Οι παλινωδίες –κατά κόσμον κωλοτούμπες– σε εμβληματικές μεταρρυθμίσεις και τομές ιδιαίτερης σημασίας για τη χώρα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, πέραν της εσωκομματικής γκρίνιας και δυσφορίας, εγείρουν ερωτήματα ως προς την τακτική του, ειδικά ως προς το σημείο της ταύτισης με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη και τα οφέλη αυτής.

Πιο συγκεκριμένα: μπορεί οι δημοσκοπήσεις να καταγράφουν το ΠΑΣΟΚ στη δεύτερη θέση ενόψει ευρωεκλογών, εν τούτοις οι διαφορές είναι μικρές. Επίσης με τη συσπείρωση να φτάνει το 85% η αναζήτηση νέων ψηφοφόρων καθίσταται επιτακτική. Όμως ο λαϊκισμός και το «όχι σε όλα» δεν δύναται να οδηγήσει στην προσέλκυση ψηφοφόρων από το πολυπόθητο κέντρο. Έναν χώρο στον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει κυρίαρχος.

Στο πλαίσιο αυτό η Χαριλάου Τρικούπη προσανατολίζεται στους ψηφοφόρους αριστερά του ΠΑΣΟΚ. Στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλο μέρος των οποίων προέρχεται από το παλαιό ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα στο σημείο αυτό είναι ένα: γιατί να επιλέξουν την επιστροφή σε ένα κόμμα από το οποίο έφυγαν προ 10 και πλέον ετών, τη στιγμή που δεν προσφέρει κάτι διαφορετικό από αυτό στο οποίο έχουν βρεθεί τα τελευταία χρόνια. Και κυρίως γιατί να μετακινηθούν σε ένα κόμμα που επίσης δεν δίνει προοπτική εξουσίας και δεν καταγράφει οποιαδήποτε δυναμική.

Η… αντιγραφή του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο λαϊκισμού, το «όχι σε όλα» για εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων, η αδυναμία κατάρτισης προτάσεων και κυρίως η καταψήφιση νομοσχεδίων, όπως για παράδειγμα η επιστολική ψήφος και η αναμενόμενη καταψήφιση του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, καθιστά το κόμμα έναν παράλληλο σχηματισμό με τη σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση.

Στις δημοσκοπήσεις το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται δεύτερο εν όψει ευρωεκλογών. Όμως δεν έχει δυναμική. Δεν ανεβάζει… στροφές και δεν παράγει θετικά αποτελέσματα που να μπορούν να γίνουν αποδεκτά από τους πολίτες. Ο Νίκος Ανδρουλάκης επίσης στην καταλληλότητα του πρωθυπουργού αν δεν υπολείπεται τότε… ισοβαθμεί με τον Στέφανο Κασσελάκη. Οι ψηφοφόροι μάλιστα δεν δείχνουν διατεθειμένοι να τους προσφέρουν ένα ισχυρό ποσοστό.

Ως εκ τούτου, το ενδεχόμενο να μην είναι τελικά δεύτερο κόμμα ίσως και να μην είναι ένα μακρινό σενάριο. Άλλωστε τα ποσοστά στα οποία κινείται στις δημοσκοπήσεις είναι ιδιαιτέρως χαμηλά για τα όσα διεκδικεί πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τη δυνατότητα να κάνει κάποια ανατροπή. Και τα δύο κόμματα θα κινηθούν πάντως σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα με αποτέλεσμα η επόμενη των ευρωεκλογών ημέρα να αναμένεται με ενδιαφέρον.

...