αντιπολίτευση (η) 1. ψυχολογική διαταραχή στην οποία κάποιος τα βλέπει όλα μαύρα και ταυτοχρόνως απορρίπτει οποιαδήποτε πρόταση για αλλαγή ή εξέλιξη «πολλοί νομίζουν ότι το να πάσχεις από αντιπολίτευση είναι μόνο βάσανο ενώ στην πραγματικότητα είναι και πολύ βολικό» 2. οτιδήποτε βοηθά μια κυβέρνηση, φιλοκυβερνητικό «και ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ και όλα τα υπόλοιπα κόμματα είναι αντιπολίτευση»

Αντίπαλοι σε πλήρη αχρηστία

Μπορεί εμείς απλώς να γελάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, αλλά υπάρχει κάποιος που, χάρη κυρίως σ’ αυτά τα δύο κόμματα, είναι στ’ αλήθεια ευτυχισμένος: ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης. Δεν πρέπει να έχει υπάρξει άλλος πρωθυπουργός που να έχει απέναντί του πολιτικούς αντιπάλους τόσο άχρηστους, ώστε μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης, το δημοσκοπικό άθροισμα δεύτερου και τρίτου κόμματος να μην μπορεί να ξεπεράσει εκείνο της ΝΔ. Και το χειρότερο είναι ότι ενώ οι δύο αρχηγοί είναι φανερά ανεπαρκείς, μέσα στα κόμματά τους δεν υπάρχει κανείς λιγότερο ανεπαρκής για να τους αντικαταστήσει. Και είναι απολύτως λογικό: και τα δύο «μεγάλα» κόμματα της αντιπολίτευσης ανήκουν σε μια παράταξη της οποίας οι ιδέες είναι πιο ξεπερασμένες κι από γραμμόφωνο, γεγονός το οποίο τα κάνει αποκρουστικά για οποιονδήποτε στοιχειωδώς σοβαρό και σύγχρονο άνθρωπο, με αποτέλεσμα ακόμα και τα νέα στελέχη τους να είναι ο κατιμάς της πολιτικής.

Επιθεώρηση

Μετά την ολοκλήρωση του 4ου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ νομίζω πως η μόνη αλλαγή που φανερά έχει ανάγκη το κόμμα είναι να οριστεί το Δελφινάριο ως χώρος διεξαγωγής του 5ου συνεδρίου αφού, όπως και να το κάνουμε, είναι πολύ καταλληλότερο για τέτοιου είδους θεάματα.

Ενας πρόεδρος κολλημένος στην αντίδραση

Είναι τόσο πεισματική η σχεδόν κνίτικη άρνηση του συντρόφου Ανδρουλάκη να εισχωρήσει στον 21ο αιώνα που θέλει να καταψηφίσει τον νόμο για τα μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια επειδή, λέει, θέλει τα πανεπιστήμια που θα ανοίξουν στην Ελλάδα να είναι μη κρατικά-μη κερδοσκοπικά. Εν ολίγοις, η στάση του στο θέμα είναι τύπου – «Νίκο, θέλεις να παραγγείλουμε πίτσα» – «Όχι, δεν θέλω να παραγγείλουμε πίτσα. Εγώ θέλω να φάω πίτσα».

Περιμένουμε

Κουίζ ελληνομάθειας: Πόσες φορές απαιτείται να γίνει η ερώτηση «τι έχει απογίνει εκείνη η ΕΔΕ που θα έκανε το Πανεπιστήμιο Αθηνών για το σαμποτάζ στον σέρβερ κι εκείνη η εισαγγελική έρευνα για το ίδιο θέμα;» μέχρι να μάθουμε ότι οι εμπλεκόμενοι διοικητικοί υπάλληλοι πήραν προαγωγή;