Ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν λέει όχι στα μη κρατικά πανεπιστήμια. Λέει όμως όχι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης και προτείνει το σκανδιναβικό μοντέλο με παράλληλη αλλαγή του άρθρου 16 του συντάγματος μέσα από μια αναθεώρηση, δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων από το 2028 και μετά. Τα μικροκομματικά παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ ξανά στο προσκήνιο.

Τα όσα έγιναν στην εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία με αντικείμενο το θέμα της ίδρυσης και λειτουργίας μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι δείγμα μιας νοοτροπίας κυρίαρχης στο συγκεκριμένο κόμμα, με τα ήξεις αφήξεις και τα ναι μεν αλλά που πάντα προκαλούσαν απίστευτες καθυστερήσεις στον εκσυγχρονισμό της χώρας επιτρέποντας σε όλους να κάνουν τις δικές τους εκτιμήσεις.

Κάτι περίπου σαν τις βάσεις του ΝΑΤΟ που… έφευγαν αλλά παρέμεναν ή τα επιδόματα που κάλυπταν τις αυξήσεις των μισθών που το ΠΑΣΟΚ δεν έδινε. Αυτό δείχνει να κάνει και με το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που ήδη βρίσκεται προς συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Καταθέτοντας μια δική του πρόταση, το λεγόμενο «σκανδιναβικό μοντέλο», που θύμισε και λίγο την περίοδο Γιώργου Παπανδρέου ο οποίος μιλούσε για τη… Δανία του Νότου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Μίλησε για πρόταση που συνδέεται με την αναθεώρηση του άρθρου 16 υποστηρίζοντας πως το νομοσχέδιο της κυβέρνησης δεν λύνει το πρόβλημα.

Το πασοκικού τύπου παιχνίδι που στήνεται απλό: ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί να εμφανιστεί ως… εκσυγχρονιστής καθώς και ότι δεν είναι ίδιος με τον Στέφανο Κασσελάκη, οπότε δηλώνει υπέρ των μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών, πανεπιστημίων, αλλά επί της ουσίας βάζει εμπόδια για την άμεση έναρξη των σχετικών διαδικασιών.

Οι αναφορές του σαφείς μετά το ερώτημα που έθεσε: «Πώς μπορεί να δημιουργηθεί πεδίο συναίνεσης, όταν μιλάμε για ένα νομοσχέδιο που συζητάμε τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν μέσα σε μία εβδομάδα;» σημειώνοντας πως το κόμμα του όταν έφερε μία μεγάλη μεταρρύθμιση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση συζητούσε επί μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε ότι «δεν θα σταθούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων» για να συνεχίσει όμως με πολλά αλλά. Τόσο που όπως εξήγησε οδηγούν στο να μην ψηφιστεί από το ΠΑΣΟΚ το νομοσχέδιο της κυβέρνησης όπως αυτό κατατέθηκε.

Πρώτα απ' όλα το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη θέτει «γεωγραφικά κριτήρια διασφαλίζοντας την ισόρροπη περιφερειακή ανάπτυξη», υποστηρίζοντας πως «δεν μπορούν να έρθουν όλα στην Αθήνα γιατί κάποιοι εκ των προτέρων γνώριζαν τις ρυθμίσεις που φέρνει σήμερα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και έχουν προετοιμάσει τις επενδύσεις τους. Αυτό δεν είναι λογικό, δεν είναι σωστό και δεν επιτρέπουμε να συμβεί».

Επίσης αποσαφηνίζει ότι «ο πιο καθαρός τρόπος είναι αυτό να γίνει με αναθεώρηση του άρθρου 16 του συντάγματος. Με καθαρά λόγια και καθαρές πράξεις» ενώ καταγγέλλει την κυβέρνηση ότι «δεν θέλησε να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο. Μία ακόμα φορά δεν επιδιώκει τη συναίνεση, αλλά προσπαθεί να την εκβιάσει».

Και αφού μίλησε για κυβερνητική πρόταση που γράφτηκε «στα υπόγεια του υπουργείου» τόνισε:

«Καλούμαστε απλά να ψηφίσουμε, να συμφωνήσουμε ή να διαφωνήσουμε. Αυτό ποιον συμφέρει; Τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Όχι ένα κόμμα της λογικής, του διαλόγου, των συναινέσεων, όπως είναι η παράταξή μας. Εμείς, λοιπόν, δεν μπορούμε να είμαστε παθητικοί αποδέκτες μίας ρύθμισης της οποίας οι συνέπειες δεν περιορίζονται στη διάρκεια ζωής μίας κυβέρνησης αλλά αφορούν το μέλλον της χώρας».

Συνέχισε υπογραμμίζοντας πως «εμείς θέλουμε μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά. Δεν μιλάμε για ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ. Με τον όρο ''μη κερδοσκοπικά'' δεν κάνουμε αυτό που κάνει η Νέα Δημοκρατία που τον χρησιμοποιεί μετά τα ''μη κρατικά'' για να κάνει by pass το σύνταγμα και να προσπεράσει τον έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Αφού ανέφερε διάφορες θεωρίες συνωμοσίας και τις συνήθεις καταγγελίες περί εξυπηρέτησης συμφερόντων κατέληξε:

«Η χώρα θα πάει μπροστά με ένα ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και με μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά βάσει του σκανδιναβικού μοντέλου, όπως προτείνουμε σήμερα».

Με απλά λόγια ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει όχι στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Εν τούτοις και στην περίπτωση αυτήν θα κληθεί να αντιμετωπίσει ενδεχομένως και σύντομα το ζήτημα των μη κρατικών πανεπιστημίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι πρόθεσή του είναι να προχωρήσει στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Και αυτό θα το πράξει. Δεδομένου όμως ότι μια τέτοια διαδικασία θα ολοκληρωθεί το 2028 -ίσως και αργότερα- η νομοθετική ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνησή του αποτελεί μια λύση σημαντική ως προς την αντιμετώπιση του θέματος στην Ελλάδα.

Και εκεί τα… πασοκικά παιχνίδια γίνονται αφηγήματα και παραμύθια χωρίς δράκο.

Υγ.: Πάντως ορατό είναι το ενδεχόμενο και στην περίπτωση των μη κρατικών πανεπιστημίων και τη στάση του ΠΑΣΟΚ να υπάρξουν εσωκομματικές αντιδράσεις αφού στελέχη και βουλευτές τάσσονται υπέρ της ρύθμισης της κυβέρνησης και βλέπουν με δυσπιστία κινήσεις που… κλοτσούν παρακάτω το τενεκεδάκι όσον αφορά μια ακόμη μεταρρύθμιση. Το πρόσφατο παράδειγμα της επιστολικής ψήφου ακόμη προκαλεί προβληματισμό στη Χαριλάου Τρικούπη.