αδεδύ(η) 1. εκμετάλλευση ή εργαλειοποίηση νεκρών, «λίγα πράγματα είναι τόσο αδεδύ όσο το να χρησιμοποιείς το δυστύχημα των Τεμπών για να ζητήσεις αυξήσεις», 2. υπεράσπιση μιας παρακμιακής κατάστασης, «μα πόσο αδεδύ μπορεί να είναι ένας δήμαρχος που βγαίνει και λέει πόσο του αρέσουν τα γκράφιτι στους τοίχους της πόλης;» ΣΥΝ. πασοκ, σύριζα, ανταρσύα, δούκας, 3. απροθυμία για εργασία, ανευθυνότητα, «φίλε, τώρα που ήρθες στο Δημόσιο μπορείς να δείχνεις όση αδεδύ θέλεις».

Θέλει πολύ θράσος για να διαμαρτύρεσαι για τις συνθήκες που οδήγησαν στο δυστύχημα των Τεμπών και ταυτοχρόνως να αρνείσαι την αξιολόγηση στο Δημόσιο. Τόσο θράσος όσο έχει η ΑΔΕΔΥ, η οποία, αφού συνέδεσε την τραγωδία με τις μισθολογικές της απαιτήσεις, τώρα προκηρύσσει απεργία διαρκείας προκειμένου οι δημόσιοι υπάλληλοι να αποφύγουν την αξιολόγηση. Προκειμένου δηλαδή να μην κριθεί η καταλληλότητα δημοσίων υπαλλήλων, όπως π.χ. ο μοιραίος σταθμάρχης, ο οποίος έτσι και με κάποιον τρόπο κρινόταν ανεπαρκής πριν από το δυστύχημα και απομακρυνόταν από το πόστο του θα είχε στο πλευρό του όλο τον συνδικαλιστικό και «προοδευτικό» κόσμο της χώρας. Αλλωστε η απεργία της ΑΔΕΔΥ στη διατήρηση στο πόστο τους τέτοιων υπαλλήλων στοχεύει (η απόλυση έτσι κι αλλιώς αποκλείεται). Πιθανότατα επειδή –όπως απέδειξαν και την 28η Φεβρουαρίου– κάθε τραγωδία είναι μια καλή ευκαιρία για συνδικαλιστική εκμετάλλευση.

Αναστολές

Είδα το βίντεο του συντρόφου Κασσελάκη στο οποίο πανικόβλητος παρίστανε τη ζωντανή εκδοχή της εφημερίδας «Μακελειό» του Στέφανου του Χίου και πραγματικά απόρησα. Μπορεί οι ποινές που προβλέπονται για αρχηγούς κομμάτων που έχουν εταιρείες να είναι βαριές, αλλά υπάρχει πάντα και η αναστολή. Ας χαλαρώσει κι ας ρωτήσει τον σύντροφο Παππά.

Η απόφαση που πήραν είναι σωστή

Ανθρωπος της Εκκλησίας δεν είμαι και καλά λόγια για την Ιερά Σύνοδο δεν θυμάμαι να έχω πει ποτέ, αλλά επιτρέψτε μου να κάνω μια εξαίρεση και να χειροκροτήσω την απόφαση του ΔΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος να γιορτάσει την Κυριακή της Ορθοδοξίας μακριά από πολιτικούς. Είναι ένα καλοδεχούμενο πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση του διαχωρισμού Εκκλησίας και κράτους.

Χαρακτηριστικό

Δεν καταλαβαίνω την έκπληξη που το καμάρι του συντρόφου Αρβανίτη για τη συγγραφή του ψηφίσματος εναντίον της Ελλάδας διαδέχτηκε η υποχώρηση σε πιο μετριοπαθείς περιγραφές για τη συμβολή του και η επίθεση στην Ομάδα Αλήθειας. Οι ψευτομαγκιές και τα μεγάλα λόγια που καταλήγουν σε εντυπωσιακές κωλοτούμπες ήταν πάντοτε το σήμα κατατεθέν του κόμματος του.