Δίχως (πάρα) πολλές περιστροφές ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Σπυρόπουλος είπε ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο για τα μη-κρατικά πανεπιστήμια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Action 24, στους δημοσιογράφους Ντόρα Κουτροκόη και Νίκο Υποφάντη. Κληθείς να τοποθετηθεί, εάν τελικά το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει το νομοσχέδιο για τα μη-κρατικά πανεπιστήμια, ο κύριος Σπυρόπουλος άρχισε να πλατειάζει την επιχειρηματολογία του -προφάσεις εν αμαρτίαις-, ότι είναι αναγκαία η ύπαρξη της συναίνεσης στο εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς και ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να εμπιστευτεί την κυβέρνηση σε τέτοια θέματα επειδή «τορπίλισε» την συναίνεση στο νομοσχέδιο με την ψήφο των αποδήμων. Κληθείς να αποσαφηνίσει την θέση του, εάν δηλαδή το ΠΑΣΟΚ θα το ψηφίσει τελικά το νομοσχέδιο για τα μη-κρατικά πανεπιστήμια, ο κύριος Σπυρόπουλος τελικά είπε ότι έτσι όπως το παρουσίασε το νομοσχέδιο το υπουργείο Παιδείας, δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ να το υπερψηφίσει.

Ενδιαφέρουσα όμως ήταν η ιστορική αναδρομή που έκανε ο κύριος Σπυρόπουλος, καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «δεν κάνουμε έναν διάλογο 10 ημερών, όσο το νομοσχέδιο θα τεθεί στη δημόσια διαβούλευση. Θέλω να σας θυμίσω ότι ο νόμος της Άννας Διαμαντοπούλου, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 2010, πήρε σχεδόν 250 βουλευτές. Ο διάλογος με την αντιπολίτευση και η δημόσια διαβούλευση με πάρα πολλές αλλαγές, διήρκησε 14 μήνες. Αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στην παιδεία, στην υγεία, σε μεγάλα ζητήματα που έχουν εθνική διάσταση, πρέπει να κάνεις ουσιαστικό διάλογο». Δηλαδή, εάν κάτι δεν γίνει σε «χρόνους ΠΑΣΟΚ», δεν μπορεί να γίνει. Και αναρωτιέται μετά κανείς, γιατί αυτή χώρα πήρε την «κάτω βόλτα».

Είναι αστείο η «υπεύθυνη αντιπολίτευση» -όπως συνηθίζει να αποκαλεί το ΠΑΣΟΚ ο Νίκος Ανδρουλάκης-, να θέλει διαβουλεύσεις άνω του ενός έτους, προκειμένου να μπορέσει η κυβέρνηση να προβεί σε μεταρρυθμίσεις. Και αυτό έρχεται από ένα κόμμα, το οποίο ψέγει την Δικαιοσύνη, για τις -ομολογουμένως- αργές διαδικασίες της, μέχρι να βγάλει αποφάσεις! Με κάτι τέτοιες αρτηριοσκληρωτικές αντιλήψεις, η χώρα δεν προχώρησε μπροστά, μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη τη στιγμή που έπρεπε, κατά την δεκαετία του 1980 και του 1990. Τελικά το «νέο» ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, στην πραγματικότητα είναι το γνήσιο, ορθόδοξο αρτηριοσκληρωτικό ΠΑΣΟΚ του 1980.

Η δήλωση του Ανδρέα Σπυρόπουλου

Ντόρα Κουτροκόη: «Θα το καταψηφίσετε το νομοσχέδιο, κύριε Σπυρόπουλε; Για να καταλάβουμε».

Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Εμείς κάναμε μια μεγάλη εκδήλωση τη Δευτέρα. Καλέσαμε πολύ σημαντικούς ανθρώπους και συζητάμε για τα ζητήματα της παιδείας, γιατί είναι το πιο σημαντικό. Δεν κάνουμε έναν διάλογο 10 ημερών, όσο το νομοσχέδιο θα τεθεί στη δημόσια διαβούλευση. Θέλω να σας θυμίσω ότι ο νόμος της Άννας Διαμαντοπούλου, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ του 2010, πήρε σχεδόν 250 βουλευτές. Ο διάλογος με την αντιπολίτευση και η δημόσια διαβούλευση με πάρα πολλές αλλαγές, διήρκησε 14 μήνες. Αν θέλουμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές στην παιδεία, στην υγεία, σε μεγάλα ζητήματα που έχουν εθνική διάσταση, πρέπει να κάνεις ουσιαστικό διάλογο. Αυτό το οποίο μας φέρνει αυτή τη στιγμή η Νέα Δημοκρατία ως νομοσχέδιο, δεν πληροί τις ουσιαστικές επιδιώξεις που θα έπρεπε να έχει, κατά την άποψή μας».

Ντόρα Κουτροκόη: «Εμείς καταλαβαίνουμε ότι δεν θα το ψηφίσετε, κύριε Σπυρόπουλε, απ' τον τρόπο που σας ακούμε να τοποθετείστε».

Ανδρέας Σπυρόπουλος: «Μα, σας απαντώ ξεκάθαρα σε αυτό. Έτσι όπως παρουσιάζεται, ο τρόπος συνύπαρξης των δημοσίων με τα μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά έτσι όπως το παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας, δεν είναι προς τη θετική κατεύθυνση και δεν μπορούμε να το υπερψηφίσουμε».