χαρακτήρισαν τη συμμετοχή του αυτή, προβληματική. Ο κύριος Χριστοδουλάκης στην σημερινή του παρουσία, φρόντισε να (απο)δείξει ότι είναι «στρατιώτης της παράταξης» και ότι δεν αμφισβητεί τον Νίκο Ανδρουλάκη, αφήνοντας και κάποιες αιχμές για όσους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ «σήκωσαν» το θέμα.

Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης θέλησε να υποβαθμίσει την συμμετοχή του σε μια εκδήλωση, η οποία τιτλοφορείται «απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ποιος;», λέγοντας ότι είναι μια εκδήλωση σαν όλες τις άλλες -για την οποία δεν χρειάζεται να πάρει άδεια και για αυτό δεν ενημέρωσε-, ενώ προσέθεσε ότι θα πήγαινε εκεί και θα έλεγε πως, η απάντηση στο ερώτημα της εκδήλωσης, είναι «το ΠΑΣΟΚ και ο Νίκος Ανδρουλάκης»! Δηλαδή, βγήκε στον αέρα για να πείσει τους συντρόφους του στο ΠΑΣΟΚ, ότι είναι τόσο αφελής που δεν κατάλαβε κατά που πάει το πράγμα, με τους συγκεκριμένους συνομιλητές (Τεμπονέρας - Αχτσιόγλου), δεδομένης της σχέσης των δυο καθώς και των εσωτερικών συσχετισμών από πλευράς Τεμπονέρα και ΣΥΡΙΖΑ. Αν καταφέρει να τους πείσει, τότε κάνει για αρχηγός του κόμματος.

Ενδιαφέρον έχει η αποστροφή του λόγου του «θα τη δώσω τη μάχη αυτή και την Τρίτη (σ.σ. η ημέρα της εκδήλωσης). Από την πρώτη γραμμή, όχι από τη δεύτερη», καθώς το συγκεκριμένο καρφί έχει ως αποδέκτες όλους εκείνους που τον άδειασαν, ενώ παράλληλα για τον Ανδρέα Σπυρόπουλο, είπε ότι μιας κι αυτός έχει χρηματίσει γραμματέας του κόμματος, θα επέλεγε διαφορετική διατύπωση -περί της προβληματικότητας της συμμετοχής του στην εκδήλωση-, προσθέτοντας ότι «αυτό ο καθένας το αξιολογεί». Είναι σαφές ότι Μανώλης Χριστοδουλάκης, θεωρεί ότι υπάρχει κάποιο power play σε βάρος του, από στελέχη που θέλησαν -και κατάφεραν- να τον εκθέσουν. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η κόντρα, καθώς και που θα τοποθετηθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Η δήλωση του Μανώλη Χριστοδουλάκη

Άννα Λιβαθυνού: «Ο κύριος Ανδρουλάκης γνώριζε για την εκδήλωση αυτή και για την παρουσία σας εκεί; Γιατί ακούστηκε ότι το κόμμα δεν το ήξερε».

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Επειδή θεωρώ αυτή την κουβέντα λίγο υποκριτική, υπάρχουν δεκάδες εκδηλώσεις κάθε εβδομάδα, παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, ανοιχτές εκδηλώσεις -πάνε τα στελέχη μας, όλοι, εκπρόσωποι του κόμματος, μη-εκπρόσωποι του κόμματος- μην κοροϊδευόμαστε. Δεν υπάρχει ότι "παιδιά, θα είμαι εκεί, παιδιά θα είμαι εκεί". Πάω εκεί, λέω τη γνώμη του κόμματος, πάω δίπλα, λέω τη γνώμη του κόμματος, έρχομαι σε εσάς, λέω τη γνώμη του κόμματος, πάω παραπέρα, λέω τη γνώμη του κόμματος. Αυτό δεν χρειάζεται άδεια. Άμα γινόταν η εκδήλωση -οποιαδήποτε εκδήλωση, όχι αυτή- και έλεγα κάτι, το οποίο είναι εκτός κομματικής της γραμμής. Προφανώς, μόνος μου θα έβαζα τον εαυτό μου, στην διαδικασία της έγκλισης. Μόνος μου. Αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνεται πριν γίνει η εκδήλωση και πριν ακούσει ο καθένας, πώς τοποθετούμαι εγώ τουλάχιστον».

Γιώργος Κακούσης: «"Καθίστε να δείτε τι θα πω", αυτό λέτε, έτσι;»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Ούτε καν αυτό. Λέω πολύ απλά ότι παιδιά, εγώ είμαι εδώ πέρα και κάθε μέρα δίνω μάχη για την παράταξή μου. Δεν έχω δώσει κανένα σημείο που να μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το οτιδήποτε».

Άννα Λιβαθυνού: «Εσείς είχατε ενημερώσει τον κύριο Ανδρουλάκη, για αυτή την εκδήλωση και ότι εσείς θα είστε εκεί;»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Όχι. Αλλά δεν το θεωρώ μείζον, γιατί κάποιοι το ανέδειξαν σε κυρίαρχο γεγονός. Αύριο μιλάω σε μια εκδήλωση για τη βία. Την προηγούμενη εβδομάδα, μιλούσα σε μια άλλη εκδήλωση. Πάω εκεί πέρα και λέω τη γνώμη του ΠΑΣΟΚ».

Άννα Λιβαθυνού: «Ναι αλλά εκεί υπάρχουν και κάποια επίσης πρόσωπα. Όπως ο κύριος Διονύσης Τεμπονέρας και η κυρία Έφη Αχτσιόγλου. Δεν είναι το ίδιο».

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Και στις άλλες εκδηλώσεις. Και εδώ και στις άλλες εκδηλώσεις, λέμε συγκεκριμένα πράγματα. Ας κριθούμε επί αυτών. Αν κάποιος έχει να μου προσάψει κάτι για αυτά που λέω, με πολύ μεγάλη χαρά να το κάνει. Δεν θεωρώ ότι έχει όμως».

Γιώργος Κακούσης: «Εάν ξέρατε ότι θα γίνει τόσος ντόρος, θα είχατε πει το "ναι" από την αρχή;»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Δεν συνηθίζω να σταθμίζω τις επιλογές μου, με βάση τον ντόρο που θα προκαλέσουν, αλλά με βάση το - αν θεωρώ ότι είναι πολιτικά ορθές, αν συνεισφέρουν σε κάτι. Και το πρώτο στο οποίο θέλω να συνεισφέρουν, είναι η συζήτηση για την εξωστρέφεια των θέσεων και της στρατηγικής του κόμματός μου. Θα τη δώσω τη μάχη αυτή και την Τρίτη -όπως τη δίνω καθημερινά- και θα συνεχίσω να το κάνω. Από την πρώτη γραμμή, όχι από τη δεύτερη».

Άννα Λιβαθυνού: «Πάντως εχθές ο κύριος Σπυρόπουλος είπε από τη μία, ότι το κόμμα δε γνώριζε για την εκδήλωση και την παρουσία σας εκεί και το δεύτερο, χαρακτήρισε και προβληματική μάλιστα, την παρουσία σας εκεί. Τι απαντάτε;»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Δεν θέλω να σχολιάσω την διατύπωση του γραμματέα του κόμματός μου. Έχω υπάρξει σε αυτή τη θέση, έχω διαχειριστεί διάφορα θέματα. Εγώ ίσως θα επέλεγα διαφορετικές διατυπώσεις. Αλλά αυτό ο καθένας το αξιολογεί».

Άννα Λιβαθυνού: «Αυτό σας αγχώνει λιγάκι; Σας προβληματίζει από τη στιγμή που υπήρξε αυτή η τοποθέτηση από τον ίδιο - και μπορεί κι άλλα στελέχη να έχουν αυτή την άποψη;»

Μανώλης Χριστοδουλάκης: «Εγώ ίσως να επέλεγα διαφορετικές διατυπώσεις, αλλά δεν είναι αυτό το μείζον. Εγώ έκανα μια επιλογή που αφορά το πώς μπορεί η θέση της παράταξής μου, να εκφράζεται όσο πιο δυνατά, στιβαρά και με εξωστρέφεια γίνεται. Αυτό δεν το ζυγίζω».