συνέδριο (το) 1. φεστιβάλ σταντ-απ κωμωδίας «και στο φετινό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκαν πολλοί και καλοί κωμικοί, αλλά αυτός που έβγαλε το περισσότερο γέλιο ήταν ο Στέφανος» 2. ομαδική ψυχοθεραπεία «έχω γνωρίσει ανθρώπους που πάνε σε συνέδρια και όχι μόνο δεν τους βλέπω να θεραπεύονται, αλλά συχνά η κατάστασή τους επιδεινώνεται» 3. αυτό που ικανοποιεί μια κυβέρνηση «δεν νομίζω ότι μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερο συνέδριο από αυτήν την αντιπολίτευση»

Ενα θέαμα με χαμηλή βαθμολογία

Από την είσοδο του Στέφανου με τα στενά ρούχα στο κλειστό του Τάε Κβον Ντο, μέχρι τις ομιλίες των πικραμένων συνέδρων, δεν υπήρχε τίποτα στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που να μην έμοιαζε με κωμωδία. Αλλά αυτό, κρίνοντας από το επίπεδο του στελεχιακού δυναμικού του κόμματος, ήταν απολύτως αναμενόμενο. Τουλάχιστον περισσότερο αναμενόμενο από τις εμβριθείς αναλύσεις οι οποίες με απόλυτη σοβαρότητα προσπαθούν να διεισδύσουν στη σκέψη του μπροέδρου Αλέκση και του ηγέτη της Τζάκρη, δηλαδή στο πουθενά. Καταλαβαίνω την ανάγκη κάποιου που ασχολείται με την πολιτική στην Ελλάδα να προσδώσει μια κάποια αξία στο αντικείμενό του, αλλά δυστυχώς οι πρωταγωνιστές της παράστασης στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βοηθούν. Τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Κασσελάκης, δύο άνθρωποι που απέκτησαν εξουσία μόνο χάρη στη συγκυρία, δεν έχουν ούτε την ευφυΐα ούτε την ψυχολογική συγκρότηση να καταστρώσουν και να εκτελέσουν κάποιο σχέδιο της προκοπής. Το αποτέλεσμα είναι κάποιοι πολιτικοί αναλυτές να μοιάζουν με κριτικούς κινηματογράφου οι οποίοι μιλούν για το «Ρόδα, Τσάντα και Κοπάνα Νο2» λες και πρόκειται για την «Εβδομη Σφραγίδα».

Απωθημένα

Οι συχνές αναφορές των ομιλητών στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στις εποχές του ΕΑΜ και του Εμφυλίου ήταν άλλη μια απόδειξη ότι η Αριστερά δεν είναι πολιτική παράταξη με λύσεις και το μόνο το οποίο μπορεί να κάνει είναι να εμφανιστεί ως απέλπιδα προσπάθεια εκτόνωσης απωθημένων.

Ετοίμαζαν δικό τους καρναβάλι

Εν τω μεταξύ η 10η Μαρτίου θα ήταν πραγματικά ταιριαστή ημερομηνία για εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς πρόκειται για την προτελευταία Κυριακή της Αποκριάς και σε περίπτωση που οι υποψήφιοι ήταν περισσότεροι από δύο και χρειαζόταν και δεύτερος γύρος, αυτός θα γινόταν ταυτόχρονα με την κορύφωση του καρναβαλιού. Αλλά ίσως οι σύνεδροι σκέφτηκαν ότι είναι πολύ δύο καρναβάλια σε μια μέρα.

Εισβολές

Το Σάββατο που μας πέρασε δεν συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας στην Ευρώπη, η οποία ήρθε σε συνέχεια της ψηφιακής και οικονομικής εισβολής της Μόσχας, η οποία όμως έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια.