Και οι δύο βρέθηκαν στο επίκεντρο της επικαιρότητας όταν συναντήθηκαν στο ίδιο πάνελ με την Εφη Αχτσιόγλου για το μέλλον της Κεντροαριστεράς: ο Μανώλης Χριστοδουλάκης του ΠΑΣΟΚ και ο Διονύσης Τεμπονέρας του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκουν στους προεδρικούς των κομμάτων τους και εκείνο το συναπάντημα πιθανολογείται πως καθορίζει τις εξελίξεις και τις σχέσεις τους με Χαριλάου Τρικούπη και Κουμουνδούρου αντίστοιχα.
Παρότι τοποθετούνται στην ίδια κατηγορία των «απέναντι» μετά την εκδήλωση «Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;», οι πορείες των δύο στελεχών δεν είναι ίδιες.
Ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ από το 2013, ήταν επικεντρωμένος στην εργασία του. Την περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ υπηρέτησε στον κρατικό μηχανισμό (σύμβουλος αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, σύμβουλος διοίκησης ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, σύμβουλος υποδιοικητή ΕΤΕΑΕΠ) και έναν χρόνο ως γενικός γραμματέας Ναυτιλίας, όμως στο κομματικό προσκήνιο και στην πρώτη γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρέθηκε μετά την ήττα του 2019. «Αν και μας προσφέρθηκαν, δεν διεκδικήσαμε ποτέ καρέκλες» ανέφερε στο συνέδριο – η κομματική φημολογία μιλάει, μεταξύ άλλων, για πρόταση εκ μέρους του Αλέξη Τσίπρα να τοποθετηθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του καλοκαιριού, την οποία αρνήθηκε. Στις εσωκομματικές εκλογές δεν έβαλε υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επέλεξε να μη σηκώσει το γάντι ούτε στο συνέδριο, στην πρόκληση «βρείτε αντίπαλο και πάμε» του Στέφανου Κασσελάκη.
Από τη μεριά του, ο Μανώλης Χριστοδουλάκης, οργανωμένος στο ΠΑΣΟΚ από τα φοιτητικά του χρόνια, βγήκε στο πολιτικό προσκήνιο τον Απρίλιο του 2018, όταν ανέλαβε τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ – θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και λίγους μήνες μετά την αλλαγή ηγεσίας, αναλαμβάνοντας και τη θεσμική εκπροσώπηση του κόμματος από τη στιγμή που η Φώφη Γεννηματά μπήκε στο νοσοκομείο, χωρίς (παρά τη σχετική φημολογία) να θέσει ο ίδιος υποψηφιότητα. Παρότι είναι γνωστό πως δεν άνηκε ποτέ στην ομάδα των στελεχών που στήριζαν τον Νίκο Ανδρουλάκη, η μεταβατική περίοδος ήταν ομαλή: στις τελευταίες εκλογές, ο Χριστοδουλάκης, μέλος πια του νέου Πολιτικού Συμβουλίου, εξελέγη βουλευτής στην Ανατολική Αττική και αποτελεί τον νεότερο βουλευτή της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
Ενα βήμα πίσω ενόψει ευρωεκλογών
Ο Τεμπονέρας, ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, παρενέβαινε (όσο περνούσε ο καιρός πιο επικριτικά) στις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ από την παραίτηση του Τσίπρα και μετά – το οριακό σκηνικό με τη σημερινή ηγεσία ήρθε λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση της εκδήλωσης με τον Χριστοδουλάκη και την Εφη Αχτσιόγλου, όταν του ζητήθηκε να αποχωρήσει από τη θέση του επιστημονικού συνεργάτη. Ο Τεμπονέρας παραμένει μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, ενός οργάνου ωστόσο που από εδώ και πέρα φαίνεται πως θα συνεδριάζει σπάνια, καθώς έχει μπει σε λειτουργία το Εκτελεστικό Γραφείο. Ο ίδιος ο Τεμπονέρας φέρεται να έχει κάνει ένα βήμα πίσω ενόψει της κομματικής προσπάθειας για τις ευρωεκλογές, εν αναμονή των εξελίξεων, επιμένοντας ωστόσο στην ατζέντα του «Δημοκρατικού Μετώπου».
Αποδοκιμασία από τη Χαριλάου Τρικούπη
Ρήξη με τον Χριστοδουλάκη δεν υπήρξε ποτέ, ωστόσο η Χαριλάου Τρικούπη εξέφρασε μέσω δηλώσεων στελεχών του στενού κύκλου Ανδρουλάκη την αποδοκιμασία της στην παρουσία του στην εκδήλωση της τριάδας. Το «κόψιμο» στην εκδήλωση για το περιβάλλον στο επίσημο ΠΑΣΟΚ το αρνούνται κατηγορηματικά, λέγοντας σε όλους τους τόνους πως δεν ήταν εκείνοι υπεύθυνοι για το πάνελ των ομιλητών, αλλά ο γραμματέας Περιβάλλοντος Παναγιώτης Δημόπουλος και το ινστιτούτο InSocial. Ο ίδιος ο βουλευτής, που τονίζει στους συνομιλητές του ότι θεωρεί τον εαυτό του «στρατιώτη» στην παράταξη, έδωσε κανονικά το «παρών» και το ίδιο θα συνεχίσει να κάνει στον δρόμο για τις ευρωκάλπες, στηρίζοντας δημόσια τη στάση του κόμματος. Σε αυτό το πλαίσιο, ωστόσο, υπάρχουν στελέχη που εκτιμούν πως οι τελευταίες μέρες συσπειρώνουν αντιδράσεις στο πρόσωπο του Χριστοδουλάκη, με τρόπο που πριν δεν συνέβαινε.
Πηγή: tanea.gr